Смекни!
smekni.com

Мистецтво Польщі романського періоду (стр. 2 из 9)


2. Храмобудування і архітектура

Цілям зміцнення панування феодалів служило і мистецтво, перш за все церковна архітектура, скульптура і живопис. Монументальні храми, що будувалися згідно пануючим у феодальному суспільстві смакам, повинні були укріплювати авторитет католицької церкви, що була у той час вищою санкцією феодального ладу. Вони були розраховані на те, щоб пригнічувати своєю величчю відчуття віруючих, створювати, у них уявлення про непорушність існуючих соціальних відносин.

В перші століття після ухвалення Польщею християнства будувалися переважно круглі, у візантійському стилі, увінчані куполами, спочатку дерев'яні, потім кам'яні храми. Такі гранітний кафедральний костьол в Познані (966 р.), побудований при Мешко I костьол в Лодгродії Гнезно (до 980 р.), костьол св. Фелікса і Адаукта на Вавелі в Кракові (після 990 р.), костьол на острові Ледніца (між Познанню і Гнезно) і ін. У спорудах епохи Казимира I відчувається вплив староруської архітектури, тієї, що істотно перетворила візантійські канони.

На початку XI ст. стали з'являтися костьоли в романському стилі. При Болеславі Хороброму був збудований в цьому стилі кафедральний костьол на Вавеле в Кракові. Такого ж типу споруджений з граніту Болеславом Сміливим костьол монастиря в Могильний. В другій половині XI ст. було закінчено будівництво в романському стилі кафедрального костьолу в Гнезно і в Познані.

Починаючи з XII ст. романський стиль робиться пануючим і витісняє візантійський. В 1142 р. закінчене спорудження другого кафедрального костьолу на Вавелі в Кракові. До цих же часів відносяться кафедральні костьоли в Плоцке і Вроцлаві, костьоли в Опатові, в Тумі під Ленчицею, в Крушвіце, в Червіньське, споруджені Петром Властом костьоли у Вроцлаві.

Все це були монументальні кам'яні, часто гранітні громади, переважно в два поверхи, з чотирикутними баштами, з бійницями, не стільки церкви, скільки оборонні споруди. Вони завжди складають єдиний архітектурний ансамбль з прилеглим до них княжим дерев'яним палацом, який вони повинні були прикривати під час ворожих нападів. В цьому ж стилі був збудований ряд менших костьолів в Кракові, Гече, Любліні, Бітомі і інших місцях.

Костьоли відрізнялися розкішшю внутрішньої обробки. Стіни, стелі, двері, колони були покриті чудово виконаним різьбленням то у вигляді простого геометричного орнаменту, то химерних, що не зустрічаються в природі кольорів і листя, як на стінах Тумського костьолу під Ленчицею, то фантастичних тварин, як у кафедральному костьолі в Кракові. Якнайдавніші зразки різьблення (XI ст.) відомі в монастирях в Тиньце і на горі Собутке. Прекрасні портали костьолів в Червіньське, в Туме під Лєїчицей, в монастирі св. Вінцента у Вроцлаві. Видатними пам'ятниками образотворчого мистецтва цього часу є покриті різьбленням колони в костьолі в Стшельно, а особливо дверям кафедрального костьолу в Гнезно, цілком відлиті з бронзи, прикрашені барельєфом, що зображає сцени з життя св. Войцеха.

Разом з різьбленням застосовувався стінний живопис. Найцінніші її пам'ятники в Туме під Ленчицей (Христос в оточенні дванадцяти апостолів, XII ст.) і в Червіньськом монастирі (початок XIII ст.).

На початку XIII ст. в Польщі розповсюдився новий стиль — готичний. Спочатку елементи готики з'явилися в будівлях романського стилю. Такі цистерціанські костьоли в Енджєєві, Копшивніце, Сулєєві. Особливі багато таких елементів в костьолі у Вонхоцке. Але поступово готика стала витісняти старіший стиль. Францисканські костьоли в Кракові, Завіхосте, в Старому і Новому Сонче, домініканський костьол св. Якуба в Сандомезке збудовані в готичному стилі з деякою тільки домішкою елементів стилю романського. Після татаро-монгольського нашестя в 1241 р. став перебудовуватися в готичному стилі романський кафедральний костьол у Вроцлаві. В другій половині XIII ст. закладений в готичному стилі костьол св. Марії в Кракові, споруджені костьоли св. Яна в Торуне, і ін.

Новий стиль зажадав і новий будівельний матеріал. Камінь поступово поступився місцем цеглині.

Змінювалася і внутрішня обробка храмів. Значно простіше різьблення в цистерцианських костьолах початку XIII ст., архітектура яких носить вже риси готичного стилю. Зникли фантастичні тварини, рослини і людські фігури, скромніше став орнамент. Зразки свого мистецтва художники починають запозичати з навколишньої природи. Пам'ятниками скульптури цього часу є Мадонна у Висотіцах, портали в Старому Місці під Коніним, в Іновроцлаве і ряду місць в Силезії, різьблення в монастирях в Сулєєве, Вонхоцке, Копшивніце, Парадіже, Генріхове, Тшебніце, Колбаче і ін. Все більше початку практикуватися стінний живопис. Сліди такого живопису збереглися в костьолах монастирів в Червіньське, Енджєєве, Сулєєве, Стшельно і ін.

Відомий і станковий живопис. Костьоли і монастирські келії прикрашалися чинами. На жаль, до наших днів зберігся тільки один подібний образ — у францисканському монастирі в Кракові, що має явні сліди староруського впливу. Набагато більше збереглося зразків древнепольскої мініатюри цього часу. Якнайдавнішим пам'ятником цього роду мистецтва є 29 мініатюр, що прикрашають біблію плоцького кафедрального костьолу. Вони виконані пером і розфарбовані. Одна з них під виглядом Давида зображає князя Болеслава Кучерявого сидячим на троні, співаючим і граючим на арфі, інша — під виглядом Есфірі княгиню Анастасію з діадемою на голові, в платті візантійсько-російського крою, з факелом в руках. Мініатюрами прикрашені і інші книги релігійного змісту («книга восьми пророків», Тшебніцкий псалтир і ін.). Загальною межею їх є реалістична тенденція.

Кращим зразком цієї нової течії служать мініатюри в «Книзі буття», що зображають яскраві побутові сцени на біблійні мотиви.

Пам'ятників світської феодальної архітектури, що відносяться до періоду до XIV ст. фактично не збереглося, за винятком залишків кріпосних споруд деяких міст. Збереглися сліди замка на острові Ледніце (до 1000 р.), замка XI ст. на Вавеле в Кракові — з житловими приміщеннями і великим рицарським залом. Княжі палаци і замки феодалів були, мабуть, ще дерев'яними. Але і вони, звичайно, подібно церковним будівлям, і розмірами і розкішшю обробки винні підкреслювати пануюче положення їх власників і тим самим сприяти зміцненню їх влади.

З того часу почав встановлюватися в польській села, який в основному був нею збережений до недавніх часів.

Поступово відходили в минуле старі окольниці і овальниці, уліцувка замінялася новим типом села «ланцугувкою». У ній, як і в уліцувці, хати двома довгими (на один-два з гаком кілометра) рядами пнулися по обох сторонах дороги-вулиці, але тепер вони стояли не тісно, майже впритул, а на відомому і притому рівній відстані одна від одної, правильним ланцюжком (польск. оancuch — ланцюг). До хати примикав двір з господарськими спорудами. Звичайно, хати і споруди були дерев'яними. За хатами йшли городи і сади, а далі — поля. Поля розташовувалися не як раніше — без жодної системи і порядку, упереміж з косовицями, перелісками і ін., а всі разом, розділені на рівні, однакової форми і розміру ділянки, витягнуті перпендикулярно до вулиці.

У міру зростання міст як торгово-ремісничих центрів початку складатися своєрідна культура середньовічного польського міста. На жаль, пізніше розвиток писемності на польській мові дуже ускладнює вивчення міського фольклору, а отже, і взагалі світогляди широких верств населення польських міст XI—XII ст. Набагато виразніше ми можемо уявити собі зовнішній вигляд польського міста цього часу.

Центральне місце в місті XIII ст. відводилося ринку, від нього на схід і захід, північ і південь розходилися під прямим кутом основні вулиці, що ділили місто на квартали. Паралельно цим вулицям виникали нові, взаємно що перехрещувалися між собою. Міста були укріплені. Познань, наприклад, в 1277 р. мала вже кам'яні стіни з чотирма. Стіни в середині XIII ст. виросли і навкруги Кракова. Зміцнювалися і менші міста. Наприклад, ровом були укріплені Мендзижеч, кельне, Ілжа, Славков, Тарчек. На стінах споруджувалися башти, через рови перекидалися підйомні мости. У разі небезпеки ці мости підіймалися і перетворювалися на могутню барикаду, що прикривала ворота. Вночі всі ворота закривалися, і варта не мала права відкривати їх без дозволу міських властей нікому, навіть найбільшим сановникам.