Смекни!
smekni.com

Організаційно-методологічні основи розвитку екологічного обліку та екоконтролінгу на сільськогосподарських підприємствах (стр. 18 из 27)

1.1. Витрати, пов'язані з природоохоронною діяльністю:

· екологічні збори і платежі (по видах платежів);

· капітальні витрати на ОНС (по напрямах природоохоронної діяльності);

· поточні витрати на ОНС (по напрямах природоохоронної діяльності в розрізі елементів витрат).

1.2. Економія або дохід у зв'язку з веденням природоохоронної діяльності (по напрямах природоохоронної діяльності в розрізі видів доходів).

2.Додатки до основного звіту:

· розрахунок збору за забруднення навколишнього середовища;

· охорона атмосферного повітря;

· охорона водних ресурсів;

· охорона земельних ресурсів;

· звіт про освіту і знищення токсичних відходів;

· зниження рівня шуму і вібрацій;

· охорона природних ландшафтів;

· дослідження в області навколишнього середовища;

· відновлення і демонтаж устаткування;

· відомість про матеріальні витрати на природоохоронну діяльність;

· інші види діяльності в області охорони навколишнього середовища (навчання, загальна адміністративна діяльність) і т.д.

Пропонований нами варіант основного звіту про екологічну діяльність підприємства представлений в таблиці 3.2.

Таблиця 3.2

Основний звіт про екологічну діяльність підприємства

№ п/п Найменування показника Звітний період Попередній період
І Витрати:
1. Капітальні витрати, усього, у тому числі:
1.1. Введення нових об’єктів природоохоронного призначення.
1.2. Ремонт і реконструкція діючих об’єктів.
1.3. Інші капітальні витрати.
2. Поточні витрати, усього, у тому числі:
2.1. Витрати, пов’язані із утримуванням і експлуатацією природоохоронного обладнання.
2.2. Утилізація (поховання) відходів.
2.3. Витрати на утримування персоналу.
2.4. Адміністративні витрати.
2.5. Інші поточні витрати.
3. Податки й збори, усього, у тому числі:
3.1. Збори за викиди, скиди, розміщення відходів у межах встановлених лімітів.
3.2. Збори за викиди, скиди, розміщення відходів понад встановлені ліміти.
3.3. Збори за викиди в атмосферне повітря від рухомих джерел.
3.4. Збори за збитки, завдані природі, і штрафи за порушення природного законодавства.
Всього витрат
ІІ Доходи (економії):
4. Економія або дохід унаслідок:
4.1. Скорочення обсягів твердих відходів.
4.2. Скорочення викидів в атмосферне повітря, у тому числі скорочення викидів в атмосферне повітря від рухомих джерел.
4.3. Скорочення викидів у водні джерела.
4.4. Переробки вторинної сировини.
4.5. Інші економії (доходи).
Всього доходів (економій)

Таким чином, даний звіт буде найбільш повно відображати інформацію про екологічні витрати, задовольняти всіх користувачів даної інформації і сприяти ухваленню обґрунтованих управлінських рішень.

Вдосконалення всієї системи господарського обліку природоохоронної діяльності дасть наступні результати:

· дозволить планувати, нормувати, контролювати і аналізувати витрати по природоохоронній діяльності;

· створить умови для «рівняння в правах» основної, господарської і природоохоронної діяльності при їх оцінці і стимулюванні;

· стане передумовою поглибленого вивчення «фінансових наслідків» від природоохоронної діяльності в національному масштабі і визначення впливу цих витрат на рентабельність підприємств і ціну продукції в основних галузях-забруднювачах;

· полегшить проблему визначення економічної ефективності природоохоронних заходів і оцінки економічного збитку, заподіюваного суспільству забрудненням навколишнього середовища;

· дозволить оцінити значення природоохоронної діяльності в економіці підприємства, її вплив на формування кінцевих показників його роботи;

· дозволить налагодити систему внутрішньовиробничих відносин між окремими підрозділами підприємства.

3.2 Вдосконалення обліку природоохоронних витрат

Заходи з охорони навколишнього середовища затверджуються екологічними комітетами, у підпорядкуванні яких перебувають підприємства, і можуть виконуватися як власними силами підприємства, так і за допомогою сторонніх організацій. Витрати, зумовлені здійсненням таких заходів, мають як виробничий, так і загальногосподарський характер і входять до складу валових витрат підприємства.

Природоохоронні витрати є відображеною у вартісному вираженні сукупністю усіх видів ресурсів, необхідних для здійснення природоохоронної діяльності.

Досвід вітчизняних підприємств з обліку і планування витрат на природоохоронні заходи досить різноманітний. Найчастіше витрати природоохоронного призначення розчиняються в загальновиробничих або загальногосподарських витратах.

Недосконалість методів обліку витрат природоохоронної діяльності значно ускладнює або і взагалі унеможливлює їх контроль. Так, вітчизняна практика показує, що контроль за раціональним використанням очисних споруд та пристроїв покладено на начальників цехів, у підпорядкуванні яких перебувають ці споруди. Контроль за їх ремонтом покладено на службу головного енергетика та відділ капітального будівництва, а за утримання управлінського персоналу – на відділ охорони праці, оскільки найчастіше на підприємствах окремої служби з охорони навколишнього середовища не існує. Така розпорошеність контрольних функцій між менеджерами різних рівнів призводить до нераціонального використання природних ресурсів, а сам контроль перетворюється на формальність.

Не краща картина і з плануванням та нормуванням витрат природоохоронного призначення. Нормативними документами ні в промисловості, ні в сільському господарстві не передбачено виділення природоохоронних витрат у окрему статтю калькуляції. Крім того, відсутня і однозначність у віднесені зазначених вище витрат до тих чи інших статей.

Так, витрати з обслуговування природоохоронних споруд та пристроїв (заробітна плата та відрахування на соціальні заходи робітників, зайнятих обслуговуванням споруд та пристроїв, допоміжні матеріали, амортизація очисних споруд) плануються у кошторисі витрат з поточного та капітального ремонту, а вартість послуг сторонніх організацій з утилізації шкідливих речовин та розчинів, проведення замірів викидів в атмосферу, а також суми збору за забруднення навколишнього середовища – у складі кошторису витрат з охорони праці та техніки безпеки. Така неоднорідність методики планування витрат на природоохоронні заходи призводить не тільки до непорівнянності нормативної бази з фактичними даними, а й до того, що частина витрат природоохоронної діяльності взагалі не охоплюється нормуванням.

Недоліки методики обліку та планування витрат природоохоронного призначення перетворюють формування показників звітності про екологічні збори та поточні витрати на охорону природи у досить трудомістку процедуру, яка потребує додаткових розрахунків та розшифрування. Та й саме розшифрування за ситуації, що склалася, не досить доцільне, адже точність даних про поточні витрати буде досить сумнівною, оскільки, як зазначалося вище, вони розпорошені у загальній масі витрат на утримання та експлуатацію машин та обладнання, цехових та адміністративних витрат.

Отже, враховуючи зазначене, вважаємо за необхідне здійснити такі кроки щодо удосконалення методики планування, обліку та звітності витрат природоохоронного призначення.

По-перше, для чіткого планування і контролю витрат природоохоронного призначення доцільно до типової номенклатури статей калькуляції ввести спеціальну статтю «Витрати на охорону навколишнього природного середовища». При цьому в основу підходу виділення окремої статті калькуляції буде покладено не принцип питомої ваги витрат, що вона характеризує у собівартості продукції, а принцип потреби у підвищенні контролю за окремими витратами. Такий підхід зніме проблему планування витрат природоохоронного призначення, дасть можливість складати кошторис цих витрат, використовувати виділені обсяги витрат суто за призначенням, а також сприятиме удосконаленню їх розподілу між видами продукції.

Якщо підприємства з певних причин вважатимуть за недоцільне введення спеціальної статті калькуляції, то поточні витрати природоохоронного призначення можуть бути зібрані в окремій статті у складі загальновиробничих витрат.

Виділення спеціальної статті калькуляції або окремої статті у складі загальновиробничих витрат зніме проблему розпорошеності витрат природоохоронного призначення у складі кошторисів інших витрат і надасть їм власного статусу, а не складової витрат на охорону праці.

Номенклатура статей витрат, за якими здійснюватимуться планування та облік, може відрізнятися за галузями та видами природоохоронної діяльності, основними ж будуть:

· матеріали, малоцінні та швидкозношувані предмети;

· основна заробітна плата виробничих працівників;

· додаткова заробітна плата виробничих працівників;

· відрахування на соціальні потреби;

· паливо та енергія на технологічні потреби;

· загальновиробничі витрати.

Зважаючи на досить високу питому вагу вартості послуг сторонніх організацій на природоохоронні заходи, у загальній сумі витрат природоохоронного призначення їх доцільно також виділити окремою статтею.

При складанні кошторису витрат природоохоронної діяльності слід враховувати, що вони мають комплексний характер, тобто серед екологічних витрат є змінні, величина яких змінюється пропорційно до зміни обсягу виробництва (матеріали, що використовуються при нейтралізації шкідливих речовин), умовно-постійні, величина яких слабко змінюється щодо обсягу виробництва (утримання пилозахисних та шламонакопичувальних споруд) та постійні, розмір яких не змінюється щодо зміни обсягів виробництва (утримання станцій нейтралізації води).