Смекни!
smekni.com

Собівартість продукції стада великої рогатої худоби (стр. 2 из 3)

До складу молодняку тварин, птиці i тварин на вiдгодiвлi включають поголів’я, вирощене у власному господарстві та придбане на стороні: молодняк вcix видів з моменту одержання приплоду до переведення в основне стадо чи вибуття, тварини на відгoдiвлi. Сюди ж відносять нетелiв та свиноматок, що перевіряються, пiддослiдних тварин, а в спецiалiзованих господарствах по вирощуванню тварин основного стада - ще й коpiв первісток від моменту розтелення до реалiзацiї, а також ciм"ї бджіл.

Сiльськогосподарськi підприємства в цей об'єкт включають i тварин переданих громадянам на вирощування за договорами i прийнятих від населення для реалiзацiї.

В процесі вирощування молодняку та вiдгодiвлi худоби, в cтaдi тварин відбуваються зміни. Збільшується поголів’я тварин за рахунок одержання приплоду в своєму господарстві, за рахунок придбання худоби в інших господарствах та громадян. До відгодівельної групи надходить худоба, вибракувана iз основного стада. Тварини ростуть, переходять iз однієї вікової групи в іншу, збільшують свою живу масу, а вiдповiдно i вартість. Значна частина тварин вибуває з господарства внаслiдок реалiзацiї м’ясокомбінатам, іншим підприємствам та громадянам; частину переводять до основного стада; частину забивають на м'ясо та мають мicцe випадки падежу тварин, вимушеного забою, нестач, крадіжок. Bci ці процеси повинні знаходити своє відображення в бухгалтерському обліку.


3. Синтетичний і аналітичний облік затрат і виходу продукції основного стада великої рогатої худоби.

Тваринництво як i рослинництво включає ряд самостійних галузей: скотарство (молочне i м'ясне), свинарство, вівчарство (вовняне, м'ясне, каракульське), птахівництво (яєчне, м'ясне), бджільництво (медове, медово-запилювальне, запилювальне, бджолорозплiдне), рибництво, шовківництво. Об’єктами обліку виробничих витрат у тваринництві є технологiчнi групи тварин за їх видами. На кожну таку групу тварин відкривають окремі аналiтичнi рахунки, на яких відображають витрати на утримання тварин i вихід продукції тваринництва.

Облік витрат i виходу продукції тваринництва слід вести на рахунку 23 "Виробництво" субрахунки другого порядку 232 "Тваринництво», на дебеті якого відображають витрати, а на кредиті - вихід продукції за плановою собiвартiстю протягом року, а в кiнцi року планову собiвартiсть доводять до фактичного рівня.

На кожному аналітичному рахунку облік витрат ведуть за такими статтями: витрати на оплату праці; відрахування на соцiальнi заходи; засоби захисту тварин; корми; роботи та послуги; витрати на утримання основних засобів (амортизація, паливо, будiвельнi матеріали).

На статті "Витрати на оплату праці» відображають основну i додаткову оплату праці працiвникiв тваринництва, зайнятих безпосередньо на обслуговуванні певного виду або групи тварин: доярок, скотарів, бригадирів, пiдмiнних робiтникiв, телятниць, свинарок, чабанів, пташниць. До цієї статті включають оплату праці за тарифними ставками, доплати i премії за якість продукції, підвищення продуктивності тварин, збереження поголів’я, обслуговування тварин, хворих на бруцельоз, надбавки за звання

«Майстер тваринництва» та iншi виплати згідно з діючим положенням про оплату праці. На суму нарахованої основної i додаткової оплати праці працiвникiв тваринництва дебетують субрахунок 232 i кредитують рахунок 66 (81).

На статті «Відрахування на соцiальнi заходи» обліковують внески на державне соціальне страхування i до пенсійного фонду в установленому розмірі від суми нарахованої оплати праці працiвникiв тваринництва. Дебетують субрахунок 232, кредитують рахунок 65 (82).

За статтею «3асоби захисту тварин» обліковують вартість використаних бiопрепаpaтів, медикаментів та дезiнфiкуючих засобів, придбаних за рахунок коштів підприємства, а також витрати, пов’язана з їх використанням у тваринництві. На цей елемент не відносять вартість бiопрепаратiв, медикаментів, дезiнфiкуючих засобів, придбаних за рахунок асигнувань з бюджету на ці цiлi. На вартість використаних бiопрепаратiв, медикаментів i дезiнфiкуючих засобів у тваринництві дебетують субрахунок 232 i кредитують рахунок 20 (80).

На статті «Корми» відображають витрати на корми власного виробництва i куповані, використані на годівлю худоби, птиці й інших тварин.

Витрати, пов’язана з доставкою кормів з місць їх попереднього зберігання (сховищ, буртів, стогів) до місць постійного зберігання (склади вiддiлкiв, ферм, бригад) відносять на вартість вiдповiдних кормів як витрати на доставку кормів на склад.

Витрати на доставку кормів з місця постійного зберігання на ферму для годiвлi тварин вiдносять на певний вид (групу) тварин за вiдповiдними статтями (витрати на оплату праці, робіт i послуг). Витрати, пов’язана з приготуванням кормів на кормокухнях, обліковують на окремому аналітичному рахунку субрахунку 232 «Тваринництво» i щомісяця списують на статтю «Корми» по вiдповiдних групах тварин, розподіляючи пропорційно до фізичної маси кормів, приготовлених на кормокухні. На вартість кормів, витрачених для годiвлi вiдповiдних видів i груп тварин, дебетують субрахунок 232 i кредитують субрахунок 20(80).

На статті «Роботи i послуги» відображають вартість робіт i послуг, наданих допоміжними виробництвами для виробничих потреб тваринництва, а також сторонніми органiзацiями i підприємствами. Тут же облічують вартість використаної енергії виробленої електростанціями, змонтованими з доїльними, стригальними пристроями, а також витрати на обiгрiвання приміщень місцевими котельними, не з’єднаними iз центральною котельнею. На цей же елемент відносять вартість енергії, одержаної від інших підприємств для галузі. Дебетують субрахунок 232, кредитують рахунки 23, 63, 68 (84).

На статті «Витрати на утримання основних засобів» записують нapaxoвані амортизацiйнi відрахування по основних засобах тваринництва. Дебетують субрахунок 232, кредитують рахунок 13 (83). Тут же відображають вартість палива i запчастин, використаних для машин i устаткування в тваринництві, конкретно по кожному виду або групі тварин, а також витрати на будматеріали, використані на ремонт будівель i споруд у галузі. Дебетують субрахунок 232, кредитують рахунок 20 (80).

На статтю «Iншi витрати» відносять страхові платежі по майновому страхуванню.

Дебетують субрахунок 232, кредитують рахунок 65 (84). До цієї ж cтатті включають частину вартості лiтнiх таборів для тварин, дебетуючи субрахунок 232 i кредитуючи рахунок 39.

На статті «Витрати на органiзацiю виробництва й управління» відображають частку загальновиробничих витрат тваринництва, віднесених на цей вид або групу худоби i птиці в порядку розподілу. Дебетують субрахунок 232 i кредитують рахунок 91.

На елементі «Втрати від загибелі тварин» відображають втрати від загибелі молодняку тварин i тварин на вiдгодiвлi, птиці, бджолосімей, кролів та інших тварин, за винятком тих випадків, коли збитки сталися через стихійне лихо або підлягають стягненню з винуватців. На вартість загиблих тварин, списаних за рахунок господарства, дебетують рахунок 232 i кредитують рахунок 21 .

У номенклатурі статей виробничих витрат у тваринництві доцільно передбачити додаткові статті: по інкубації яєць – вартість яєць, закладених на iнкубацiю; по рибництву - вартість мальків, запущених у водойми, по шовківництву - вартість грени.

По кредиту субрахунку 232 "Тваринництво" відображається за плановою собiвартiстю вихід продукції тваринництва в кореспонденції з дебетом paxунків:

21 "Тварини на вирощуванні та вiдгодiвлi" - на вартість оприбуткованого приплоду i приросту;

231 "Рослинництво" - на вартість внесеного в грунт гною як добриво;

27 "Продукція сільськогосподарського виробництва" - на вартість оприбуткованої продукції тваринництва.

В кiнцi року за встановленою методикою визначають фактичну собiвартiсть продукції тваринництва i планову собiвартiсть коригують до фактичного рівня.

Суму коригування списують з кредиту субрахунку 232 тваринництво" в дебет рахунків: 21, 23, 27, 90 залежно від напряму використання продукції тваринництва.

Для оформлення витрат та виходу продукції тваринництва використовуються первинні документи. Деякі з них є загальними для обліку вcix видів основного виробництва (рахунки-фактури, дорожні листи вантажного автомобіля, накладні, лiмiтно-заборнi картки, облiковi листи праці й виконаних робіт, розрахунок амортизаційних відрахувань). Поряд з ними застосовується ряд специфічних документів, притаманних тільки тваринництву.

Оплату праці нараховують, виходячи з обсягів виконаних робіт чи виходу продукції або відпрацьованого часу на пiдставi Розрахунку оплати праці працівникам тваринництва, Табеля обліку робочого часу та документів про вихід продукції.

Видачу кормів проводять на пiдставi відомості витрати кормів, яка водночас є документом на списання витрачених кормів з пiдзвiту завідувача ферми. Відомість виписують на кожного працівника, за яким закріплено тварин, на початку кожного місяця в двох примірниках. Лiмiт видачі кормів визначають за раціонами годiвлi, які складає зоотехнік. Оформлені належним чином відомості є підставою для включення вартості кормів до витрат виробництва. Наприкiнцi місяця на пiдставi відомостей роблять записи до Журналу обліку витрати кормів по кожному виду i групи тварин. Дані журналу використовуються для оперативного контролю за piвнем витрат кормів на органiзацiю продукції.

Для оприбуткування продукції тваринництва застосовують такі первинні документи: Журнал обліку надою молока; відомість руху молока; Щоденник надходження i відправки вовни на заготiвельнi пункти; Щоденник надходження сільськогосподарської продукції, Акт настригу та приймання вовни (для спецiалiзованих підприємств); Акт на оприбуткування приплоду тварин; Нагромаджувальний акт на оприбуткування приплоду звiрiв; Акт про xiд окоту; Відомість зважування тварин; Розрахунок визначення приросту. Їх складають безпосередньо на тваринницьких фермах на момент одержання продукції чи в строки, передбачені графіком документообороту.