Смекни!
smekni.com

Сегментація ринку по споживачах (стр. 4 из 8)

Здійснивши аналіз сегментів ринку, і визначивши їхню потенційну привабливість, підприємству доцільно оцінити свою спроможність до ефективного функціонування на них (додаток 5).

Так як ринковий сегмент отримав оцінку 23 бали – він може розглядатися підприємством, як цільовий (див. дод. 5).

Наступним етапом сегментації – є виявлення відношення покупців до підприємства. І в процесі вивчення цього відношення необхідно оцінити імідж підприємства з боку покупців. Визначення підприємством думок покупців стосовно сильних і слабких сторін іміджу дозволить фірмі своєчасно розробляти адаптивні міри щодо його підвищення. Найпростішим способом оцінки іміджу підприємства для ТОВ «Елізе-2009» є розробка шкали рейтингової оцінки іміджу (додаток 6).

Завдяки цій шкалі дуже легко оцінити імідж підприємства, шляхом визначення оцінки в балах по кожному з показників складової іміджу. Таким чином, при застосуванні цієї шкали ТОВ «Елізе-2009» має змогу постійно контролювати свій імідж, та при необхідності застосовувати заходи для його підтримки.

Довгостроковий успіх діяльності підприємства залежить від прихильності покупців підприємству або його товарам. Тому для ТОВ «Елізе-2009» є необхідність оцінити рейтинг підприємства з погляду споживача. Результати такої оцінки представлені в таблиці 6.


Таблиця 6

Оцінка споживчого рейтингу торговельних підприємств

Аспекти іміджу підприємства Показники Оцінка в балах
1 2 3
1. Атмосфера демонстраційної зали 1.1 Оформлення представлених зразків 2
1.2 Інтер'єр демонстраційної зали 2
1.3 Планування розміщення демонстраційних зразків 2
Підсумковий показник оцінки аспекту 6
2. Культура обслуговування 2.1 Стиль продажу 3
2.2 Відношення до покупців 3
2.3 Репутація чесності продавців 3
2.4 Комплекс послуг 2
Підсумковий показник оцінки аспекту 11
3. Комунікаційна активність підприємства 3.1 Стимулювання купівель 2
3.2 Якість реклами 2
Підсумковий показник оцінки аспекту 4
4. Пропозиція 4.1 Асортимент 3
4.2 Якість товару 2
4.3 Відповідність якості товару 2
Підсумковий показник оцінки аспекту 7
5. Фактори вигоди 5.1 Вигода розташування 2
5.2 Стоянка автомобілів 1
5.3 Години роботи 2
Підсумковий показник оцінки аспекту 5
Підсумкова оцінка іміджу (споживчий рейтинг) 33

Оцінюючи статус прихильності покупців, дуже важливо визначити тип прихильності, бо від нього залежить маркетингова тактика підприємства. Існують 4 типи прихильності покупців до підприємства :

1. Емоційна прихильність - характерна особливість - унікальні події, що створюють тривалий емоційний зв'язок з торговельним підприємством;

2. Прихильність заради самоствердження -придбання товару в даному магазині для самовираження і підвищення самооцінки, а також з метою справити враження;

3. Прихильність в силу нерентабельності переходу до іншого продавця - прихильність пояснюється неефективністю пошуку й адаптації до альтернативи (в підприємстві пропонується більш якісний товар, за прийнятною ціною, добрий рівень обслуговування порівняно з іншими продавцями);

4. Прихильність в силу вигоди - прихильність заснована на вигоді купівлі (підприємство розміщене біля дому, по дорозі додому та ін.)

Прихильність покупців до підприємства істотно впливає на купівельну активність, а отже і на формування купівельної поведінки [6 с. 91].

В процесі вивчення поведінки покупців необхідно визначити його характер і отримати інформацію, яка б відображала різноманітні сторони купівельної поведінки. До цієї інформації відноситься :

- інформація про рішення і дії, що передують купівлі товару;

- інформація про купівлю товару;

- інформація про реакцію покупців на стимулювання збуту.

Для підприємства особливе значення має вивчення впливу різноманітних комерційних стимулів на процес купівлі товару. По кожній характеристиці слід встановити три рівня значимості:

- важлива – 1;

- бажана – 0,5;

- не має значення – 0,1.

Значимість кожного фактору визначається шляхом анкетування покупців, які мають обрати один з трьох рівнів значимості за кожним фактором. Дані анкетні опитування допомагають фірмі визначити вплив характеристик товару на процес його вибору. Дані анкетування представлені в таблиці 7.


Таблиця 7

Оцінка впливу факторів на процес здійснення купівлі

Фактори Значимість факторів(ступінь задоволеності) Загальна сума балів Місце

Важлива (висока)

1

Бажана (середня)

0,5

Значення не має (низька)

0,1

1 2 3 4 5 6
1.Ціна товару 1 1 1
2.Якість 1 1 1
3.Стабільність асортименту 0,5 0,5 2
4.Ширина асортименту 0,5 0,5 1
5.Упаковка 0,1 0,1 3
6.Дизайн 0,5 0,5 3
7.Престиж фірми-виробника 1 1 2
8.Рекламна підтримка з боку продавця 0,5 0,5 2
9. Сервісні послуги, запропоновані продавцем 1 1 1
10.Географічне розташування продавця 0,5 0,5 3

Але слід зазначити, що не на всі засоби стимулювання покупки споживачі реагують однаково. Кожний товар задовольняє конкретну потребу в процесі життєдіяльності конкретної людини. Тому будь-якому підприємству треба враховувати особливості поведінки покупців при купівлі різноманітних типів товарів, і співвідносити ці особливості з конкретною продукцією фірми. У випадку ТОВ «Елізе-2009» треба враховувати відношення покупців до якості та надійності металевих та міжкімнатних дверей, бо цей товар купується не на короткий термін і тому його якісні показники викликають прискіпливу увагу споживачів (таблиця 8).

На мою думку, продукція ТОВ „Елізе-2009” відноситься до другого типу товарів (товари, які купуються за перевагою). При виборі товарів даного типу покупець звертає увагу на :

- ціну товару;

- асортимент товарів, де основне значення має його глибина;

- якість товару;

- надійність та довговічність виробу;

- зовнішню привабливість;

- відповідність моді;

- рекомендації;

- рекламну підтримку з боку продавця.

Таблиця 8

Особливості поведінки покупців при різноманітних типах товарів

Характеристики купівельної поведінки Типи товарів
Товари повсякденного призначення Товари, купуються за перевагою Товари, які вимагають ретельного вибору Престижні товари
Тип купівельної поведінки Звична купівельна поведінка Диференційована купівельна поведінка Комплексна купівельна поведінка Цілеспрямована купівельна поведінка
Зусилля покупців Невелике зусилля покупця в процесі пошуку товару Невелике зусилля покупця в процесі пошуку товару Велике зусилля покупця в процесі пошуку товару Найбільше зусилля покупця в процесі пошуку товарів
Рівень ризику купівлі Низький рівень ризику Невеликий рівень ризику Високий рівень ризику Середній рівень ризику
Ступінь замученості споживача в процес купівлі Низька Середня Висока Дуже висока
Оцінка відповідності ціни і якості Автоматична оцінка ціни і якості Середній ступінь нагальності вимоги відповідності ціни і якості Жорсткі вимоги до відповідності ціни і якості Нагальна

З перелічених факторів у ТОВ „Елізе-2009” менш за все розвинута рекламна підтримка, бо керівництво фірми не дає реклами в ЗМІ або у будь-яких інших джерелах. Для підвищення прибутку фірмі необхідно приймати певні заходи по впровадженню реклами.