Смекни!
smekni.com

Мистецтво Польщі романського періоду (стр. 7 из 9)

Їх призначеність для плоцького кафедрального собору, зв'язок з його архітектурною і заступництвом єпископа Олександра з Малонн, як і роки створення (І 52—1154) не викликають ніякого сумніву. Це підтверджується зображенням Олександра і його сучасника єпископа Магдебурга Віхманна, який представлений на воротах, оскільки його протекцією користувався цех, що спеціалізувався в мистецтві литва; можливо також, що через нього велися переговори з польськими замовниками. Виконавці роботи - Рікиній, зображений людиною немолодою, і його передбачуваний помічник Вайсмуг також увічнені на брамах.

Двадцять шість полів цих величезних дверей, що є найбільшими середньовічними брамами храму, охоплено рамою з пересічних опуклих, напівкруглих в розрізі планок, покритих багатим рослинним декором, який у верхній частині вертикальної планки на правій стулці замінений зображенням озброєних людей, що отримали перемогу над бестіями. Враження посилюється агресивним рельєфом окремих фігурок і цілих груп, тісно заповнюючих поле при зображенні різних сцен, іноді просто випираючих з рамок. Ми маємо тут справу з композицією надзвичайно багатою; неспокійним, атакуючим глядача сум'яттям подій, які зображені переконливо, з силою майже жорстокою. Плоцкі двері не є суцільним литвом. Вони складаються з декількох десятків пластин, прикріплених до дерев'яної підстави і скріпляючих рамою.

Ця техніка і бурхлива історія плоцких брам (вони були, мабуть, узяті як військова здобич під час одного з литовських набігів, а потім продані новгородцям) сталі причиною очевидного порушення первинного порядку розташування пластин. Але і при справжньому стані брам основні думки зрозумілі. Рельєфи представляють цикл «Порятунок душі», починаючи зі сцени створення першої людини і закінчуючи зображенням Христа, що сидить як суддя у величі в оточенні символів євангелістів. Упор зроблений на христологічні елементи: в переважній більшості сцен зображається дитинство Рятівника і його муки.

Серед рельєфів плоцких брам є також фрагменти інших циклів: Пророк Ілія з вогненною колісницею повинен нам нагадувати про паралельні події, представлені у Вітхому Заповіті. В цьому контексті колісниця Ілії є передбаченням Вознесенія Господня, зображення якого змінило своє первинне місце. Пластина з двома фігурами озброєних воїнів, біля ніг яких валяються тіла переможених, також одягнених у військове спорядження, була б незрозуміла, якби не напис біля однієї з фігур переможених, визначаючих її як Убогість. Таким чином, ми бачимо тут уособлення чеснот, торжествуючих над переможеними вадами. Сцена ж є фрагментом «Психомахії» в її первинному іконографічному варіанті.

До цієї ж тематики можуть відноситися фігурки лицарів, що борються з чудовиськами. Вони поміщені на нарядній рамі правої стулки. Треба сказати, що мотив звитяжної боротьби із злом на плоцких дверях відіграє важливу роль. Не випадково Христос, зображення якого у величі вінчає цикл, є «Паном чеснот» і «Царем слави», як пояснюють написи. І дійсно, під ногами Рятівника звивається дракон і лев — символи переможених сил пекла. Навіть ангел з сцени Благовіщення стоїть на крилатому маленькому чудовиську, що є вельми незвичайним іконографічним мотивом. Застереження для грішників - над ними верх бере пекло — в зооморфічних калаталах, поміщених на половині висоти стулок біля внутрішнього краю: з їх прочинених левових пащ видні людські голови. Лев тут, мабуть, розуміється не як вартовий входу в святиню, а як грізний людоїд, згідно апострофі з псалма «позбав мене з пащі левової» символізуючої пекельну пащу. Пекло, що пожирає грішників, бачив у цій сцені і новгородський коментатор, що вирізував поряд з нею відповідний напис.

Третя сюжетна лінія, про яку ми вже згадували, відноситься до подій того часу. Вона є, перш за все, на пластині з портретом архієпископа Віхманна. Спочатку ця пластина знаходилася, мабуть, недалеко від групи з трьох озброєних людей, середній з яких, зневажаючий великого змія, як припускають, — святий Маврикій — покровитель магдебурзького диоцеза.

Ім'я головного майстра - Рікиній - дозволяло припускати його зв'язок з Лотарингією. Але його художня манера суперечить цьому припущенню. Вона є продовженням саксонських традицій ливарного мистецтва і чудово ілюструє еволюцію скульптури центральної Німеччини з часів знаменитих хильдесхеймських брам. По відношенню до їх просторового ілюзіонізму рельєфи плоцких брам займають протилежну позицію. Фігури на останніх розташовані частіше за все фронтально і симетрично по відношенню до вертикальної осі композиції, що дозволяє уникнути всяких скорочень і перетинів. Рельєф від стоп до голови стає все об’ємнішим, так що голови дані майже в повному об'ємі, з гладким, не жвавим фоном вони стикаються тільки потилицями. На цьому абстрактному фоні фігурки Рікинія яскраво вимальовувалися, як опукла згущуюча маса. Дрібні паралельні складки не розбивають цілісність цих пластичних форм. Поверхня фігур покрита орнаментом, вирізаним в готовому литві або нанесеним на нього пуансоном. Це створює враження візерунчастої і вишитости шовкового одягу. Великі голови, посаджені прямо на тулубі, жваві схематичною мімікою облич. Підняті кути губ у сидячого на троні Христа позначають той, що милостиве розташовує, опущені у жінок, що стоять біля могили, - печаль. Опуклі, мушачі очні ямки, що виділяються над пухкими, як би набитими, щоками, додають неспокою.

Майстер ретельно моделював незграбні, з крилами фігурки ангелів, що не гнуться, стрімко спадаючих в ковзаючому польоті на місце свого втручання в події. Його привертав демонічний мир жахливих зміїв, навіть голуб Святого Духу приймає у нього вид хижого птаха. Судячи з найістотніших рис його пластики, Рікиній є учнем видатного майстра Аццо, творця надгробної плити для могили єпископа Фредеріко Веттіна з магдебурзького кафедрального собору. Жорстке моделювання пружинистого тіла магдебурзького прелата дуже нагадує, як на це вже указувалося, фігуру єпископа Олександра з плоцких дверей. Але ці твори різних майстрів відрізняються якістю. Рельєфам дверей не вистачає обробки деталей: особливо спосіб зображення рук звертає на себе увагу сумарністю, місцями недбалістю. Як композиційним розташуванням, опуклими прикрашеними напіввалами рами, що ділять поле дверей на квадратні ділянки, так і інтенсивністю пластики моделювання робота Рікинія пов'язана з дверима західного фасаду храму Сан Дзено у Вероні, старіша частина яких виконана біля 1100 року Стефаніо Лагеріном. Ця аналогія перестає дивувати, якщо взяти до уваги політичні і художні зв'язки між Ломбардією і Німецькою імперією, що і зробило такий великий вплив на характер романської культури Саксонії.

Незважаючи на одночасність створення, гнезненські брами рішуче відрізняються від плоцких не тільки своїми ідейними і художніми передумовами, але і технікою виконання. Вісімнадцять прямокутних полів, заповнених рівномірно багатофігурними сценами, розташовано на двох стулках і обрамлено широким бордюром, пишним мотивом рослинного батога, в який включені фігури людей і тварин. Нарядний, святковий характер цілком відповідав призначенню дверей, що закривають головний вхід в центральний храм королівства. Гнезненськіє брами відкривалися в найбільші церковні свята, в дні коронації або урочистих в'їздів архієпископів, у випадках княжих з'їздів або візитів важливих правителів, нарешті, для похоронних ходів з нагоди смерті членів правлячої династії Пястов. Незалежно від зміни смаків, які примушують дивитися пізніші покоління на деякі витвори мистецтва іншими очима і вважати їх застарілими, гнезненські брами у всі періоди свого існування дуже цінувалися, охоронялися, лагодилися, переносилися при чергових перебудовах кафедрального собору. Входи, які вони прикривали, завжди носили назви, пов'язані з їх винятковими функціями, з нарядністю і святковістю металевого литва: королівські брами, золоті брами, бронзові брами.

Вісімнадцять сцен, представлених на обох стулках, ілюструють житіє св. Войцеха, покровителя кафедрального собору і Польського королівства. Вже це відрізняє гнезненські брами від всіх інших різьблених дверей, що представляють звичайно христологічний цикл. Розповідь про житіє і діяння Войцеха починається з нижнього поля лівої стулки сценою народження святого, закінчується на відповідному, розташованому навпроти рельєфі правого крила сценою поховання св. Войцеха в гробниці гнезненського кафедрального собору. Між ілюстраціями цих події, що відзначають межі життя кожної людини, решта шістнадцяти сцен представляє те, що складає неповторний, винятковий зміст саме цієї біографії. Тут немає педантичного оповідання писаних житій. З описаних в житії подій зроблений строгий відбір, що враховує як ідеологічні цілі, так і особливості образотворчого мистецтва. Побудований цей пластичний епос незвичайно ясно — прагматика змісту повністю відповідає будові геометричних частин, їх ритму, послідовному розташовує, функціональним цезурам.

На лівій стулці представлений період життя святого до його прибуття до Польщі, сюди включені сцени, пов'язані з місією в Пруссії і шануванням, яким користувався мученик в новій вітчизні. Тільки три нижні кесони лівої стулки відносяться до дитинства. У четвертому знаходиться калатало, що виключно майстерно доповнює різьблений декор і в той же час ніби затримує дію: далі представлено, як при звістці про смерть празького єпископа Дітмара святої, стривожений відповідальністю, яка разом з єпископським званням спадає на його плечі, в хвилину розгубленості вдається до молитви біля трун мучеників. Подібну роль грає паралельна права клітка з сюжетом, що рідко зустрічається: зображенням тіла, виставленого варварами-прусами на розтерзання птахам.