Смекни!
smekni.com

Встановлення фашистської диктатури в Німеччині (стр. 4 из 8)

Але одних місць в Рейхстазі не вистарчало фюреру для того щоб здійснити свої плани по піднесенню арійської нації, і тепер коли Гітлер отримав громадянство (26 лютого 1932р.) він неодмінно висувається в президенти. Проте все-таки перемогти вибори Гітлер так і незміг, переможцем став цього разу колишній президент Гінденбург (Гітлер набрав тільки трохи більше 30% голосів). Тоді Гітлер вирішив піти хитрістю. Після того як президент відмовив Гітлеру у посаді канцлера його партія блокувала Рейхстаг, після чого довелося проводити вибори знову (31 липня 1932р.) на яких НСДАП набрала вже 230 місць і стає самою великою партією в парламенті (соціал-демократи - 133, комуністи - 89 мандатів). Цей стрибкоподібний ріст був насамперед прямим, але також і непрямим наслідком світової економічної кризи". При цьому за НСДАП голосували переважно представники середніх прошарків, яким приходилося миритися зі зниженням доходів і які з великою чи меншою підставою побоювалися зубожіння; тим часом промислові робітники продовжували пручатися, хоча все-таки, по нових підрахунках, робітники доставили націонал-соціалістам майже 20% отриманих ними голосів. Однак успіх НСДАП на виборах пояснювався не тільки економічними проявами кризи, вплив яких був до того ж не настільки прямолінійним. Це підкреслюється вже тою обставиною, що безробітні, у кінцевому рахунку сильніше всього порушені наслідками економічної кризи, у переважній більшості голосували за Комуністичну партію Німеччини (КПН). Крім того, успіхи НСДАП не скрізь був однаково великими. Вони були вкрай малі в сільських місцевостях з католицьким населенням, тим часом як у сільських областях протестантської півночі і північного сходу вони були особливо великі[6]. НСДАП ніколи не вважала себе переважно, і тим більше винятково, партією дрібнобуржуазної орієнтації; більш того, вона ніколи не відмовлялася від домагань залучити до себе і представляти всі прошарки населення, у тому числі робітників, спочатку мало податливих на її пропаганду. Виборчими успіхами вона була зобов'язана не тільки соціальним вимогам і навмисно мрячним економічним цілям своєї програми. Настільки ж привабливими виявилися націоналістичні й антисемітські пункти цієї програми, а також стиль її політики, що відповідав емоціям людей із усіх соціальних прошарків. Багатьох залучала до НСДАП не її програма, а зовнішній образ цієї партії, що ототожнюється із силою, згуртованістю і специфічної мужністю. Особливо це стосується молоді чоловічої статі. Справді, часто випускають з уваги, що НСДАП, подібно НФП (Національної фашистської партії Італії) і іншим фашистським рухам, була у своєму активному ядрі чисто чоловічим союзом, що представляв привабливі в той час чесноти - товариство, юність і підкреслено солдатське, агресивне поводження.

Настільки ж однобічним і настільки ж невірним, як теза дрібнобу-ржуазності, був інший погляд, розповсюджений у той час і навіть у наші дні, відповідно до якого НСДАП являла собою не що інше, як знаряддя, оплачуване і направлене промисловцями.

Незважаючи на таку перемогу і численні залякування Гітлера Гінденбург всеодно вперто не допускав Гітлера до посту канцлера. Тоді націонал-соціалістична партія знову зриває засідання рейхстагу. Цього разу президент Хінденберг вже неможе терпіти, звільняє Шлейхера і призначає 30 січня 1933 року на підставі статті 48 Веймарської конституції Гітлера рехканцлером Німеччини. Проте цього йому було мало. Ініціюючи підпал Рейхстагу, який буцімто зробили комуністичні терористи він просить у президента надання йому особливих повноважень для стабілізації ситуації в країні. Проте Хінденберг не спішить до такого значущого кроку, а посилається на одобрення рейхстагом цього рішення, чого і хитрим способом Гітлеру вдалося. З цього моменту і почався найдраматичніший момент в історії Німецього народу – період Третього Рейху.

Потрібно ще дещо сказати і про НСДАП. Саму ту НСДАП яка була до встановлення Третього Реху, бо партія значно змінилася і не грала в подальший час вже такої вирішальної ролі.

Для підйому націонал-соціалізму вирішальне значення мали не кризові явища в економіці й у суспільному житті, не сприйнятливість значної частини дрібної буржуазії і не готовність окремих ведучих промисловців робити НСДАП матеріальну підтримку - набагато важливіше були помилки нефашистських і антифашистських суспільних сил і партій Німеччини.

Комуністична партія Німеччини (КПН) і Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) виявилися нездатні витягти уроки з помилок братерських італійських партій, що намагалися перешкодити підйому і приходу до влади фашизму. І хоча вони могли і повинні були знати по італійському досвіді, що чекає їх у випадку перемоги фашизму, обидві німецькі робітники партії, глибоко ворожі одна одній, не зуміли перебороти їхні програмні розходження, що розділяли, і побудувати єдиний оборонний фронт проти фашизму. Виходячи з чисто функціонального визначення фашизму, лідери КПН вважали "фашистськими" не тільки всі буржуазні партії й уряди, але навіть СДПН і боролись проти них під цим гаслом. Вони виправдували таку лінію авантюристичним, хоча і формально логічним доводом, начебто буржуазні і соціал-демократичні політики, захищаючи парламентсько-демократичну систему, щонайменше побічно підтримують капіталізм. "Соціал-фашизм" СДПН відрізняється від націонал-фашизму" НСДАП, говорили вони, лише застосовуваними методами. Якщо "націонал-фашизм" виступає як пряма агентура капіталу, то "соціал-фашисти" своєю прихильністю до парламентської демократії підтримують капіталізм непрямим образом, оскільки демократія - усього лише замаскована по необхідності форма капіталістичного панування. Незважаючи на деякі заклики до єдиного фронту, адресовані майже винятково не до керівництва, а до рядових членів СДПН і Загального об'єднання німецьких профспілок (ВОНП) КПН не могла зважитися ні на захист демократії, ні на спільні дії зі СДПН[7]. КПН почувала себе досить сильною, щоб бороти і зі СДПН, і з НСДАП. При цьому вона коливалася між чисто насильницькою тактикою під гаслом "Бий фашиста, коли його побачиш!' і прагненням, перейнявши націоналістичні вимоги, спонукати прихильників НСДАП до переходу в КПН. Ця тактика, названа по імені перейшовшого з НСДАП у КПН лейтенанта рейхсверу "курсом Шерінгера", увінчалася проголошеною в 1930 році комуністичною "Програмою національного і соціального звільнення німецького народу". Ця націоналістична "стратегія обійм" і теза "соціал-фашизму" привели навіть до того, що КПН укладала деякі часткові і короткочасні угоди з НСДАП. Так обстояла справа у випадку референдуму, спільно організованого обома партіями влітку 1931 року, що привів до розпуску прусського ландтагу і до падіння соціал-демократичного уряду землі Пруссія; і точно так само - при страйку робітників Берлінського транспортного товариства восени 1932 року.

Соціал-демократи бачили в таких явищах додаткове виправдання своїх сумнівів, чи варто починати серйозні переговори про союз з комуністами, оскільки і націонал-соціалісти, і комуністи однаково прагнули зруйнувати створену демократію, що захищається ними. Вони покладалися у своєму захисті на переконливість своїх аргументів, що вони намагалися - без особливого успіху - протиставити націонал-соціалістській пропаганді, а також на завойовані й укріплені ними політичні позиції. Але, звичайно, ця критика антифашистської стратегії КПН і СДПН жодним чином не виправдує поводження лідерів буржуазних партій, а також представників армії, промисловості і сільського господарства. Ці сили були відповідальні не тільки за строго дефляційну економічну політику, що збільшувала безробіття з її спустошливими соціальними і політичними наслідками, але також і за політичний курс кабінетів Брюнінга, фон Смалена і фон Шлейхера, що, не володіючи парламентською більшістю, підривали конституцію і поступово руйнували і без того неміцну демократичну систему.


2. Особливості ідеології та програми фашистської партії в Німеччині.

Які політико-ідеологічні установки визначали конкретні особливості положення націонал-соціалістської німецької партії усередині німецької політичної спільності? По-перше, орієнтація на усунення із соціальної арени всіх політичних партій і суспільних угруповань, крім самої фашистської партії і підлеглих їй організацій, тобто установка на твердження в Німеччині фашистської однопартійної політичної системи. По-друге, курс на перетворення фашистської партії в монопольного власника публічно-владних прерогатив і в інститут, що здійснює монопольне ідеологічне панування. По-третє, лінія на встановлення безроздільного контролю фашистської партії над державою і позбавлення останньої ролі самостійного політичного фактора.

Диктат нацистської партії над державою пропонувалося забезпечити за допомогою ряду засобів. Особливо упор робився на «уніфікацію» партії і держави. Точніше кажучи, на зрощення нацистської партії з державою і на здійснення цією партією повновладного керівництва нею. Конкретно під «уніфікацією» розумілося проведення комплексу визначених практичних мір. Укажемо деякі з них. Призначення на всі помітні державні посади винятково членів нацистської партії. Приналежність до неї— перший і найважливіший привілей при занятті державної посади. Зосередження на самому верху політичної піраміди державної і центральної партійної влади в тих самих руках. Узаконення самою державою повсюдного партійного контролю над усіма державними органами, їхніми кадрами і діяльністю. Передача державних функцій органам нацистської партії. Злиття родинних, «однопрофільних» державних і партійних формувань. Установлення державної плати (подібно платні чиновникам) партійним функціонерам, що займаються власне партійно-організованною і агітаційно-роз'яснювальною роботою.