Смекни!
smekni.com

Інформаційно-консультаційні послуги (стр. 2 из 3)

16. Візуалізація та мова жестів, або “як розпізнати клієнта”

17. Психологія успіху в роботі

18. Cпілкування та надання інформації по телефону

19. Реклама, складання іміджу підприємства та його працівників

20. Фінансова сфера життя людини, ставлення до грошей.

Всі ці послуги прагну вдосконалити, залучити фахівців з різних галузей і відкрити власний консультаційний центр у Полтаві. Поширити діяльність на районні центри, інші обласні центри та Інтернет. Можливе відкриття філій.


Розділ 3. Аналіз ринку збуту.

Для проведення аналізу ринку збуту необхідно проаналізувати конкуретноздатність і переваги тих послуг, що надаватимуться. Кожен вид товару або послуги можна розподілити на три рівні.

Таблиця 1. Аналіз трьохрівневої структури послуг.

№ п/п Рівень структури Стандартні виконання Продукт, що пропонується
1 Ядро (мета) послуги Бухгалтерські та маркетингові інформаційно- консультаційні послуги Задоволення потреб юридичних та фізичних осіб у отриманні бухгалтерських та маркетингових інформаційно- консультаційних послуг
2 Товар в реальному виконанні Консультації, семінари, тренінги, бізнес-конференції, громадські заходи Проведення всіх заходів як індивідуально, так і для будь-якої кількості людей, ексклюзивність інформації, система знижок для всіх категорій клієнтів
3 Продукт з оточенням Проведення всіх заходів у офіційних обставинах, навчання і консультації “по правилам”, за графіком Створення “Консалт-клубу” для спілкування клієнтів у неробочий час, кофе-брейк для клієнтів під час консультацій, гнучкий графік надання послуг... Постійне підвищення рівня надання послуг, розподілення по підготовчій базі клієнтів.

Таким чином, можна зробити висновок, що запропонована послуга буде надаватися з особливим інтересом, щоб підвисити зацікавленість клієнта. Але найголовніше те, щоб отримані знання втілювалися у життя і не забувалися. Саме тому й необхідно створення “Консалт-клубу”, де можна буде підтримувати свій рівень і спілкуватися з однодумцями, навіть разом зі своїми рідними проводити дозвілля. Окрім того, для підтримування конкуретноздатності моїх послуг, планується постійна робота над собою, над якістю послуг, над свіжістю інформації та зацікавленістю клієнтів.

Детальний аналіз ринку є важливою умовою ефективності підприємницької діяльності. На основі проведеного аналізу було виявлено, що потенційними споживачами моїх послуг можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. Серед них можуть бути як наймані працівники, так і керівники підприємств. При цьому вік клієнта може бути різний – від 16 років і до пенсійного віку, а також пенсіонери, які вирішили зайнятися підприємницькою діяльністю. Також аналз ринку дав можливість визначити, що попит на даний вид послуг постійно збільшується. Вже зараз можна зробити висновок, що попит задоволений не в повному обсязі. Це підтверджується у наступній таблиці.

Таблиця 2. Аналіз коньюнктури ринку (розрахунок на 1 рік).

Таким чином, в результаті ретельного аналізу попиту та пропозиції на ринку надання даних послуг, можна визначити, що існує реальний незадоволений попит на ринку, що складає 27% від загальної суми послуг, що надаються споживачам у Полтаві.

Надалі планується розширювати діяльність і працювати в районних центрах Полтавської області та за її межами, а також в Інтернеті. Впевнена, що відсоток буде набагато більший. Крім того, планується розширення асортименту полуг, що теж набагато підвищить конкурентоздатність моєї підприємницької діяльності.

Але необхідно пам’ятати про те, що на ринку надання даних послуг існує конкуренція, що заставляє обмірковувати кожен крок і “не спати”, а рухатись вперед. Деякі з моїх конкурентів – це мої знайомі, з якими ми плануємо обмінюватись досвідом (в деякій мірі). А основні мої конкуренти – це такі фірми, як “Бізнес-консалтінг” та “Ваш успіх”. Аналіз конкурентів наведено у таблиці №3 (наступна сторінка).

Таблиця 3. Аналіз конкурентних переваг.

Головною перевагою конкурентів є досвід роботи, що означає:

- знання коньюнктури ринку,

- постійна клієнтура,

- створена репутація,

- налагоджена система організації праці.

Але у конкурентів є також і деякі недоліки:

- надто високі ціни на надання послуг,

- відсутність диференційності у відношенні до клієнта,

- не завжди якість відповідає вартості послуг.

З таблиці можемо зробити висновок, що конкуренція існує, є

безперечні лідери в даній галузі, але я маю сильні сторони вже сьогодні і буду це вдосконалювати і покращувати надалі. Це дає можливість мені вийти в лідери по наданню бухгалтерських та маркетингових консультаційних послуг, до чого я і буду прагнути.

Які заходи треба провести для підвищення конкурентно- здатності мого підприємства:

- постійний контроль ціноутворення,

- підвищення якості надання послуг,

- підвищення кваліфікації,

- проведення рекламної компанії,

- безмежна любов до клієнта, взаємоповага.


Розділ 4. План маркетингу.

Основним завданням маркетингової політики є просування товарів чи послуг на ринку.Але перш за все необхідно визначитися з ціновою політикою майбутньої підприємницької діяльності. Зважаючи на те, що вартість послуг, нажаль, іноді впливає на вибір клієнта, та після аналізу переваг і недоліків моїх конкурентів, я не вважаю за потрібне ставити надто високі ціни за послуги. Вартість послуг буде залежати від суми витрат (канцтовари, література, інтернет, законодавча база), від затраченого часу на підготовку та на проведення роботи, від приміщення, де буде проводитись консультація чи навчання (у клієнта чи орендована).

Планується гнучка система знижок (від 5 до 15 %):

- для постійних клієнтів,

- для корпоративних клієнтів,

- для студентів та пенсіонерів,

- інші соціальні знижки.

Таким чином, вартість послуг планується бути такою:

- Індивідуальна консультація (1 година) – 20-30 грн.

- Групова консультація (2 години) – по 15-20 грн.

- Обробка первинної документації – 100-200грн. (залежно від об’єму.

- Складання статистичної, податкової та іншої звітності, включаючи баланс підприємства – 400-600грн. (за домовленістю, залежно від об’єму).

- Проведення тренінгового навчання (3-4 години) – 300-400 грн. (група з 20 чоловік).

- Тренінги двохденні – 600-900грн.(групові, 2 дні по 8 годин з перервами на обід та кофе-брейки).

- Програми для керівників підприємств – в залежності від кількості учасників, витраченого часу, рівня важливості та конфіденційності наданої інформації.

Прогноз продажу послуг на 2006 рік приведено у таблиці 4 (наступна сторінка).

Аналіз в таблиці 4 показує, що будуть відбуватися деякі зміни влітку, у період відпусток. Зменшується попит споживачів і є необхідність влаштувати собі відпустку на 10-12 днів. Але в цілому дохід планується в достатньому обсязі. Чистий дохід буде відображено у фінансовому результаті діяльності (розділ 8).

Для того, щоб вірно спланувати напрямок розвитку своєї діяльності, необхідно провести оцінку існуючого ринку збуту продукції. У розділі 3 Табл.2 видно, що по даному виду послуг у м.Полтава ринок споживачів задоволений десь на 70%. А це говорить про те, що є можливість працювати навіть при умовах жорсткої конкуренції, тим більше, що я готова до цього.

Перш за все каналом збуту товару може бути и стане реклама. Для початку в мене вже є попередні замовники, але планую розмістити оголошення у газети та журнали (“Жовта газета”, “Бізнес-афіша”, “Робота з понеділка”, “Прем’єр» та ін.). Також з самого початку планую замовити візитні картки, рекламні листівки. Розповсюджити рекламні проспекти через агентство «АНП», яке, до речі, доставляє інформацію і в інші міста України.

Дуже велику перевагу я надаю якості послуг, які надаватимуться. Тому просувати свої послуги на ринок планую тільки якісно, щоб задовольнити потреби клієнта. В мене вже є розроблена програма вдосконалення моєї кваліфікації та подальшого навчання у цій галузі.

Велике значення має і людський фактор. Добропорядність, чуйність, дружнє ставлення до клієнта, вміння вислухати і допомогти, вчасна інформаційна підтримка підвисять мій рейтинг на ринку консультаційних послуг.

Тож основну роль буде грати імідж і реклама.


Розділ 5. Управління і власність. Юридичний статут.

Для здійснення підприємницької діяльності я вирішила стати фізичною особою - підприємцем (скорочено ФОП) без створення юридичної особи. Така організаційно-правова форма діяльності для мене є найвигіднішою з наступних причин:

1- не потребує великих капіталовкладень при реєстрації;

2- є можливість спрощеної системи оподаткування, що значно заощаджує мій час та кошти (транспорт, то що) на відвідування різних інстанцій;

3- більш просте ведення бухгалтерського обліку, що спрощує взаємовідносини з податківцями та іншими держустановами;

4- помірна сума фіксованого податку, яка майже не вплине на мій фінансовий стан,

5- не планується залучення найманих працівників найближчим часом.

Ця форма діяльності має деякі переваги:

- самостійне управління своїми справами,

- самостійне прийняття рішень,

- відсутність регламенту в роботі,

- можливість обирати систему оподаткування,

- немає потреби в ліцензуванні та патентуванні.

На початку свого бізнесу планується невеликий обсяг надання послуг, тому залучення найманих робітників зайве. Але для виконання деяких видів послуг в разових випадках можливо залучення відповідних спеціалістів за договорами підряду. Це стосується і спеціалістів з юриспруденції в разі виникнення спірних юридичних питань.