Смекни!
smekni.com

Вибір ринкової ніши аптеки №27 (стр. 6 из 11)

Начальник відділу медичних представників функції: робота з лікарями; проведення конференцій, лікарських п'яти хвилинок на тему нових препаратів; підвищення кваліфікації персоналу; координація роботи мед. Представників, а також з компаніями виробниками, медичними інститутами. Відповідальність і повноваження: отримання даних про нові розробки ліків від фірм виробників, а також від медичних інститутів; за своєчасну подачу відомостей керівництву; за виконання задач відділу й аптеки в цілому.

Начальник торгового відділ функції: відповідальність за продажів ліків; організацію постачань і від слідування грошів за реалізований товар; вивчення потреб ринка ліків; контроль за виконанням продажів і обслуговування. Відповідальність і повноваження: несе відповідальність за виповнення розумів догоди; за ефективну працю продавців ;виповнення цілей, задач.

Головний бухгалтер функції: несе відповідальність за фінансові результати і господарську діяльність аптеки і здійснює розрахунки з бюджетом.

Система заробітної платні в аптеці № 27 проводитися один раз у квартал. Максимальна виплата праці в аптеці складає 240 грн. у місяць, з вищою освітою, а з середньою освітою 194 грн.


Таблиця 2.1

Система заробітної платні аптеки № 27

Посадові особи Посадовийоклад Премія Розмірмісячноїз.п.
характер розмір
1 Зав. аптекою 210 За високі результати праці 30 240
2. Гл. бухгалтер 200 200
3. НачальникФармацевтичного відділка 200 200
4. Консультант 180 за відданість праці 10 190
5.Начальник торгового відділка 150 за виповнення плана 20 170
6.Фармацевт 190 за особистий характер праці 15 205
7. Продавець 100 За якість обслуговування 47 147
8.Грузчік 95 За тяжку фізичну працу 45 140

Працівники аптеки отримують заробітну платню кожний місяць без затримки але її розмір залежить не тільки від виду праці, але й від того яку освіту має працівник. Ці дані будуть відображенні в табл. 2.2

Таблиця 2.2

Кадровий склад аптеки №27

Кадровий склад аптеки №27 звітний рік поточний рік відхилення (-,+)
чоловік частка чоловік частка чоловік частка
адміністративноуправлінськийперсонал 15 35,7 % 15 35,7 %
торгово оперативний 15 35,7 % 15 35,7 %
допоміжний 12 28, % 12 28,6 %
Всього 42 100% 42 100%

На основі даних табл.2.2 зробимо заключения о фактичній чисельності адміністративно-управлінського персоналу аптеки № 27.

Таблиця 2.3

Характеристика персоналу згідно з освітою

Вік з вищою освітою чол. з середньоспеціальною чол. з обще середньою чол. Всьогочоловік частка в общійкількості
звіт. поточ. звіт. Поточ. звіт. поточ. звіт поточ. звіт поточ.
до 30років 4 4 5 5 2 2 11 11 26,2% 26,6 %
від 30до 45 2 3 8 8 4 4 14 14 33,3 % 33,3 %
від 45до 55 3 3 4 4 6 6 13 13 30,9 % 30,9 %
Приб-лизно55 2 2 2 2 4 4 9,5 % 9,5 %
Разом: 11 11 19 19 12 12 42 42 100 % 100 %

Номенклатура, або товарний асортимент - це вся сукупність виробів реалізуючих підприємством. Вона включає різні вид товару. Товарний асортимент характеризується широтою (кількістю асортиментної групи), глибиною (кількості позицій в кожній асортиментній групі).

Асортимент аптеки №27 дуже різноманітний як і по ширині так і по глибині.

Таблиця 2.4

Асортимент продукції аптеки №27

Найменування товарноїгрупи Кількість найменування товару в групі
Засоби, що впливаютьнасистему травлення іметаболізм Вітаміни, антидеабетичні препарати,мінеральні добавки, тонізуючи засоби,анаболітичні засоби, засоби які підвищуютьапетит, засоби вживає мі при ожирінні,спазмалітики, засоби стимулюваннятравлення, засоби стимулюючіперистальтику,
Засоби впливаючи насистемукрові та гемопоез Антітромботичні засоби, анті геморрагічнізасоби, кровозамінники, антианемічні,кардіологічні препарати.
Дерматологічні препарати Периферичні засоби, против грибковіпрепарати, засоби для ран і виразковихкорозій, протизудні препарати, антибіотики,хімічні терапевтичні препарати.
Засоби які впливають намоче статеву та статевіоргани Проти мікробні та антисептичні засоби,гормони статевих желез і препарати припатології статевої сфери.
Засоби які впливають наопорно - руховий апарат Против - запальні і против - ревматичнізасоби, анальгетики, засоби приймає мі приподагрі, засоби приймає мі при захворюваннікісток.
Засоби які діють на органичуття Застосовує мі в офтальмології, отології,діагностичні засоби, засоби при захворюванніпорожнини носа та горла, контрастні засоби.

Цінова політика підприємства. Цінова політика аптеки № 27 будується таким чином, щоб отримати прибуток, а ціна повинна відображати задачи аптеки. При розробці цінової політики аптека враховує слідуючи задачи:

- економічного зростання в умовах жорсткої конкуренції;

- отримання прибутку;

- завоювання лідерства шляхом представлення якісної продукції та обслуговування.

Роздрібна ціна в аптеці формується шляхом множення ціни заводу виробника чи митної ціни на торгову націнку. Есть ряд препаратів на які обмежена торгова націнка:

- інсулін і вакцина - 10%;

- протипухлинні, протитуберкульозні, цукрознижуючі і наркотичні засоби - 15% (згідно наказу МОЗ України від 1.08.1007 р. № 265/101), і згідно розпорядженню голови обласної державної адміністрації від 08.12.1999 року №879 на готові лікарські форми, переважно вітчизняного виробника - 30%. Стимулювання продажу своєї продукції аптека №27 здійснює шляхом представлення своїх товарів та послуг і не тільки фізичним особам, но і лікарням, стоматологічним і медичним центрам, поліклінікам.

Внутрішнє життя організації складається з великої кількості різних дій, процесів і під процесів. У залежності від типу організації, її розміру і виду діяльності окремі процеси і дій можуть займати в ній ведуче місце, деякі ж, широко здійснюванні в інших організаціях процеси, можуть або не існувати, або здійснюватися в дуже не великому розмірі.

У наш час зовнішнє середовище вивчається не менш ретельніше внутрішнє. Менеджер повинен знати стан зовнішнього середовища і вміти реагувати на його зміни, будь то дії конкурентів, зміни технології й інше.

Як і фактори внутрішнього середовища фактори зовнішнього оточення взаємо залежні. Під взаємозв'язком факторів зовнішнього середовища розуміється рішення сили, з яким зміна одного фактора впливає на інші фактори.

Якщо говорити про число зовнішніх факторів, на які організація змушена реагувати, то якщо на неї давлять державні постанови, часте переукладання угод із профспілками, кілька зацікавлених груп впливу, численні конкуренти і прискорені технологічні зміни, можна затверджувати, що ця організація знаходиться в більш складному оточенні, чим, на приклад, організація, заклопотана діями усього декількох постачальників,, декількох конкурентів. Подібним чином, коли мова йде про розмаїтість факторів, організація, що використовує усього кілька вихідних матеріалів, декількох фахівців і ведуча справи усього з декількома фірмами своєї країни, повинна вважати умови забезпечення менш складними, чим організація, у якої ці параметри інші. По показнику розмаїтості факторів у більш складних умовах буде знаходитися організація, що використовує чисельні і різні технології, що перетерплюють більш швидкий розвиток, чим організація, якій усе це не стосується.

Зовнішнє середовище не постійне, у ньому увесь час відбуваються зміни. Багато дослідників заважували, що оточення сучасних організацій змінюється з наростаючою швидкістю. Однак при тому, що ця тенденція є загальною, є організації, навколо яких зовнішнє середовище особливо рухливе. Наприклад, було виявлено, що швидкість змін технології і параметрів конкурентної боротьби у фармацевтичній, хімічній промисловості вище, ніж у машинобудуванні, виробництві запасних частин до автомобілів і кондитерської промисловості. Крім того. Рухливість зовнішнього оточення може буди вище для одних підрозділів організації і нижче для інших. З огляду на складність функціонуванні в умовах динамічного середовища, організація чи її підрозділи повинні спиратися на більш різноманітну інформацію, щоб приймати ефективні рішення щодо своїх внутрішніх перемінних. Це робить прийняття рішень більш важливим процесом.