Смекни!
smekni.com

Дослідження впливу факторів макросередовища на конюнктуру ринку (стр. 5 из 7)

Вплив науково-технічних факторів. За роки роботи було проведено заміну фізично і морально застарілого обладнання:

-В 1998 році – випарний апарат IV – А2ПВВ, концентратор А3ПВВ.

-В2001 році – побудована нова газова піч ІПШ – 100, встановлено лавери Ж7-ПСГ.

-В 2002 році – листові фільтри згущувачі П9 – УФЛ – І сатурації – 6 штук, листові фільтри згущувачі П9 – УФЛ – ІІ сатурації – 4 штуки.

Однак поява такого обладнання як центрифугиа для утфелю І кристалізації FZHu, центрифуга для утфелю ІІ кристалізації FKNO, центрифуга для утфелю ІІІ кристалізації FKNO у багатьох цукрових заводів України негативно вплинуло на досліджуване підприємство, оскільки конкурентоспроможність його конкурентів зросла. Споживачі почали більше купувати продукцію конкурентів, так як зменшилася її собівартість [18].

Політико-правові фактори чинять найбільш істотний вплив на діяльність організації, особливо в перехідних економіках, якою є економіка України.

На ТОВ «Цукровий завод Козова» законодавче регулювання економічної діяльності здійснюється згідно багатьох законів і нормативних актів.

Основним законодавчим актом є Закон «Про підприємства в Україні» від 27.03.1991 року. Саме цей закон регулює створення та діяльність підприємств.

Не менш важливим фактором для подальшого розвитку виробництва в цілому, став прийнятий 31 січня 2001 року Верховною Радою України Закон «Про оподаткування прибутку підприємств», який дозволив відносити на валові витрати затрати підприємства на ремонт, модернізацію виробничого обладнання.

Закон України «Про захист від недобросовісної конкуренції» від 7 червня 1996 року захищає і відстоює права заводу перед конкурентами, робить конкурентну боротьбу справедливою і перевагу має той, хто випускає якіснішу і дешевшу продукцію. А це є позитивним фактором в діяльності заводу.

Акт «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру» визначає і регулює виробництво цукру та вирощування цукрових буряків, реалізацію цукру, органи, які здійснюють регулювання виробництва і реалізації цукру, закупівлю цукру для забезпечення державних потреб; ціноутворення в бурякоцукровому комплексі, відносини між учасниками бурякоцукрового комплексу.

Розглядаючи суспільні організації нашої країни, бачимо що різні організації впливають на діяльність підприємства по-різному. Організації захисту навколишнього середовища сприяють обмеженню викидів в повітря, що сприяє діяльності підприємства. Організації з працевлаштування сприяють збільшенню доходів громадян і в свою чергу - збільшенню кількості потенційних споживачів підприємства. Асоціація "Укрцукор", яка займається проблемами цукрової галузі, визначає тенденції розвитку цукрових заводів України, тобто представляє інтереси усіх цукровиків. Обласні державні органи регулюють граничний рівень торговельних надбавок на цукор; Санепідемстанція регулює умови виготовлення товару, розраховує ряд санітарних показників, за якими повинний здійснюватися виробничий процес; Податкова інспекція здійснює оподаткування підприємства відповідно до діючого законодавства (платежі до бюджету: податок на землю, комунальний податок, фонд захисту інвалідів, охорона навколишнього середовища, геологорозвідка, податок на транспорт, плата за воду, пенсійний фонд, фонд безробіття) [14].

Політико-правове середовище представлене в таблиці 2.7

Таблиця 2.7

Вплив політико-правового середовища на діяльність компанії

Фактори середовища

Важливість для галузі

Вплив на компанію

Напрямок впливу

Ступінь важливості для компанії

Відношення держави до власності

2

2

-1

-4

Політична стабільність у державі

3

3

-1

-9

Характер відносини держави до галузі

3

3

-1

-9

Рівень регулювання і контролю з боку держави

3

3

-1

-9

Політика держави в підготовці кадрів для галузі

3

3

+1

9

Закони і нормативні акти

3

3

-1

-9

Ефективність правової системи

2

3

-1

-6

Практична реалізація законодавства

2

3

+1

6

Ступінь ретельності дії всіх правових норм

2

2

-1

-4

Аналіз показує, що політико-правове середовище має загальний позитивний вплив на діяльність компанії.

Розділ 3. Розробка заходів щодо підвищення ефективності діяльності підприємства з врахуванням впливу факторів макросередовища

У другому розділі даної роботи ми проаналізували вплив факторів макросередовища на діяльність ТОВ «Цукровий завод Козова». В третьому спробуємо відшукати шляхи поліпшення впливу деяких з них, запропонувати ефективні методи аналізу маркетингової інформації.

Отже, серед факторів макросередовища найбільш вагоме місце займають такі, як політико-правовий, економічний і природно-географічний .

До позитивних чинників діяльності заводу в макросередовищі можна віднести:

- кількість потенційних споживачів і кваліфікаційні характеристики робочої сили.

- вплив традицій, культурного рівня і рівня освіти;

- розміри і темпи зміни розмірів ринку;

- розміри і темпи росту сегментів ринку відповідно до інтересів компанії;

- Сприятливі природно-кліматичні умови, вдале територіальне розміщення заводу;

- забезпеченість підприємства сировиною;

- Закон «Про оподаткування прибутку підприємств», який дозволив відносити на валові витрати затрати підприємства на ремонт, модернізацію виробничого обладнання.

А найбільший негативний вплив становлять фактори:

- загальний рівень економічного розвитку;

- система оподатковування і якість економічного законодавства;

- рівень розвитку конкурентних відносин;

- НТП, оскільки конкурентоспроможність конкурентів зросла, а даного заводу залишилась такою самою.

Тому для покращення діяльності ТОВ «Цукровий завод Козова» в макросередовищі варто вжити такі заходи:

1. Реконструювати та модернізацувати завод, розширити його виробничі потужності до економічно оптимальних меж;

2. Здійснити середньо- та довгострокові вкладення в техніку. Впровадження нової техніки, комплексна механізація й автоматизація виробничих процесів, удосконалювання технології, упровадження прогресивних видів матеріалів дозволяють значно знизити собівартість продукції і цим самим підвищити прибуток. Це відбувається внаслідок того, що неустаріле (тут мається на увазі морально, хоча це опосередковано відноситься і до нового обладнання фізично) потребує меншої кількості обслуговуючих працівників. А це в свою чергу приведе до зниження витрат на оплату праці в розрахунку на одиницю продукції – або знизиться кількість працівників при незмінному об’ємі виробництва, або збілишиться обсяг при тій же величині працівників.

3. Підвищити якість машинного парку. Підвищення рівня механізації виробництва на підприємстві шляхом механізації ручних робіт, упровадження засобів малої механізації, комплексної механізації робіт на дільницях та в цехах дозволить значно підвищити продуктивність праці, збільшити кінцевий випуск продукції.

4. Автоматизувати виробництво шляхом впровадженням верстатів-автоматів, автоматизованого устаткування, автоматичних систем виробництва.

5. Налагодити діяльність в сфері зв’язків з громадськістю, що дозволить створити позитивний образу підприємства в очах суспільства, підтримувати позитивний імідж, доброзичливе ставлення до нього та його роботи. Зокрема встановлювати і підтримувати зв'язки з місцевою пресою:

¾ розсилання у засоби масової інформації прес-релізів (інформаційних повідомлень);

¾ написання статей про підприємство, його товари в місцевій газеті «Вільне слово»;

¾ організація інтерв'ю з керівництвом заводу;

¾ публікація щорічних офіційних звітів про діяльність товариства тощо.

6. Підтримувати тісні зв’язки з наявними постачальниками сировини та залучати до співпраці нових, оскільки від них залежить забезпеченість підприємства необхідним ресурсом.

7. Запровадити виробничо-господарську кооперацію між виробниками та постачальниками цукрових буряків. Зокрема, при цукрових заводах доцільно створювати, наприклад, машинно-технологічні станції. Кожна машинно-технологічна станція може орендувати чимало ріллі з метою вирощування цукросировини - найбільшого дефіциту для нормального функціонування цукрового заводу. Беручи до уваги участь у виробничому процесі з вирощування потрібної йому сировини, завод зацікавлений, так само як і товаровиробники, у підвищенні врожайності цукрових буряків, покращенні їх якості. Всі технологічні операції в буряківництві повинні проводитися під наглядом досвідчених спеціалістів цукрових заводів;