Смекни!
smekni.com

Бібліотека і краєзнавство (стр. 4 из 4)

Особлива роль в пропаганді краєзнавчих знань відводиться дитячим бібліотекам. Дитяча бібліотека сприяє духовно-етичному вихованню юних читачів, оскільки, привертаючи до читання дітей і молодь, вони переслідують мету збереження духовної спадщини, дбайливого відношення до Батьківщини, у тому числі "малої".

Краєзнавча дія місцевої дитячої бібліотеки посилюється при оформленні приміщень предметами побуту, прикрасою стін картинами місцевих художників, по можливості, художнім розфарбовуванням стін дитячої бібліотеки. Оформити інтер'єр дитячої бібліотеки в місцевому колориті можна за допомогою читачів і їх батьків. Вони можуть подарувати бібліотеці старовинну прядку, самовар або вишитий бабусь рушники і безліч інших старовинних предметів. Дух краєзнавства може пронизувати всю наочну частину діяльності дитячої бібліотеки: виявлятися в оформленні краєзнавчих каталогів, оголошень, афіш, планів бібліотеки і бібліотечних стелажів. Слід широко використовувати засоби візуальної символіки. Наприклад, в дитячих бібліотеках Орла - це символічний образ Дедушки-Краєведушки, знавця і любителя краю. Його зображення присутнє на рекламних краєзнавчих буклетах і купонах-заявках учасників обласних краєзнавчих свят, на проспектах книжкових виставок, на стелажах з книгами і на краєзнавчих бібліографічних допомогах для дітей.

Таким чином, в цілях популяризації літератури про краю в масовій роботі використовуються все різноманіття форм і методів бібліотечної пропаганди. На підтвердження цього можна привести огляд діяльності бібліотек ЦБС р. Кургану по краєзнавству за 2006 рік (см. приложение).

9. План проведення краєзнавчих читань

Розсилка запрошень. Відправка інформації в ЗМІ.

Читання запрошеним краєзнавчої літератури.

Відповіді на питання учасників.

Змагання на тему: "Хто краще знає свій край?"

Анкетування.

Вручення буклетів і запрошення на інші заходи.