Смекни!
smekni.com

Захворювання кролів, що спричиняють павукоподібні (стр. 4 из 4)

Лікування та профілактика. Оскільки ці питання при демодикозі кролів досі недостатньо розроблені, доцільно використати досвід лікування і профілактики, набуті в боротьбі з демодикозом собак. Наприклад, уражені ділянки шкіри можна обробити водною емульсією тролену 1-процентної концентрації один раз на 4 дні протягом місяця або 2-процентним лініментом фенотіазину, виготовленого на риб'ячому жирі, протягом 10—12 днів.

У господарстві слід додержувати загальних ветеринарно-санітарних вимог.

Тромбікульоз. Маловивчене захворювання кролів, спричинюване паразитуванням личинок кліщів із роду Trombicula. Ці кліщі мають плоске, спереду ширше, а ззаду завужене тіло з м'якими оксамитовими, яскраво забарвленими покривами, довгі кінцівки і двоє стебельчастих очей їх часто називають червонотілими кліщами. Личинки кліща занурюють у шкіру верхні щелепи і ссуть кров, від чого їх тіло значно збільшується. Ці кліщі нападають в основному «а ноги, живіт і толову кролів. їх наявність на тілі тварин супроводжується сильним свербежем. На шкірі від кліщів з'являються червоні плями і сильно сверблячі папули.

Лікування. Рекомендується втирати в уражені місця 12-процентний розчин бісетилксантогену в рослинній олії або мінеральному маслі.


Використана література:

1. Болезни кроликов. А. П. Гончаров.К., «Урожай», 1976, стр. 152 (на украинском языке).