Смекни!
smekni.com

Розробка комплексу маркетинга фірми "Схід" (стр. 5 из 6)

Сегментування ринку.

На основі даних дослідження було проведено сегментацію ринку. Через політику сегментації ринку втілюється в життя найважливіший принцип маркетингу - орієнтація на споживача.

Сегментований ринок за

- демографічною (вікова категорія) і соціально-економічною (рівень доходів) ознаками.

Рівень доходів
високий
середній
низький
до 25 років 25 – 35 років 36 - 45 років Після 45 років Вікова категорія

- за співвідношенням ціна-якість фірма буде орієнтуватися на виробництво та реалізацію аромомасел


Рівень якісті

Високий
Середній
Низький

Ціна, грн. До 560 560-800 800- 1150 більше 1150

За типами товарів аромотерапії з точки зору їх призначення і функції відповідних виробів, фірма буде орієнтуватися на виробництво.

Ефірні масла
Сіль для ван
Ароматичні свічки
Ароматизатори
види товару частота використання
1 раз в день 1 раз в тиждень 1 раз в місяць 1 раз в півроку Ніколи

Обравши конкретний сегмент, фірма повинна визначити для себе, як проникнути на нього і здобути конкурентні переваги. Для того належить дослідити позиції усіх наявних на ринку конкурентів і визначити своє місце.

Позиціонування товару на ринку

Обравши конкретний сегмент, фірма повинна визначити для себе, як проникнути на нього і збути конкретні переваги. Для того належить дослідити позиції усіх наявних на ринку конкурентів і визначити своє місце. В процесі розроблення товару проводиться його позиціонування, що дозволяє реально оцінити переваги і недоліки товару по відношенню до аналогічних конкурентних товарів

Позиціонування товару на ринку – це забезпечення товарів чітко відокремлених від інших товарів на ринку й у свідомості цільових споживачів. Результати порівнянь можна подати у вигляді таблиці


Класифікація конкурентів за рівнем якості та ціною.

Назва фірми Рівень якості Ціна
Natural Sea Beauty Високий Дуже висока
Harnn Низький Помірна
Straub Нижче середнього Низька

Позиціонування товару на ринку

Ціна


Якість

- Natural Sea Beauty - -Straub

- Harnn - -Схід

Фірма “Схід” планує вийти на ринок товарів аромотерапії і зайняти місце поруч із конкурентами. Косметологічний ринок повністю підходить для цього, оскільки має велику місткість. На даний момент наша фірма пропонує ефірні масла.

При позиціонуванні товарів на ринку фірма “Схід” планує здійснити такі заходи :

1. Підкреслення унікальності свого товару.

2. Впровадження нових ароматів.

3. Акцент на обслуговування клієнта.

4. Доступність фірми:

- легкий процес замовлення і придбання товарів;

- розміщення пунктів продажу в центральних та найбільш людних районах міста.

2.2 Розроблення товару

При описанні характеристик ефірних масел будемо використовувати трирівневу модель Ф.Котлера :

Три рівні товару

Першою і найважливішою складовою комплексу маркетингу, є те, що його фірма розробляє для свого цільового ринку товар. Виважена і послідовна політика виробника закладає підвалини його ринкового успіху.

Термін «товарна політика» є доволі широким і охоплює різні аспекти продуктової стратегії і тактики підприємства.

Розглядаючи товар, як комплексне поняття, можна сприймати його на трьох рівнях: товар за задумом, товар у реальному виконанні, товар із підкріпленням.

Перший рівень: відображає ту потребу, яку товар задовільняє, ту вигоду,що її отримує споживач при його використанні. Отже, основна вигода від товару полягає в тому, що задовільняє потреби споживачів у швидкому відпочинку.

Другий рівень : товар сприймається, як реально створений виріб, із конкретними властивостями та характеристиками.

Характеристики даного товару:

Якість: фірма планує вийти на український ринок і зайняти на ньому певну частину,при цьому акцент ставиться в першу чергу на якість продукції вітчизняного виробника. Всі матеріали та компоненти для виготовлення продукції повинні бути відповідного рівня якості. Також на підприємстві запроваджується довиробнича та після виробнича система перевірки якості продукції

Простота у використанні; комфортність та сучасний сервіс продажу товару. Розробляється товарна марка фірми та проспекти з детальною інформацією про фірму та про асортимент і властивості продукції.

- Властивості:

Оскільки ефірні масла використовуються з різною метою, то при його виробництві повинні враховуватися особливості кожної групи. Таким чином буде створюватися товари для оздоровлення, окремі для релаксації, окремо для косметологічного призначення. Оздоровчі властивості, які розробляються для різних потреб споживачів, відповідно пропонуються різні види ефірних масел:

- «Апельсин» – знімає спазми м`язів, нормалізує обмін речовин..

- «Бергамонт»- активізує життєву енергію, знімає запальні процеси і подразнення шкіри.

-«Вербена» - позбавляє втоми, дратівливості і апатії, репресивності

-«Герань» - підвищує фізичну і розумову активність, відновлює психоемоцональну гармонію при перевтомі

-«Імбир» - позбавляє втоми, допомагає віднайти душевні і фізичні сили, швидко відновлює після хвороби

-«Ладан» – позбавляє від безсоння та стану нервового виснаження

-«Майоран» – еліксир від безпідставної душевної тривоги

-«Японська м`ята», «Сибірська хвоя», «Гірська сосна» – аромати для прихильників класичної сауни.

- Зовнішнє оформлення:

Оскільки будуть виготовлятись ефірні масла з різними ароматами, то кожне ефірне масло буде мати свій колір, що буде дуже зручно у їх використанні. Для зручності, їх будуть виготовляти у рідкому та гранулопдібних станах

- Упаковка:

Ефірні масла будуть знаходитись у пластикових прозорих колбах, на яких буде зображено натуральний продукт, аромат якого використано(яблуко, банан, диня і т.д.) логотип фірм

4.) Товарна марка:

Весь асортимент буде випускатися під торговою маркою.Діяльність фірми направлена на створення та підтримання доброго іміджу власної торгової марки.

Третій рівень: відображає товар з підкріпленням до якого відноситься гарантія, надання кредиту, доставка, монтаж, тощо. У послуги нашої фірми входить можливість замовлення і безкоштовної доставки товарів, надання консультацій фахівців, система знижок постійним клієнтам.


Товарна марка. Графічне оформлення

2.3 Ціноутворення

Фірма «Схід» прагне до встановлення оптимальної ціни. Ціни часто змінюються протягом життєвого циклу товару: від високих, при залученні покупців-новаторів, що орієнтуються на престиж, до низьких,розрахованих на масовий ринок.

Ціни пов’язані з іншими складовими комплексу маркетингу на підприємстві, передусім із самим товаром, його якісними характеристиками, рівнем сервісу тощо. Рівень цін пов’язаний також з обраною системою його збуту і витратами на його просування.

Формування цінової політики підприємства передбачає прийняття великої кількості стратегічних і тактичних рішень. Найскладніші рішення пов’язані із встановленням цін на нові товари. Після виходу товару на ринок відбувається застосування ціни до кон'юктури ринку на різних стадіях життєвого циклу.

Розрахунок ціни проводиться з використанням трьох моделей, що базуються на витратах, попиті чи конкуренції. В даному курсовому проекті використовується модель ціноутворення, що орієнтується на попит.

Для оцінки взаємозв’язку між ціною та попитом на свій товар (рівнем його збуту) фірма на протязі декількох місяців проводить ринкове тестування цього товару (його пробний маркетинг) при різних рівнях цін в діапазоні від:

Ці= 115 до Цm= 55

обсяг збуту товару при цьому змінився від:

N1= 141 до Nm= 490

Проведений регресійний аналіз показав, що в цьому діапазоні взаємозв’язок між ціною товару та обсягом його збуту, близький до лінійного і визначається рівнянням регресії:

N=b0+b1*Ц= 702.791 – 4.976*Ц

Постійні витрати фірми за 1 рік на виробництво і збут продуції F= 6671

Змінні витрати на одиницю продукції V=48

Згідно вихідних даних визначимо оптимальний рівень ціни Цопт. Максимізувати функцію прибутку можна з використанням 1-ої похідної dП/dЦ.


Оскiльки

, то

П = Ц ´ N - (F + V´ N) = N´(Ц - V) - F = (bo + b1´Ц) ´ (Ц - V) - F =

= (bo - b1´V) Ц + b1 ´ Ц2-bo -F.

Похiдна