Смекни!
smekni.com

Стан та напрямки удосконалення бухгалтерського обліку тварин на вирощуванні та відгодівлі (стр. 4 из 4)

Розмір збитків, підлягаючим поверненню винними особами по нестачі і псуванню матеріальних цінностей, визнано у відповідності із Порядком №116, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22 січня 1996 року (із змінами і доповненнями).

Розмір збитків від кражі, недостачі і псування матеріальних цінностей визначається по балансовій вартості цих цінностей (за вирахуванням амортизаційних відрахувань), але не нижче 50% балансової вартості на момент виявлення такого факта з врахуванням індексів інфляції, відповідного розміру ПДВ і акцизного збору по формулі:

Рз = ((Бв – А) х І + ПДВ + Аз) х 2

де Рз – розмір збитку;

Бв – балансова вартість матеріальних цінностей;

А – сума нарахувань амортизації (зносу);

І – індекс інфляції;

ПДВ – податок на додану вартість;

Аз – акцизний збір.

У випадку кражі або загибелі тварин сума збитку визначається по закупівельним цінам, які склалися на момент виникнення збитків, приміняють коефіциент 1,5.


ВИСНОВОК

Розглянувши та освітивши первинний та бухгалтерський облік тварин на вирощуванні і відгодівлі можемо впевнитися, що облік даного виду запасів із галузі тваринництва має свою специфіку оприбуткування продукції, руху поголів”я. На кожен вид худоби та птиці необхідно відкривати свій субрахунок у рахунку 21 тварини на вирощуванні та відгодівлі ”. Проводити записи в первинних документах необхідно окремо по кожному виду поголів’я, заповнення форм (актів) оприбуткування продукції, руху поголів’я також потрібно по кожному виду в свої строки та на спеціальних бланках.


ЛІТЕРАТУРА

1. Закон України “Про бухгалтерський облік та бухгалтерську звітність”

2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 9 “Запаси”

3. Онищенко Т.В. “Податковий та бухгалтерський облік у сільському господарстві”.- х.; Фактор, 2000. – 432с.

4. Інструкція щодо заповнення державних статистичних спостережень №24 “Звіт про стан тваринництва”, затвердженою наказом Державного комітету статистики України 24.06.2005 №162 та зареєстрованого в Мін”юсті України 12.07.2005 за № 738/11018.

5. Інструкція по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових засобів, розрахунків і інших статей баланса, затвердженої наказом Головного управління Державного казначейства України і Міністерства фінансів України від 30 жовтня 1998 року № 90.

6. Інструкція по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових засобів і документів, розрахунків і інших статей баланса, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 8 серпня 1994 року № 69.

7. Інструкція по обліку молодняка тварин, худоби, птиці та тварин на відгодівлі, затвердженої наказом Міністерства сільського господарства і продовольства України від 15 січня 1997 року № 7.

8. Типове положення по плануванню, обліку і калькулюванню собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарськими підприємствами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1996 року № 452.

9. Бухгалтерське та податкове забезпечення майнових і земельних відносин у новостворених сільськогосподарських підприємствах (посібник). За редакцією академіків УААН П.І.Гайдуцького і П.Г.Саблука.-К.;ІАЕ,2005.-408с.


З М І С Т

ВСТУП...................................................................................................... 2

1. ВИРОБНИЧО-ЕКОНОМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА………………………………………………………………..4

1.1. ПРИРОДНО-КЛІМАТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА.............................. 4

2. ОБЛІК ТВАРИН НА ВИРОЩІВАННІ ТА ВІДГОДІВЛІ.................... 6

ЕКОНОМІЧНИЙ ЗМІСТ І ЗАВДАННЯ ОБЛІКУ ТВАРИН НА ВИРОЩУВАННІ І ВІДГОДІВЛІ............................................................... 6

МЕТОДИ ОЦІНКИ ТВАРИН...................................................................... 8

СИНТЕТИЧНИЙ І АНАЛІТИЧНИЙ ОБЛІК ТВАРИН НА ВИРОЩУВАННІ ТА ВІДГОДІВЛІ…................................................................................... 12

ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ ТА ПЕРЕОЦІНКИ ТВАРИН….............................................................................................. 18

3. ВИСНОВОК........................................................................................ 22

4. ЛІТЕРАТУРА..................................................................................... 23

5. ЗМІСТ................................................................................................. 25