Смекни!
smekni.com

Організація операційних процесів (стр. 3 из 6)

И

Рис. 4

Предметом занепокоєння операційних (виробничих) менед­жерів є безперебійність виробничого процесу, усіх його забезпечуючих складових й інфраструктур, спрямованих на досягнення поставлених цілей (плану) організації.

На вході «чорної шухляди» зображені стрілками п'ять видів ре­сурсів, необхідних для функціонування будь-якого підприємства.

Це:

• люди — трудові ресурси (Р);

• матеріали — матеріальні ресурси (М);

• капітал — фінансові ресурси (Ф);

• технологія - технологічні ресурси (Т);

• інформація - інформаційний ресурс (І).

Рис. 1.11. Ресурсна схема виробничого процесу [2]

Раніше у вітчизняній науці управління розглядали чотири ви­ди виробничих ресурсів: трудові, матеріальні, фінансові і техніч­ні. Під технічними ресурсами малися на увазі машини, устатку­вання, силові установки і т.д. Вважалося, що цих чотирьох видів цілком достатньо для функціонування виробничих процесів.

Інформація, хоча і враховувалася в системі управління, од­нак, до категорії ресурсів її не відносили. Найчастіше інфор­маційне забезпечення вважалося видом діяльності і тому зарахо­вувалося до категорії функцій управління.

У період розвитку ринкових відносин значення інформації різко зросло. Без неї неможливо почати нову справу, переходити на новий продукт, технологію, вижити в конкурентній боротьбі. Без інформації не може обійтися жодне підприємство, а для дея­ких даний ресурс є домінуючим. Тому з повною підставою мож­на перейняти зарубіжний досвід і віднести дану економічну кате­горію до розряду виробничих ресурсів.

Аналогічно можна вчинити і з технологією, тому що будь-який технологічний процес сучасності не мислимий без технічних засобів, тобто відповідного устаткування, машин і механізмів, за­стосовуваних при виготовленні тих чи інших продуктів. Проте, певний інтерес викликає підхід авторського колективу під керівництвом д.сн., проф. Градова А.П. до переліку і складу ви­робничих ресурсів, викладених у роботі [2]. Вони стверджують, що до складу виробничої системи (ВС) будь-якого рівня ієрархії (підприємство, цех, ділянка, робоче місце) традиційно включа­ють наступні ресурси:

1. Технічні ресурси (особливості виробничого устаткування, інвентарю, основних і допоміжних матеріалів і т.п.).

2. Технологічні ресурси (динамічність методів технології, на­явність конкурентоспроможних ідей, наукові заділи й ін.).

3. Кадрові ресурси (кваліфікаційний, демографічний склад працівників, їхня здатність адаптуватися до зміни цілей ВС).

4. Просторові ресурси (характер виробничих приміщень, те­риторії підприємства, комунікацій, можливість розширення й ін.).

5. Ресурси організаційної структури системи управління (ха­рактер і гнучкість керуючої системи, швидкість проходження ке­руючих ВПЛИВІВ І Т.П.).

6. Інформаційні ресурси (характер розташовуваної інформації про саму ВС і зовнішнє середовище, можливість її розширення і підвищення вірогідності І Т.П.).

7. Фінансові ресурси (стан активів, ліквідність, наявність кре­дитних ліній та ін.).

Далі автори зовсім справедливо відзначають: «Кожний із зазначених видів ресурсів являє собою сукупність можливостей досягнення цілей ВС. Це означає, що, маючи у своєму розпоряд­женні ті чи інші засоби виробництва (верстати, допоміжне устат­кування, сировину і матеріали, інструменти й інвентар і т.п.), кадри (робітники відповідних розрядів, ІТП відповідної кваліфікації, науковці і т.д.), виробничі приміщення з визначени­ми характеристиками, дороги, споруди та інші ресурси, ВС здат­ний у тім чи іншому ступені задовольняти нестатки, що зміню­ються, потреби і запити потенційних покупців» [2, с. 21].

Розглянемо коротенько запропонований підхід до кла­сифікації (переліку) зазначених ресурсів.

Як уже говорилися, технологічні ресурси, тобто сучасні тех­нології не можуть існувати самі по собі (без машин, механізмів, устаткування і т.п.) вони нерозривно пов'язані між собою, явля­ють собою єдине ціле, тому, розглядаючи технологію як склад­ний ресурс, ми маємо на увазі і технічні ресурси, розгляну і і раніше як окремий фактор виробництва.

Кадрові ресурси, усе-таки доцільніше іменувати як трудові ре­сурси організації, що відбиває не тільки здатність .людини до праці (робоча сила), але й, дійсно, демографічні характеристики, професію, спеціальність, кваліфікацію і т.п. Інакше кажучи, «тру­дові ресурси», як економічна категорія, як термін, визначення (дефініція) повніше і точніше категорії «кадрові ресурси».

Якщо з такими наведеними факторами виробництва, як «інформаційні» і «фінансові» ресурси в нас немає розходжень у принципових підходах, то вони виникають у відношенні про­сторових ресурсів і ресурсів організаційної структури системи уп­равління.

Зрозуміло, що характер виробничих приміщень, територія підприємства, комунікації, можливість розширення виробництва і підприємства є, у першу чергу, важливими характеристиками потенціалу підприємства і до ресурсів, як окремих факторів ви­робництва, їх віднести складно. Більше того, організація самої технології будь-якого виробництва, наприклад, розміщення тех­нологічних ліній, вимагає використання просторових пара­метрів, тому вони природним чином «вписуються» у відповідний технологічний ресурс. Нарешті, у відомій роботі «Основи ме­неджменту» [3, с. 32] автори зовсім чітко і вірно вказують: «Зага­лом мета всякої організації включає перетворення ресурсів для досягнення результатів». Складно сказати, як можна просторові параметри й організаційну структуру перетворити для одержан­ня запланованих результатів.

У той же час у наведеному переліку відсутній такий найваж­ливіший фактор виробництва (предмет праці), як матеріальний ресурс, що є головним об'єктом перетворень з досягнення по­ставлених цілей.

Говорячи про структуру управління і, пов'язану з нею струк­туру організації, варто згадати їхню суть і призначення. «Най­краща структура — це та, котра щонайкраще дозволяє ор­ганізації ефективно взаємодіяти з зовнішнім середовищем, про­дуктивно і доцільно розподіляти і направляти зусилля своїх співробітників і, таким чином, задовольняти потреби клієнтів і досягати своєї мети з високою ефективністю» [3].

Більш широко трактує структуру О.С. Виханський, який роз­глядає структуру [4] як можливість взаємодіяти різних сторін: «організація — зовнішнє середовище», «підрозділ — підрозділ», «група — група», «індивід — організація» і, до яких можна дода­ти відносини «начальник — підлеглий».

У результаті взаємодії всіх складових системи ресурсів дося­гається ефект цілісності, тобто виходять нові властивості, якими кожен окремий вид ресурсу не володіє. Наприклад, не можна вчасно вивести на потрібний сегмент ринку товар, що відповідає його вимогам, не володіючи відповідними ресурсами усіх видів, можливостями застосовуваного устаткування, можливостями використовуваної технології, кваліфікаційними можливостями кадрів і т.п. І, навпаки, кожен окремий ресурс не може розкрити­ся цілком поза зв'язком з іншими ресурсами: можливості, якими

володіють верстати, не можуть бути реалізовані без відповідної кваліфікації працівників, без застосування відповідних основних і допоміжних матеріалів, без необхідних характеристик виробни­чих приміщень.

Таким чином, проведений аналіз дозволяє зупинитися на п'ятьох, раніше наведених ресурсах (див. рис. 4) і зробити на­ступне визначення. Ресурси — це керовані фактори виробництва, що володіють вартісними властивостями і перетворюючими мож­ливостями, необхідні для забезпечення функціонування і розвитку виробничих процесів з метою досягнення запланованих результатів. 2. Завдання підприємства - зробити ресурси продуктивними. Вимірювання продуктивності (Productivity) - основний засіб для порівняння якості менеджменту різних підрозділів підприємства або менеджменту різних підприємств. Продуктивність охоплює та характеризує всі зусилля, затрачені підприємством. Це перша перевірка компетентності менеджменту.
Постійне підвищення продуктивності - одне з найскладніших завдань менеджменту, оскільки продуктивність - це баланс між багатьма чинниками, і лише деякі з них піддаються чіткому визначенню та вимірюванню. Мета не в тому, щоб знайти одну досконалу міру продуктивності, а у використанні ряду (системи) вимірників.

Однак в організації керують не тільки розглянутими ресурса­ми і процесами. Досягти мети можливо лише при реалізації випу­щеної продукції чи шляхом надання яких-небудь послуг. А це пов'язане з зовнішнім середовищем, що є споживачем продукту, який випускається, і джерелом постачання ресурсів організації. Адже зовнішнє середовище є не тільки джерелом погроз, але й можливостей. Інакше кажучи, менеджмент не обмежується уп­равлінням ресурсами, виробництвом, але й організацією в цілому. Це поняття пов'язане з одержанням прибутку, тобто, досягнен­ням мети підприємства, що приносить дохід.

Зрозуміло, що без характеристики власного потенціалу не можна ні висунути перспективу цілей ВС, ні виробити оптималь­ну (кращу) стратегію їхнього досягнення. Помітимо, що поняття «потенціалу» тісно пов'язане з характером цілей. Для одних цілей існуючий потенціал ВС (тобто сукупність можливостей) буде ви­сокий, для інших — низький. Для досягнення одного набору цілей немає потреби змінювати спрямованість фірми, для іншо­го — необхідно її істотно переглянути.

Оскільки ми розглядаємо ВС як об'єкт ситуаційного уп­равління, нас, у першу чергу, повинна цікавити відповідь на за­питання про те, якими можливостями ми володіємо в даний час і які можливості ми повинні мати в цікавлячій нас перспективі, щоб забезпечити конкурентоспроможність фірми.

У культурі розвинутих капіталістичних країн поняття «ме­неджмент» дуже часто сусідить з поняттям «бізнес». Бізнес — це діяльність, спрямована на одержання прибутку шляхом створен­ня і реалізації певної продукції чи послуг.