Смекни!
smekni.com

Бібліотека і краєзнавство (стр. 2 из 4)

В цілях підвищення ефективності діяльності і забезпечення раціонального використовування краєзнавчих документів і місцевих видань доцільно організовувати в ЦГБ, ЦРБ групи або читальні зали краєзнавства і збирати там по одному екземпляру краєзнавчих документів, виділивши для цього спеціальний стелаж.

Причинами виключення краєзнавчих документів і місцевих видань з фундації ЦБС можуть бути; ветхість видання (за наявності достатнього числа екземплярів) в ступені, що робить недоцільність спроби реставрації; надмірна кількість екземплярів видання. Єдині екземпляри краєзнавчих і місцевих документів не списуються. Місцеві періодичні видання зберігаються в ЦБ постійно, у філіалах - три роки.

Краєзнавча бібліографічна діяльність здійснюється в рамках загальної бібліографічної діяльності ЦБС, по загальних планах. Об'єми цієї діяльності в ЦБ і філіалах різні. Краєзнавча бібліографічна діяльність ЦБ включає:

організацію і ведення краєзнавчого довідково-бібліографічного апарату (КСБА);

формування системи краєзнавчих бібліографічних допомог;

краєзнавче бібліографічне обслуговування, краєзнавче бібліографічне інформування, навчання основам краєзнавчих бібліографічних знань.

3. Організація і ведення КСБА

КСБА створюється як спеціалізована частина СБА центральної бібліотеки з метою максимально повного розкриття складу і змісту всіх видів краєзнавчих документів і місцевих видань. КСБА ЦБ відображає:

матеріали про край в цілому, про окремі місцевості і населені пункти;

матеріали про діячів і уродженців краю;

місцеві видання;

довідкові і бібліографічні джерела інформації про край.

КСБА ЦБ служить основою для обслуговування читачів краєзнавчими документами і місцевими виданнями; краєзнавчого бібліографічного і інформаційного обслуговування; бібліографічної пропаганди краєзнавчих видань; доукомплектования фундації краєзнавчих видань.

Краєзнавчий СБА ЦБ створюється в цілях задоволення потреб в краєзнавчій інформації не тільки читачів ЦБ, але і бібліотек-філіалів і бібліотек інших відомств.

Ведучим є принцип повноти віддзеркалення і глибини розкриття краєзнавчих документів, який виявляється в тому, що: включаються всі краєзнавчі документи і місцеві видання краю, незалежно від наявності їх в ЦБ і місця їх знаходження, від об'єму і цінності; не встановлюються хронологічні межі віддзеркалення краєзнавчих документів; широко застосовуються всі методи бібліографічного розкриття матеріалів (аналітичні описи частин тексту, детальне угрупування матеріалу, анотації і ін).

КСБА ЦБ включає:

центральний краєзнавчий систематичний каталог;

фундація довідкових і бібліографічних допомог.

Каталог включає картки на книги, брошури, альбоми, изоиздания, нотні видання, статті з журналів, збірок, видань, газет (центральних і місцевих), що продовжуються, атласи, діафільми, слайди і інші документи.

Матеріали в краєзнавчому систематичному каталозі систематизували по ББК. Картки за кожним роздільником стоять в зворотно-хронологічному порядку.

Фундація довідкових і бібліографічних допомог формується в читальному залі краєзнавства і на абонементі.

4. Задачі краєзнавчої роботи бібліотек

В даний час краєзнавча робота стає одним з найважливіших напрямів діяльності муніципальних бібліотек (ЦБС).

Краєзнавча діяльність бібліотек - частина професійної (державної) краєзнавчої діяльності, направленої на виявлення, збирання і розповсюдження знань про певну місцевість (край), зафіксованих, перш за все, в творах друку, а також аудіовізуальних матеріалах, машиночитаємих носіях інформації, неопублікованих документах. Краєзнавча діяльність здійснюється у формах, властивих бібліотечній діяльності в цілому.

Метою краєзнавчої діяльності муніципальних бібліотек є сприяння політичному, економічному, культурному розвитку краю, всесторонньому дослідженню краю, виявленню і розповсюдженню цінного місцевого досвіду в різних областях виробничо-практичної і суспільної діяльності, краєзнавчому руху в краю.

Бібліотечне краєзнавство як складова частина загального краєзнавства має мету виявити, зібрати, зберегти і надати в користування матеріали, пов'язані за змістом з певною місцевістю, яка є рідним краєм для її населення. Ця галузь краєзнавства в даний час активно розвивається.

В різний час деякі аспекти краєзнавства в бібліотеках розроблялися багатьма теоретиками, такими як Е.Н. Бурінськая, А.Н. Бученков, Л.М. Вадиковская і інші. Проте всі вони зачіпають бібліографічну сторону краєзнавчої діяльності. Краєзнавчі проблеми бібліотек автори практично не розглядали, за винятком питань формування фундацій.

Теоретичні підстави краєзнавчої діяльності бібліотек заклав Н.В. Здобнов.

Микола Васильович Здобнов наш земляк, він народився 9 жовтня 1888 року в місті Шадрінське Пермської губернії. В 1911-1915 роках він вчиться в Московському народному університеті ім.А.Л. Шанявського. Вже в студентські роки він захоплюється історією і бібліографією рідного краю. З 1919 року він працює в області краєзнавчої бібліографії, йдучи в цьому напрямі по шляху, наміченому ще минулому сторіччі В.І. Межовим. В 1925 році він закінчив і опублікував свою першу серйозну працю "Основи краєвої бібліографії", де вперше сформулював основні задачі краєзнавчої бібліографії, визначив її значення для науки і суспільно-політичного життя країни.

Слідуючи передовим традиціям російської бібліографії, Здобнов бачив головну задачу бібліографії, по його виразу, не в механічному книгоописании, а головним чином в розкритті значення книг, в знанні середовища, що породило книгу, її соціальної природи і її соціальної значущості.

Основу краєзнавчої діяльності бібліотеки складають: краєзнавча фундація; контингент користувачів видань і послуг з краєзнавства; бібліотечний персонал, включений в краєзнавчу роботу, і матеріально-технічна база бібліотеки.

Краєзнавча функція бібліотеки є функція інтегральна, вона об'єднує в одне ціле всі елементи системи "бібліотека" і в той же час розкриває конкретне значення, зміст кожного елемента з урахуванням краєзнавчої специфіки. Краєзнавчий документ містить краєзнавчу інформацію; бібліотечний персонал обробляє краєзнавчі документи; читач користується краєзнавчими документами і обробленою інформацією про них; нарешті, краєзнавчий документ - це ще і матеріальний носій, об'єкт, що має ціну, придбаний бібліотекою за платню, тому він є частиною краєзнавчої фундації і матеріально-технічної бази бібліотеки. Всі ці елементи є загальносистемними, вони підлеглі одній функції - краєзнавчої. Але кожний елемент розкриває її зміст по-своєму. Краєзнавчий документ, виконуючи інформаційну функцію, надає користувачу бібліотеки краєзнавчу інформацію. Користувач, займаючись, наприклад, самоосвітою по краєзнавству, з одного боку, інтегрує навкруги себе краєзнавчі ресурси бібліотеки: документи, каталоги, картотеки, бібліографічні допомоги, а з іншою - тестує їх на відповідність власним запитам і потребам. Бібліотечний працівник, виконуючи виробничі функції, створює краєзнавчі ресурси, розкриваючи їх вміст в каталогах, картотеках, краєзнавчих покажчиках, базах даних, різних заходах. Матеріально-технічна база по краєзнавству, будучи єдністю приміщень бібліотеки, матеріальних предметів, місцевої архітектури, устаткування, без яких краєзнавча діяльність неможлива, характеризує рівень забезпеченості користувачів необхідними умовами для роботи.

У результаті виходить, що всі загальносистемні елементи інтегровані, підлеглі краєзнавству. Це не означає, що краєзнавча функція є основна сутнісна функція бібліотеки, просто вона пронизує всі елементи бібліотечної системи і виконується всіма ними одночасно.

Муніципальна бібліотека (ЦБС) є центром бібліотечного краєзнавства в своєму місті, районі, селі. Краєзнавча діяльність - один з головних напрямів роботи муніципальної бібліотеки; вона пронизує діяльність всіх підрозділів.

Для досягнення мети краєзнавчої діяльності муніципальна бібліотека: виявляє по широкому кругу джерел краєзнавчі документи і місцеві видання свого краю і зосереджує їх у фундаціях; з максимальною повнотою, незалежно від місця зберігання, відображає відомості про краєзнавчі документи і місцеві видання в СБА; формує систему краєзнавчих бібліографічних допомог і покажчиків місцевих видань; обслуговує краєзнавчими документами і місцевими виданнями читачів своєї і інших бібліотек; надає консультативну допомогу читачам у виділенні і використовуванні краєзнавчих документів і місцевих видань, при зверненні до краєзнавчого СБА бібліотеки; надає методичну допомогу в краєзнавчій роботі бібліотекам-філіалам.

Успіх краєзнавчої діяльності бібліотеки визначається, перш за все, відповідністю її змісту потребам користувачів, доступністю інформації, продуманістю напрямів і форма масової роботи.

5. Використовування краєзнавчої бібліографії

В даний час краєзнавчі знання і відповідно краєзнавча література як носій цих знань починають все сильніше виконувати крім традиційних функцій функції екологічні, наукові, виробничі. Тому виникає потреба в різних способах роботи з краєзнавчою літературою.

ЦБ є центром краєзнавчого довідково-бібліографічного обслуговування як для читачів власної бібліотеки, так і для читачів бібліотек-філіалів і інших бібліотек. Всі краєзнавчі запити, що не отримали задовільної відповіді в ЦБ, перенаправляються у відділ краєзнавчої літератури ОУНБ, а у разі потреби - в бібліотеки федерального рівня. Всі співробітники центральної бібліотеки беруть участь в краєзнавчому довідково-бібліографічному обслуговуванні і ведуть облік запитів і відповідей, що поступають.