Смекни!
smekni.com

Шляхи покращення комплексу мерчандайзингу на торговельному підприємстві Велика Кишеня (стр. 3 из 6)

Так що хто під чию дудку танцює - покупець або продавець, дуже велике питання. В усякому разі, продавцеві корисно навчитися наступати на горло власній пісні, щоб трохи краще прислухатися до голосу із залу.

Розділ 2. Організація мерчандайзингу як виду маркетингової діяльності роздрібного торговельного підприємства "Велика Кишеня"

2.1. Організація діяльності роздрібного торговельного підприємства «Велика Кишеня»

Міжнародний конкурс "Вибір року - 2009" п'ятий рік поспіль визнає "Велику Кишеню" найкращою мережею супермаркетів в Україні. Покупці, що йдуть до "Великої Кишені", абсолютно впевнені - процес покупок в нас буде зручним. До нас повертаються знову і знову, тому що:

- покупець почувається в нас затишно. Ми обслуговуємо наших відвідувачів якісно та швидко: за прилавками, біля кас чи стійки адміністратора в торговельному залі. Треба відзначити, що кваліфікацію касирів "Великої Кишені" підтвердив III Міжнародний Чемпіонат Касирів, що відбувався в Москві в 2007 році. Наші касири стали найкращими в СНД і Європі, посівши I місце в найголовнішій номінації - "Швидкість та якість обслуговування". Наші працівники не тільки обслуговують і радять, а й допомагають сформулювати прохання чи побажання керівництву компанії та топ-менеджерам.

Знайти потрібний товар в нас дуже просто завдяки просторим торговельним залам і зрозумілій навігації. Не треба втрачати час, розмірковуючи, в якому кінці залу може відшукатися потрібний продукт. Все добре видно і можна просто прогулюватися з возиком вздовж стелажів, думаючи про щось особисте. Потрібний товар ви знайдете дуже швидко.

- в нас можна купувати не тільки якісні, а й недорогі продукти. "Велика Кишеня" відома на всю Україну своїми знижками та акціями, що дозволяють суттєво економити. Ми – єдина в Україні мережа супер- і гіпермаркетів, що пропонує покупцям швидкий, зручний спосіб заощаджувати від 10 до 35% сімейного бюджету при покупці товарів. Для цього достатньо мати спеціальні купони, що їх можна вирізати з рекламної газети мережі "Краща якість - краща ціна", роздрукувати з сайту "Великої Кишені" або ж отримати в наших магазинах. З моменту запуску програми у травні 2008 року, більше мільйона українців скористалися купонами на знижку.

Крім того, наші постійні покупці можуть стати учасниками програми розповсюдження дисконтних карт, дія яких не обмежена у часі. Сьогодні більше 1,5 млн покупців отримали дисконтні картки і регулярно роблять покупки у "Великій Кишені". Для них діє накопичувальна система знижок. Протягом 2000-2008 рр. більше 50% покупців стали нашими постійними клієнтами.

- в нас великий вибір товарів. В супермаркетах "Великої Кишені" можна вибрати потрібну річ з 15-25 тис. найменувань, а в гіпермаркетах цей вибір ще більший - до 50 тис. найменувань. Наприклад, один з найпопулярніших продуктів – твердий сир – представлений в нас в 450 різновидах. В багатьох супермаркетах і гіпермаркетах "Великої Кишені" є фармацевтичні маркети "Велика Аптека" (асортимент продукції складає більше ніж 15 тис. найменувань), магазини книг і канцелярського приладдя "Моя Книга" (асортимент більше 50 тис. найменувань), магазини косметики та парфюмерії "Мон Амі" (більше 10 тис. найменувань косметики і 3,5 тис. парфюмерії).

- ми не просто продаємо готові товари, а й виробляємо їх. Це значить, що в наших супермаркетах і гіпермаркетах працюють відділи власного виробництва: м`ясні, рибні, кулінарні, кондитерські, а також пекарні. Буквально на очах покупців печуться вишукані сорти хліба, обробляється м`ясо та жива риба з акваріумів, а свіжість кулінарної та кондитерської продукції затьмарює найякіснішу домашню кухню. Відкривши у 2001-2002 рр. власне виробництво, ми змогли запропонувати продукцію абсолютно рівноцінної високої якості в усіх супермаркетах "Великої Кишені" в будь-якому з міст країни, тому що опираємося на власні технічні потужності.

- ми не економимо на якісному устаткуванні. "Велика Кишеня" регулярно інвестує в модернізацію устаткування, тому торговельні зали магазинів укомплектовані сучасною технікою від ведучих європейських виробників. Отже, магазини нашої мережі пропонують ту продукцію, яку хоче отримати покупець. Для прикладу, наші акваріуми забезпечені найкращими за якістю фільтрами та системами охолодження води. Тому тільки в нас можна побачити, наприклад, Білого амура – одну з найбільших риб і дуже примхливу. Проводиться регулярне сервісне обслуговування технічного парку. Робота всіх магазинів і центрального офісу організована в єдиній інформаційній системі, що працює в режимі on-line.

На фасаді торговельного приміщення магазинів «Велика Кишеня» є вивіска із зазначенням його назви. Біля входу до магазину на видному місці розміщується інформація про режим роботи.

Продовольчі товари переважно відносяться до товарів повсякденного попиту, тільки невелика їх кількість за своїми якостями відноситься до категорії товарів періодичного вживання (торти, шоколадні набори тощо), які купують від випадку до випадку.

Постійний асортимент у торговельному залі включає приблизно 4000 найменувань товарів, з урахуванням їх видів, артикулів, розфасовок та ін. Також іде постійне розширення асортименту. Значну роль в асортименті відіграють непродовольчі товари. Асортимент непродовольчих товарів включає біля 700 найменувань. Непродовольчі товари групуються і для них у магазинах «Велика Кишеня» виділені окремі секції.

Товари, які щодо продовольчих є супутніми, розміщено для перехресного продажу у секціях продовольчих товарів, товари, які не відносяться до супутніх, продаються у спеціальному відділі непродовольчих товарів.

Секції непродовольчих товарів розміщено у місцях, де проходять інтенсивні потоки покупців. У цьому відділі представлений такий асортимент непродовольчих товарів, який привертає до себе увагу.

Невеликі відділи товарів повсякденного попиту орієнтовані на імпульсні покупки.

Організація процесу обслуговування покупців є основою торгово-технологічного процесу, визначає кількість затрат часу покупців на здійснення покупок, пропускну спроможність, чисельність працівників торгового залу (працівників прилавка).

Основними елементами процесу обслуговування є:

підбір покупцями товарів і доставка їх до вузлів розрахунків та контролю;

розрахунки з покупцями за підібрані ними товари;

надання покупцям додаткових послуг

У торговельному залі магазинів «Велика Кишеня» покупець діє самостійно, а тому в процесі підбору товарів йому повинні бути створені найкращі умови.

При підборі товарів покупцям рекомендується для зручності користуватись інвентарними корзинами і візками. Для зручності інвентарні корзини розміщують біля входу у торговельний зал. Пропонується допомога продавців – консультантів.

Для забезпечення збереження товарно-матеріальних цінностей для працівників підприємства застосовується індивідуальна і бригадна форми матеріальної відповідальності.

В магазинах мережі «Велика Кишеня» до початку роботи проходить поповнення товар­них запасів у місці продажу, обновляється викладка товарів (оформлення вітрин), перевіряється наявність правильно оформлених і завірених цінників, а також відповідного інвентаря та пакувальних матеріалів, виконуються інші роботи для забезпечення належного обслуговування покупців.

Усі товари у магазинах мережі «Велика Кишеня» підтверджені відповідними документами, наявність яких передбачена чинним законодавством (товарно-транспортні накладні, рахунки-фактури, прибутково-видаткові накладні, сертифікат відповідності державної системи сертифікації або копія зазначеного сертифіката, завірена суб’єктом господарювання, що відпустив товар, який підлягає обов’язковій сертифікації, тощо).

Товари в магазинах «Велика Кишеня» реалізуються лише за наявності документів, які засвідчують їхню якість. Перед початком торгівлі товари, що надійшли до продажу, розпаковують і розкладають на прилавках і полицях стаціонарних пунктів дрібнороздрібної мережі, а також у розвозках і розносках.

Перевіряється справність ваговимірювальних приладів, електронних контрольно-касових апаратів та інвентаря. Зразки товарів ярликами цін (цінниками), що є у продажу, треба виставити у видному для покупців місці.

Товари мають відпускатися покупцям повною мірою і вагою за готівку. Покупці мають право вільно оборати товар, перевіряти його якість, міру, вагу й ціну. Працівники дрібнороздрібної торговельної мережі надають покупцям повну можливість відібрати товар, ознайомитися з його особливістю, якістю та правилами користування.

В кінці кожного місяця на підприємстві проводиться аналіз постачальників. При складанні заявки на постачання товару, товар групується по постачальнику, розраховується швидкість реалізації його товару і робиться вибірка найбільш ходового.