Смекни!
smekni.com

Біографія та творчий шлях С.О. Єсеніна (стр. 3 из 4)

Сергій Єсенін народився в селянській родині."У дитинстві я ріс, дихаючи атмосферою народного життя", - згадував поет.Вже сучасниками Єсенін сприймався як поет "великої пісенної сили".Його вірші схожі на плавні, спокійні народні пісні.І плескіт хвилі, і срібляста місяць, і шелест очерету, й неосяжна небесна синь, і блакитна гладь озер - вся краса рідного краю втілилася з роками у вірші, сповнені любові до російської землі та її народу:

"Моя лірика жива однієї великою любов'ю, - говорив Єсенін, - любов'ю до Батьківщини.Почуття батьківщини - основне в моїй творчості ".У віршах Єсеніна не тільки "світить Русь", не тільки звучить тихе визнання поета в любові до неї, але і виражається віра в людину, в його великі справи, у велике майбутнє рідного народу.

З вражаючим майстерністю розкриває перед нами Єсенін картини рідної природи.Яка багата палітра фарб, які точні, часом несподівані порівняння, яке почуття єдності поета і природи!У його поезії, за словами О. Толстого, чується "співучий дар слов'янської душі, мрійливою, безтурботного, таємничо-схвильованої голосами природи".Все у Єсеніна багатобарвній і багатокольоровим.Поет жадібно вдивляється в картини оновлюваного весною світу і відчуває себе його частинкою, з трепетом чекає сходу сонця і довго задивляється на блискучі фарби ранкової та вечірньої зорі, на небо, вкрите грозовими хмарами, на старі ліси, на поля, що красуються квітами та зеленню.З глибоким співчуттям Єсенін пише про тварин - "братів наших менших".

Після цих віршів мимоволі подумалося, що С. Єсенін не стільки людей, скільки орган, створений природою виключно для поезії, для вираження невичерпної "печалі полів, любові до всього живого у світі і милосердя, яке - найбільше іншого - заслужено людиною".

Природа у Єсеніна - не застиглий пейзажний фон: вона живе, діє, гаряче реагує на долі людей і події історії.Вона - улюблений герой поета.Вона весь час тягне Єсеніна до себе.

Єсенін, не звертаючи, йде однією дорогою разом зі своєю Батьківщиною, зі своїм народом.Поет передчуває великі зміни в житті Росії:

Зійди, стань нам, червоний кінь!

Впрягся у землі голоблі ...

Ми веселку тобі - дугою,

Полярне коло - на збрую.

О, виведи наш земну кулю

На колію іншу.

В автобіографії Єсенін пише: "У роки революції був цілком на боці Жовтня, але приймав усе по-своєму, з селянським ухилом".

В поезії Єсеніна з'являються нові риси, народжені революційною дійсністю.

Вірші Єсеніна відображають всі суперечності раннього періоду становлення рад у країні.Буйний революційний пафос на початку 20-х років, коли в життя проводилася нова економічна політика, змінився песимістичними настроями, які відбилися в циклі "Москва кабацкая".

Яка біль відчувається в трагедійної пісні поета про міжусобних розбратів, який рве "країну рідну до краю з краю", тривога за майбутнє Росії.Болісно постає перед ним питання: "Куди несе нас рок подій?"

Відповісти на це питання було нелегко, саме тоді і відбувається ломка в духовному сприйнятті поетом революції, впали його утопічні плани.

Суперечливість Єсеніна найбільш драматично позначається в його роздумах про майбутнє села.Всі яскравіше виявляється прихильність поета до селянства.

У віршах Єсеніна чується туга за природою, яку втратить цивілізація.

У Єсеніна протиставлення міста і села набуває особливо загострений характер.Після закордонної поїздки Єсенін виступає як критик буржуазної дійсності.Поет бачить згубний вплив капіталістичного укладу на душі і серця людей, гостро відчуває духовне убозтво буржуазної цивілізації.Але закордонна поїздка зробила свій вплив на творчість Єсеніна.Він знову згадує знайому йому з юності "тугу нескінченних рівнин", але тепер, однак, його вже не радує "возові пісня коліс":

Чи не ця обпалює серце і душу правда почуттів особливо дорога нам у віршах Єсеніна, чи не в цьому справжня велич поета?

Сергій Єсенін глибоко знав селянське життя Росії, і це сприяло тому, що він зміг стати істинно народним поетом.

Про що б не писав Єсенін: про революцію, про селянський уклад життя - він все одно повертається до теми батьківщини.Батьківщина для нього є чимось світлим і писати про неї - сенс усього його життя:

Я люблю батьківщину,

Я дуже люблю батьківщину!. .

Батьківщина і тривожить, і заспокоює поета.У його ліричних творах звучить безмежна відданість Батьківщині, схиляння перед нею:


Але й тоді,

Коли в усій планеті

Пройде ворожнеча племен,

Зникне брехня і смуток, -

Я буду співати

Всім єством в поета

Шосту частину землі

З назвою коротким "Русь".

З єсенінськи віршів постає образ поета-мислителя, кровно зв'язаного зі своєю країною.Він був гідним співаком і громадянином своєї Батьківщини.По-хорошому він заздрив тим, "хто життя провів у бою, хто захищав велику ідею", і з щирою болем писав "про дні, розтрачених даремно":

Адже я міг дати

Не те, що дав,

Що мені давалося заради жарту.

Єсенін був яскравою особистістю індивідуального. За словами Р. Рождественського, він мав "тим рідкісним людським властивістю, яке називають зазвичай невиразним і невизначеним словом" чарівність "...Будь-який співрозмовник знаходив у Єсеніна щось своє, звичне і улюблене, - і в цьому таємниця такого могутнього впливу його віршів ".

Скільки людей зігрівали свої душі в чудодійного багаття поезії Єсеніна, скільки насолоджувалися звуком його ліри.І як часто вони були неуважні до Єсеніну-людині.Може бути, це і погубило його."Ми втратили великого російського поета ... "- Писав М. Горький, приголомшений трагічним звісткою.


Закінчення

Лише в останнє десятиліття в пресі з'явилися нові версії про причину загибелі С.А. Єсеніна.Всі вони зводяться в основному до того, що поет не покінчив життя самогубством, а був убитий.Основою для них служать спогади сучасників, вивчення політичної обстановки в країні, зіставлення подій останніх днів життя Сергія Єсеніна, аналіз документів, фотографій і посмертних масок поета.

Розслідувати цю справу непросто.Скільки людей, які знали добре Сергія Єсеніна і мали намір опублікувати про нього спогади, трагічно загинуло.Юрій неабиякими, син поета, був розстріляний у 1937 році.Убито і друга дружина Єсеніна Зінаїда Райх, що збиралася написати про нього спогади.

Залишаються лише документи, які були складені на місці події.

"Акт про самогубство Єсеніна" склав приїхав у готель дільничний наглядач другого відділення Ленінградської міліції Н. Горбів (орфографія і пунктуація збережені):

"Прибувши на місце мною був виявлений висів на трубі центрального опалення чоловік у наступному вигляді, шия затягнута була не мертвою петлею, а тільки однією правою стороною шиї, обличчя звернене до труби і пензлем правої руки схопився за трубу, труп висів під самою стелею і ноги від статі були близько 1,5 метрів, біля місця, де виявлено був повішеним лежала перекинута тумба, а канделябр, що стоїть на ній, лежав на підлозі.При знятті трупа з мотузки і при огляді його було виявлено на правій руці вище ліктя з долонної сторони поріз, на лівій руці на кисті подряпини, під лівим оком синець, одягнений у сірі штани, білу сорочку нічну, чорні шкарпетки і чорні лаковані туфлі.За наданими документами повішеним виявився Єсенін Сергій Олександрович письменник ... "

Картина, на думку сучасних дослідників, вийшла досить дивна.Синяк під лівим оком, петля, призначена, здається, лише для того, щоб утримати тіло у висячому положенні, рука, обхопивши трубу центрального опалення, - все це повинно було породити певні сумніви.До того ж, при зростанні Єсеніна приблизно 168 см і висоті стель у "Англетере" п'ять метрів поет повинен був зробити величезний стрибок у висоту і встигнути обернути ремінь від валізи навколо труби.Якщо ж припустити, що він спочатку став на тумбу, висота якої не перевищує півтора метра і яку знайшли перекинутої, то й тоді він повинен був підстрибнути вгору на 1,5 метра, закріпити ремінь, потім обмотати його навколо шиї і зіскочити вниз, причому тумба повинна була впасти десь поруч.Але її знайшли віддалік притуленою до шафи.

Незважаючи на ці та інші викликають питання моменти, дільничний наглядач виводить: "Акт про самогубство" ...

Коли в 4 години дня тіло відправляли в Обухівському лікарню для розтину, виявилося, що поета нічим укрити: зник його піджак.Коли і куди - невідомо.Устинова дістала звідкись кімоно, а "Бориса Лавреньова довелося написати розписку від правління Союзу письменників на взяту для тіла простирадло".Розтин тіла С. Єсеніна було вироблено судмедекспертом Олександром Григоровичем Гіляревскім 29 грудня 1925Результати розтину були викладені в "Акті".

Піджак, вважається, насправді був, але зник з номера Єсеніна.Його так і не знайшли.Що стосується "багряною смуги", то, за даними акту експерта, це була "вдавлені борозна довжиною близько 4 см і шириною 1,5 см на лобі" і з'явилася вона "від тиску при повішення".Дослідник життя і творчості Єсеніна М. Сидорін вважає, що на лобі поета була "не" вдавлені борозна ", а найглибша рана ...На фотографіях зяє абсолютно кругла діра під правою бровою як продовження борозни ...Оскільки слід від удару або від кулі майже зливається з борозною, на нього і не звертали уваги протягом 60 років.Роки репресій, застою.Але посмертна маска Єсеніна жахає всіх, хто її бачив ".