Смекни!
smekni.com

Аналіз та удосконалення методів збуту на підприємстві (стр. 9 из 9)

Особливість даної стратегії полягає у тому, що товар залишається незмінним, але змінюється цільова група, цільовий сегмент. Наприклад, експорт товарів в інші регіони або за межі країни.

Маркетинговий потенціал підприємства визначається його реальними можливостями в тій чи іншій сфері соціально-економічної діяльності, причому не лише реалізованими, але й нереалізованими з певних причин.

Організацією маркетингової та збутової діяльності на підприємстві ВАТ «ТерА» займається відділ постачання та збуту займається організацією збуту товарів.

Маркетинговий потенціал підприємства ВАТ «ТерА» є чималий, про це свідчать чималі маркетингові ресурси та діяльність самого підприємства – репутація та якість виробів, задоволеність споживачів, та попит на продукцію, яку виготовляє підприємство.

Для удосконалення своєї збутової системи підприємству потрібно вжити наступних заходів. По-перше, реорганізувати свій відділ збуту та постачання для більш ефективного виконання функцій збуту та маркетингових завдань, які дозволять більш активніше реагувати підприємству на зміни на ринку кондитерських виробів, тим самим зробивши свою поведінку більш гнучкішою та чутливішою до смаків та побажань споживачів.

По-друге, відкрити свій фірмовий кіоск, який був би досить точним джерелом інформації про смаки та переваги кінцевих споживачів щодо кондитерських виробів, та став би додатковим джерелом збуту.

По-третє, опрацювання інформації щодо можливих дистриб’юторів кондитерських виробів підприємства у інших областях України та укладення з ними договорів дозволить збільшити виробництво продукції та розширити дистриб’юційну мережу компанії.

По-четверте, більш виваженіше планування бюджету витрат на збут дозволить збільшити об’єми продаж кондитерських виробів, як дистриб’юторам, так і кінцевим споживачам.

Отже, збутова діяльність підприємства відіграє дуже важливу роль у діяльності підприємства. Саме завдяки вдало організованій збутовій діяльності можна забезпечити 60% успіх компанії. Методи та способи збуту підприємства часто визначають чи дійде товар підприємства до кінцевого споживача, а чи пройшовши всі стадії виробництва, у готовому вигляді простоюватиме на складі. Тому кожне підприємство, яке прагне забезпечити собі стабільні прибутки повинно оптимально підходити до формування свого відділу збуту та раціонально планувати свою збутову діяльність.

Список використаної літератури

1.Бондар М.Н.Економіка підприємства: Навч. посіб. — 2-ге вид., доп. — К.: А.С.К., 2005 — 400с.

2.Гаркавенко С.С. Маркетинг: Навчальний посібник. – К.: Лібра, 2000.

3.Економіка підприємства: Підручник / за ред. С.Ф. Покропивного, 2-ге вид., перероблене і доповнене. — К.: КНЕУ, 2000.

4.Єрмошенко М.М. Маркетинговий менеджмент: Навчальний посібник. – К.: НАУ, 2001.

5.Івахненко В.М., Курс економічного аналізу: Навч. посіб. Для самостійного вивчення дисципліни. — К.: КНЕУ, 2000. — 263с.

6.Комерційна діяльність на ринку товарів та послуг. – Навчальний посібник. – К.: "Укоопосвіта", 2003.

7.Лук’янець Т.І. Маркетингова політика комунікацій. – К.: КНЕУ, 2000.

8.Мец В.О., Економічний аналіз (збірник практичних завдань і тестів за даними П(с)БО): Навч. посіб. — К,: КНЕУ, 2001. — 236с.

9.Мних Є.В. Економічний аналіз: Підручник. — К.: Центр навчальної літератури, 2003. — 412с.

10.Орлов О.О., Планування діяльності промислового підприємства. Підручник. К.: «Скарби», 2002. — 336с.

11.Планування діяльності підприємства: Навч.—метод. посіб. для самост. вивч. дисц./ За заг. ред. В.Є. Москалюка. — К.: КНЕУ, 2002. — 252с.

12.Тарасенко Н.М., Економічний аналіз, Навч. посіб., — 3-тє видання, виправлене і доповнене. — Львів: «Магнолія плюс», 2004. — 344с.

13.Швайка Л.А., Планування діяльності підприємства: Навч. посіб. — Львів: «Магнолія плюс», 2004. — 268с.

14.Синецкий Б.И. Основы коммерческой деятельности / Учебник. – М.: Юность, 1998.

15.Армстронг Г., Котлер Ф. Маркетинг: Загальний курс. – М.: Видавничий дім „Вільямс”, 2001.

16.Болюх М.А., Горбатюк М.І. Збірник задач з курсу «Економічний аналіз»: Навч. посіб.— К.: КНЕУ, 2002. — 232с.

17.Економічний аналіз: Навч. посіб./ М.І. Горбатюк; за ред.. акад. НАНУ, проф. М.Г. Чумаченька. — К.: КНЕУ, 2001. — 540с.

18.Манів З.О., Луцький І.М., Економіка підприємства: Навч посіб. — К.: «Знання», 2004. — 580с.

19.Панкратов Ф.Г., Серьогіна Т.К. Комерційна справа: Навчальний посібник. – Рівне: „Вертекс”, 2002.

20.Григор Н.М., Клименко М.І., Петрова Р.С., Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості.- К, 2001. —168с.

21.Бойчик І.М., Харів П.С., Хопчан М.І., Піча Ю.В., Економіка підприємства: Навч. посіб., 2-ге вид., виправлене і доповнене.— К.: «Каравела», Львів: «Новий світ—2000», 2001.

22.Мних Є.В., Бутко А.Д., Мелешко Н.М., Кравченко Г.О., Барабаш Н.С., Редько К.О., Економічний аналіз: Практикум. — К.: Центр навчальної літератури, 2005. — 432с.

23.Голин И.И. Сбыт продукции // ЭКО. - 1995. - № 5.

24.Головкіна Н.В. Стимулювання збуту: теорія, практика і перспективи //Маркетинг в Україні. – 2003. - № 2.

25.Крицяк В. Замовлення гарантує збут // Ділова Україна. - 1993. - № 17.

26.Лобов С.П. Система управления продажами предприятия//Економіка. Фінанси. Право. – 2003. - № 8.

маркетинговий стратегія дистриб’юторський збут

.