Смекни!
smekni.com

Дослідження динаміки чисельності жуків-короїдів хвойних дерев Плужнянського лісництва (стр. 6 из 15)

Визначені і досліджені жуки-короїди на території Плужнянського лісництва мають однорічні генерації (хоч деякі інколи мають сестринське покоління) і розвиваються з початку квітня до кінця серпня. Личинки даних короїдів прокладають численні ходи в корі, під корою, в лубі, інколи навіть пошкоджують заболонь і деревину. Під час додаткового живлення дорослі жуки вигризають безладні ходи під корою хвойних дерев (короїди), «підстригають» крони (лубоїди), що значно ослаблює насадження.

Заселяють дані комахи-шкідники практично все дерево – верхню, середню та нижню частини стовбурів з товстою і перехідною корою, а також товсті і тонкі гілки.

Лубоїди і короїди пошкоджують сосну, ялину та інколи модрину, призводячи до значних ослаблень лісостанів, а інколи і до повного всихання значних територій, що в майбутньому може впливати на стійкість здорових дерев.

Порівняльна характеристика комах-шкідників хвойних дерев Плужнянського лісництва з родини короїдів подана на основі власних спостережень і досліджень, а також аналізу деяких даних наукової літератури [1, 9, 19, 26, 27]. Морфологія і біологія шкідників висвітлена в додатках 1 – 7, що включають усі фази розвитку і характерні пошкодження даних видів комах-шкідників.

3.2 Фенограми розвитку комах-шкідників родини Ipidae

Побудовані фонограми розвитку комах-шкідників хвойних дерев лісництва з родини короїдів (Ipidae), відповідно до кліматичних умов розташування території їх дослідження, а це зона західних лісів Мало-Поліського регіону, дозволяє краще вивчити і відобразити біологічні і фенологічні особливості розвитку даних шкідників лісових культур. Фонограми вміщають всі фази розвитку комах згідно з періодами їхньої генерації.

Розвиток всіх короїдів відбувається в теплий період року і майже всі види зимують у фазі імаго під корою стовбурів дерев, в підстилці та у верхньому мінеральному шарі ґрунту. Деякі види за сприятливих кліматичних умов дають сестринське покоління.

Жуки-короїди на території хвойних лісів Плужнянського лісництва належать до різних родів, але відповідно до своїх біологічних особливостей мають подібні періоди розвитку.

Лубоїд сосновий великий (BlastophaguspiniperdaL.) і малий (BlastophagusminorHart.) мають практично однакові періоди розвитку. Літ лубоїда малого спостерігається на початку квітня, тоді як літ лубоїда великого починається на два тижні раніше. Личинки і лялечки розвиваються під корою сосни, рідше ялини. Зимують переважно дорослі жуки в підстилці, опалих пагонах (BlastophagusminorHart.), в товщі кори (BlastophaguspiniperdaL.).

Жуки з роду короїди (Ips) також мають подібний розвиток. Літ стенографа (IpssexdentatusBoern.) розпочинається вкінці квітня і триває до кінця травня, що майже на місяць раніше, ніж літ типографа (IpstypographusL.). Зокрема Ipstypographus за період свого розвитку дає сестринське потомство, тобто молоді жуки після відновлювального живлення відкладають яйця, з яких до кінця літа ще розвивається нове потомство. Зимують жуки у фазі імаго під корою і в підстилці. Личинки пошкоджують сосну, ялину, інколи модрину (стенограф тільки сосну).

Поліграф (PolygraphuspoligraphusL.), гравер (PityogeneschalcographusL.) і деревинник (TrypodendronlineatumOl.) мають дещо відмінні і своєрідні періоди розвитку. Гравер і деревинник починають свій літ з кінця квітня, що триває аж до червня, а поліграф розпочинає свій розвиток з другої половини червня. Личинки даних представників родини Ipidae пошкоджують кору, луб, заболонь і деревину (TrypodendronlineatumOl.) сосни і ялини. За сприятливих умов навколишнього середовища жуки дають сестринське покоління. Зимують жуки в мінеральному шарі ґрунту (деревинник смугастий), під корою в місцях відродження (короїд-гравер), в підстилці і корі окоренкової частини стовбурів дерев (поліграф пухнастий).

Фонограми розвитку комах-шкідників хвойних дерев Плужнянського лісництва з родини короїдів (Ipidae) подано в таблиці 3.2.


Таблиця 3.2 Фенограми розвитку комах-шкідників родини Ipidae (2009 рік)

№ п/п Назва виду Фаза розвитку по місяцях та декадах Пошкоджувані породи Місце зимівлі
Січень-березень Квітень Травень Червень Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад-грудень
1 . . . . 3 1 2 3 1 2 3 1 2 3 1 2 3 1 2 3 1 2 3 1 2 3 1 . . . . 3
1. Лубоїд сосновий великий (BlastophaguspiniperdaL.) І І І ІЯ ЯЛІ І І Я ЯЛ Л ЛЛ∙ Л ЛЛ∙ Л∙ Л∙І І Л∙ Л∙І І І І І І І І І І І І І С, Я, М, В товщі кори окоренковоїчастини сосен
2. Лубоїд сосновий малий (BlastophagusminorHart.) І І ІЯІ І І ІЯ Я ЯЛ Л ЛЛ∙І Л ЛЛ∙ Л∙ Л∙І І І І І І І І І І І І І І І С,Я,М Підстилка, опалі пагони.
3. Поліграф пухнастий (PolygraphuspoligraphusL.) Л Л Л ЛЛ∙ Л∙ Л∙ Л∙ Л∙ Л∙ І ІЯЛ∙ Л∙ Л∙І І І ІЯ Я ЯЛ ЛІ І Л Л Л Л Л Л Л Л Л Л Я,С,М Підстилка, кора окоренкової частини сосен.
4. Деревинник смугастий І І І І ІЯ Я ЯЛ Л Я ЯЛ Л Л Л∙Л∙ Л∙ Л∙ Л∙ С,Я В мінеральному шарі
(TrypodendronlineatumOl.) І І І І І І І І І І І ІЯ Я ЯЛ Л І ІЯЛ ЛЛ∙ Л∙ Л∙І І І І І І І І І грунту.
5. Короїд-типограф(IpstypographusL.) І І І І І ІЯІ І І І І ІЯ Я ЯЛ Л ЛЛ∙ Л∙ІІ І І І ІЯ Я ЯЛ Л ЛЛ∙ Л∙ Л∙І І ІЯ Я ЯЛ Л Л∙І ІЯ ЯЛ Л ЛЛ∙ Л∙ Л∙І І Л∙І І І І І І І С,Я,М Під корою, в підстилці.
6. Короїд шестизубчас-тий, або стенограф (IpssexdentatusBoern.) І І І ІЯ Я ЯЛ Л ЯЛ Л ЛЛ∙ Л∙ Л∙ ЛЛ∙ Л∙ Л∙І ІЯ І І ІЯ Я Я Я С Під корою, в підстилці.
І І І І І І І Л Л ЛЛ∙ Л∙І Л ЛЛ∙ Л∙І І І І І І І
7. Гравер звичайний, або короїд-гравер (PityogeneschalcographusL.) І ІІ І І І І ІЯ Я ЯЛІ І І І І ІЯ Я ЯЛ Л ЛЛ∙ Л∙І І І ІЯ Я ЯЛ Л ЛЛ∙ Л∙ Л∙І ІЯ ІЯЛЛ∙ Л∙І І ІЯ Я ЯЛ Л ЛЛ∙ ЯЛ ЛЛ∙ Л∙ Л∙І І І І І І І Я,С Під корою в місцях відродження.

Умовні позначення: Я – фаза яйця; Л – фаза личинки; Л∙ - фаза лялечки; І - фаза імаго; Я, Л,Л∙, І - ті ж фази на зимівлі.