Смекни!
smekni.com

Принятие управленских решений (стр. 6 из 6)

8. Теорія статистичних рішень застосовується, коли невизначеність оточенння викликана:

А) свідомими діями супротивника

Б) наявністю фактора ризику прийняття неоптимального рішення

В) об’єктивними обставинами, які не відомі

Г) відсутністю адекватних аналітичних і статистичних матеріалів обгрунтування

Рішення

9. До методів активізації творчого пошуку альтернативних варіантів належать:

А) метод інверсії

Б) метод контрольних питань

В) метод ідеалізації

Г) метод “мозкового штурму”

Д) метод фокальних об’єктів

10. Чи є у наведеній матриці сідлова точка?

С1

С2

С3

С4

К1

8

7

2

4

К2

4

5

3

8

К3

9

4

2

5

11. Для вирішення задач, в яких результати одного рішення впливають на наступні рішення, доцільно використовувати:

А) метод платіжної матриці

Б) метод “дерево рішень”

В) метоли теорії ігр

Г) експертні методи

12. В наведеній матриці відображені розміри прибутку, який може здобути фірма, використавши відповідну стратегію при різному впливі факторів середовища:

Стратегія Фактори середовища

S1

S2

S3

A1

10

14

16

A2

20

8

12

A3

16

12

12

Якій стратегії слід віддати перевагу за критерієм:

А) песимізму

Б) оптимізму

В) Лапласа

13. Поведінкова модель прийняття рішень спирається на поняття:

А) “досягнення задоволення”

Б) “раціональності”

В) “обмеженої раціональності”

Г) “ірраціональності”

14. В якій послідовності реалізуються етапи раціональної технології прийняття рішень:

-Розробка альтернативних варіантів

-Прийняття рішення

-Виконання рішення

-Діагноз проблеми

-Контроль

-Аналіз результатів та оцінка ефективності

-Накопичення інформації про проблему

-Доведення рішень до виконавців

-Оцінка альтернативних варіантів

-Спільне організаційне планування

Література

1. Аунапу Ф.Ф. Научные методы принятия решений в управлении производством. – М.: Экономика, 1974.

2. Беспалов Б.А. Наука и искусство принятия управленческих решений. – К.: Вища школа, 1985.

3. Венделин А.Г. Подготовка и принятие управленческого решения. – М.: Экономика, 1977.

4. Евланов Л.Г. Теория и практика принятия решений. – М.: Экономика, 1984.

5. Кунц Г., О’Доннел С. Управление: системный и ситуационный анализ управленческих функций: Пер. с англ. – М.: прогресс, 1981.

6. Мескон А., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента: Пер с англ. – М.: Дело. 1992.

7. Планкетт Л., Хейл Г. Выработка и принятие управленческих решений: опережающее управление: Пер. с англ. – М: Экономика, 1984.

8. Труханов Р.И. Модели принятия решений в условиях неопределенности. – М.: Наука, 1991.

9. Фалмер Р. Энциклопедия современного управления: В 5-ти томах. – М.: ВИПКэнерго, 1992.

10. Ромащенко В.Н. Принятие решений:Ситуации и советы. – К.: Политиздат Украины, 1990.

11. Фатхутдинов Р.А. Разработка управленческого решения: Учебное пособие. – М.: АО «Бизнес-школа Интел-Синтез», 1997.

Термінологічний словник за темою «Прийняття управлінських рішень».

Аналітичні методи - характеризуються тим, що встановлюють аналітичні залежності між умовами виконанн задачі (факторами) та її результатами (прийнятим рішенням).

Верхня ціна гри - максимально можливий виграш гравцяпри вирішенні парної гри з нулевою сумою, додержуючись принципу мінімаксу. Визначається шляхом відбору в кожному стовпці платіжної матриці максимального значення, а потім вибору з них мінімального.

До них належить група методів економічного аналізу діяльності фірми.

«Досягнення задоволеності» - прагнення менеджерів зробити вибір при прийняття рішення, який буде оптимальним, пересилюючи можливий ризик, пов’язаний з ситуацією.

Експертні методи - призначені для обгрунтування управлінських рішень в умовах, коли відсутня кількісна інформація або вона мається у недостатньому обсязі. На практиці користуються методом завдання вагових коефіцієнтів.

Змішана стратегія - застосування декількох чистих стратегій з метеою оптимального вирішення гри без сідлової точки.

Ірраціональна модель прийняття рішення - базується на припущенні, що особи, приймаючі рішення, в білльшості ірраціональні в цьому процесі, приймаючи рішення ще до того, як досліджуються альтернативи.

Класична модель прийняття рішення - спирається на поняття «раціональності», під яким розуміється, що особа, яка приймає рішення повинна бути абсолютно об’єктивною і логічною, мати повну інформацію відносно склавшоїся ситуації можливих альтернатив та раціональну систему впорядкування переваг в ієрархії важливості.

Конфлікт - ситуація, в якій стикаються інтереси двох чи більше сторін, що наслідують різні або суперечні цілі.

Метод «дерево рішень» - передбачає графічну побудову різних варіантів дій, що можуть бути застосовані для вирішення вихідної проблеми. Використвується для прийняття рішень у ситуаціях, коли результати одного рішення впливають на наступні рішення.

Методи математичного програмування - містить теорію та методи вирішення умовних експеремальних задач з декількома перемінними. Найбільше застосування знайшли при прийнятті рішенб в сфері планування та організації виробництва.

Модель - уява про систему, ідею чи об’єкт, яка складається у свідомості особи, приймає рішення.

Нижня ціна гри - мінімально можливий виграш гравця при вирішенні парної гри з нульовою сумою, додережуючись принципи мінімакса. Визначається шляхом відбору в кожному рядку платіжної матриці мінімального значення, а потім вибору серед них максимального.

«Обмежена раціональність» - здатністьлюдей приймати рішення, раціональність яких завжди буде обмеженою у зв’язку з наявністю суб’єктивних факторів в процесі прийняття рішень.

Очікуваний ефект - сума можливих результатів ситуації, які можуть виникнути в процесі реалізації альтернативи, помножені на вірогідність наставання кожної з них.

Парна гра з нульовою сумою - гра, у якій приймає участь тільки дві сторони, при чому одна сторона виграє стільки, скільки програє друга сторона.

Поведінкова модель прийняття рішення - спирається на поняття «обмеженої раціональності» та «досягнення задоволеності» і характеризуються тим, що приймаючий рішення має неповну інформацію відносно ситуації прийняття рішення, можливих альтернатив та наслідків реалізації кожної альтернативи.

Прийняття рішення являє собою процес, який починається з виникання проблемної ситуації і закінчується вибором управлінського рішення по її усуненню.

Прогноз - науково обгрунтоване твердження про можливий стан об’єкту в майбутньому, про альтернативні шляхи та строки його існування. В теорії управління розглядається як один з важливих інструментів обгрунтування управлінських рішень.

Сідлова точка - елемент платіжної матриці, що визначає верхню і нижню ціну гри одночасно, тобто якщо верхня ціна гри дорівнює нижній ціні, то гра має сідлову точку.

Статистичні методи - характеризуються тим, що засновані на зборі, обробці та аналізу статистичних матеріалів, враховуючи випадкові впливи та відхилення. Включають методи теорії вірогідності та математичної статистики.

Теоретико-ігрові методи - призначені для обгрунтування рішень в умовах невизначеності, неповноти і неясності інформації. До них відносяться: теорія статистичних рішень і теорія ігр.

Теорія ігр - розділ прикладної математики, де вивчаються моделі та методи прийняття оптимальних рішень в умовах конфлікту. Використовується, коли невизначеність оточення викликана свідомими діями супротивника.

Теорія статистичних рішень - використовується, коли невизначеність оточення викликана об’єктивними обставинами, які не відомі чи мають випадковий характер.

Управлінське рішення являє собою інструмент вплив на об’єкт управління та окремі його підсистеми; постає важливою ланкою формування та реалізації відношень управління в організації; містить у певному співвідношенні основні функції менеджменту.

Чиста стратегія - пара стратегій, які перехрещуються у сідловій точці.

[ЕП1]