Смекни!
smekni.com

Годівля, утримання та догляд за козами (стр. 3 из 3)

До порід молочного напрямку відносять різні відряддя місцевих, так званих російських, кіз і кращу молочну породу світу - зааненську.

Зааненська порода виведена в Швейцарії (містечко Заанен). Найбільша група цих кіз завезена в Росію у 1912-1913 рр. Поширені вони по багатьох і областях України. Зааненські кози безрогі, білої масті. Вовновий покрив короткий, без підшерстя (пуху), складається з тонкої ості. Вони скороспілі й великі. Жива маса кіз 50-60, козлів 70-80 кг. Тварини мають міцний кістяк, глибокі і широкі груди, й довгий тулуб. Задня частина тулуба більш розвинена порівняно з передньою. Вим’я кулястої або грушеподібної форми, з дійками середнього розміру. Середній надій молока за лактацію 600-700 кг. Тривалість лактації 8-10 місяців. Вміст жиру в молоці 3,8-4,5%. В умовах доброї годівлі кращі кози дають за рік 1000-1200 кг молока і більше.

Зааненські кози добре передають потомству свої ознаки: високу молочну продуктивність, скороспілість. Білу масть, комолість. Використання цих тварин позитивно позначилося на продуктивності та ектер’єрі місцевих кіз Харківської, Київської, Кримської та інших областей України.

Місцеві кози мають продуктивні ознаки зааненських. Вони великі, жива маса дорослих маток 40-50 кг, з добре вираженими ознаками молочності і плодючості (дають по двоє козенят), скороспілі, й добре пристосовані до місцевих умов. Масть частіше біла і сіра. Більшість тварин рогаті, у деяких бувають сережки на шиї. Молочна продуктивність місцевих кіз 300-500 кг за лактацію від 4 до 5% і в останні місяці її досягає 5,5 - 6% і більше.

До пухових кіз належать придонська, оренбурська та інші породи. Придонська це найкраща вітчизняна порода кіз для одержання пуху, начіс якого становить 500 кг за рік і більше.

Вовнове козівництво представлене ангорською, радянською вовновою та іншими породами. Козяча вовна (могер) відрізняється від овечої красивим шовковистим блиском, підвищеною міцністю і використовують її для виготовлення багатьох видів трикотажних виробів, килимів, шарфів, тощо.