Смекни!
smekni.com

Дослідження впливу факторів макросередовища на конюнктуру ринку (стр. 3 из 7)

Одним із наслідків енвінронменталістичного напрямку є виникнення так званих "зелених" консьюмеристів, що усвідомили можливість споживання, сумісного з особистими потребами і вимогами захисту навколишнього середовища. "Зелені" спонукають виробників і торговців переходити на харчові продукти і побутові товари , менш шкідливі для здоров'я і більш екологічні. Багато корпорацій поспішили створити товари, які назвали "зеленими". Починаючи з 1986 р. кількість "зелених" товарів збільшилась у 20 разів швидше, ніж будь-яких інших. Такі ярлики, як "саморуйнівний", "такий, що руйнується під дією природних факторів", "придатний для повторної переробки", " вільний від поєднань фтору", "не руйнуючий озоновий прошарок", "екологічно чистий" або "безпечний товар", усе частіше з'являються в рекламних оголошеннях і на упаковці [14, c. 205]

Для прояснення ситуації урядові інстанції вводять спеціальні етикетки - "еко-ярлики", які слугують для ідентифікації значущих для споживача товарів і стимулювання індустрії до розробки і виробництва таких товарів.

Німеччина стала першою країною, що ввела (у 1978 р.) офіційну схему присвоєння еко-ярликів ( Blue Angel) [26, с. 267].

Фактори науково-технічного середовища зумовлюють якісні зміни технології виробництва основних фондів та сировини, появу нових товарів на ринку. Кожне нове відкриття у науці й техніці може викликати появу нової галузі промисловості та ліквідацію наявної галузі; може призвести до зниження попиту на продукцію. Своєчасне врахування нових тенденцій і досягнень науково-технічного прогресу надає підприємству нові можливості розширення його діяльності.

До складу науково-технічного середовища належать:

¾ технологічні прориви

¾ скорочення або продовження ''життєвого циклу технологій''

¾ питома вага наукоємких виробництв і продукції

¾ вимоги до науково-технічного рівня виробництва, що забезпечує конкурентоспроможність

¾ вимоги до кваліфікації кадрів високотехнологічного виробництва

¾ вимоги до науково-технічного рівня конкурентноспроможної продукції [32].

Науково-технічний прогрес, технологічні зміни чинять значний вплив на спосіб життя, поведінку, потреби та переваги споживача. Вони впливають на всі елементи маркетингового комплексу, але більш за все проявляється в аспекті інноваційної діяльності.

Наслідки впливу науково-технічного прогресу на елементи маркетингового комплексу:

¾ розроблення нового товару, модифікація товару, пристосування до споживчих потреб, що змінюються;

¾ зниження витрат виробництва, можливість зіставлення цін, можливість контролю за цінами;

¾ підвищення швидкості збуту, зростання обсягів збуту, оптимізація контролю за збутом;

¾ підвищення комунікаційних можливостей, скорочення строків просування, оптимізація планування просування [31, с. 310].

Розділ 2. Дослідження й аналіз факторів, що впливають на діяльність ТОВ «Цукровий завод Козова»

Будівництво цукрового заводу розпочато в 1953 році. Він був зданий в експлуатацію в 1959 році, а першу продукцію дав в 1960 році, виробивши 14 823 тонни цукру, з виходом 10,43%. В наступні роки кількісні та якісні показники роботи підприємства зростали і покращувались. На цей час потужність заводу по переробці буряка за добу становила 2 500 тонн. З роками потужність нарощувалась і після реконструкції в 1983 році вона досягла 3 030 тонн за добу.

Цукровий завод має сезонний характер виробництва. Тривалість ремонтного періоду складає 8 – 9 місяців, а сезон виробництва цукру 2 – 3,5 місяці. Так, тривалість сокодобування в 2001 році 30,79 діб, а в 1990 році – 116 діб.

В січні 1998 року згідно голосування на Зборах акціонерів ВАТ «Козівський цукровий завод» (протокол № 1 від 29.01.1999р.) було прийнято рішення про вхід в склад засновників ЗАТ «Тернопільський агропромисловий комплекс». В липні 2002 року підприємство реорганізувалося в Товариство з обмеженою відповідальністю «Козова-цукор». А в 2009 його перейменували на ТОВ «Цукровий завод Козова».

Завод розміщений в районному центрі і має оптимальні шляхові сполучення, під’їзні залізничні колії, що зручно для відвантаження продукції.

Місія досліджуваного підприємства: Виготовлення високоякісного цукру і забезпечення ним ринку України.

Основний вид спеціалізації підприємства – вироблення цукру-піску з вітчизняної сировини. Підприємство також виробляє побічну продукцію.

Підприємство спеціалізується по:

-Виробництві цукру-піску

-Виробництві свіжого жому

-Виробництві меляси

-Виробництві сухого жому

-Виробництві вапна будівельного.

Модель підприємництва на ТОВ «Цукровий завод Козова» – класична. Підприємство орієнтується на найефективніше використання наявних ресурсів.

В середньому підприємство переробляє біля 200 тис.тонн цукрової сировини в рік. В разі збільшення заготівлі цукрової сировини завод має можливості переробити її більше 200 тис.тн. за сезон.

Таблиця 2.1

Динаміка показників роботи підприємства ТОВ «Цукровий завод Козова»

2005 р.

2006 р.

2007 р.

2008 р.

2009 р.

Прийнято буряка, т

172999,8

171237

247243

150356,9

79672,5

Перероблено буряка, т

166858

165671

231617

145094

77123

Вироблено цукру-піску, т

18857,4

21394,8

26460,15

14603,15

9425

Вироблено жому

137845

136858

191257

107732

63597

Вироблено меляси

7133,7

6659,7

8658,4

5481

2506,5


Вся сировина, що поступає на цукровий завод є давальницькою, це означає, що після переробки буряка, господарства, що вирощували буряк забирають готову продукцію – цукор, жом, патоку, а залишають заводу за переробку 30-35% сировини. В процесі виробництва вихід жому становить 80%, а патоки 3-4 %.

Побічна продукція, яку випускає завод є патока і жом. Жом використовується для відгодівлі худоби, а патока в спиртовій та харчовій промисловості.

На заводі є лінія по переробці цукру-сирцю, та жомосушильне відділення потужністю 100т. сухого жому на добу.

Фінансову діяльність на ТОВ «Цукровий завод Козова» здійснює головний бухгалтер. Наприкінці кожного року, на основі балансу підприємства та звіту про фінансові результати, він складає фінансовий звіт діяльності підприємства за минулий рік. В звіті відображаються показники фінансового аналізу: ліквідність, платоспроможність, кредитоспроможність, рентабельність та прибутковість. На основі такого аналізу та впливу зовнішніх факторів складається фінансовий план на наступний рік.

В зв’язку з сезонним характером виробництва на заводі є постійні працівники, які працюють цілий рік, і сезонні, які приймаються на роботу лише на сезон виробництва цукру. Якщо середньоспискова чисельність працюючих в ремонтний період складає 370 чоловік, то в період виробництва 750 чоловік, тобто 380 чоловік сезонні працівники.

Категорії працівників показано в таблиці 2.2.

Таблиця 2.2

Категорії працівників на ТОВ «Цукровий завод Козова»

Категорії працівників: Роки
2006 2007
Робітники 386 222
Інженерно-технічні працівники 62 49
Всього 448 271

На даний час ТОВ «Цукровий завод Козова» має наступну структуру управління: рішення з усіх питань діяльності підприємства приймає генеральний директор; йому прямо підпорядковані головний технолог, головний бухгалтер і головний інженер; у їх підпорядкуванні знаходяться певні структурні підрозділи підприємства. Так, у віданні головного інженера знаходяться сировинний відділ, відділ головного механіка, відділ головного енергетика, ТЕЦ, КВПіА, цех механізації, З/Д транспортний цех; головному технологу підвідомчий технологічний відділ; у підпорядкуванні головного бухгалтера знаходяться заступник та 5 бухгалтерів.

Цукор і побічна продукція, яку випускає завод завжди користувалися попитом, як в області України так і за її межами. В свій час підприємство самостійно реалізовувало його в Білорусії, Росії, Казахстані і т. д.

Продукція ТОВ «Цукровий завод Козова» розрахована на споживчий ринок, тобто це товар особистого споживання. Але реалізація проводиться відразу після виготовлення продукції, це відвантаження продукції за спожиті газ, електроенергію, паливо-мастильні матеріали, насіння цукрових буряків, закуплені товари і т. д.

Основним ринком збуту продукції підприємства є торгівельна мережа Тернопільської області, а також інші області України. Цукор заводу реалізують у всіх торгових точках та гуртовнях міста Тернополя та Тернопільської області. На ринку Тернопілля продукцію ТОВ «Цукровий завод Козова» реалізують у таких районах: Козівський, Гусятинський, Кременецький, Почаївський, Зборівський, Теребовлянський.