Смекни!
smekni.com

Вибір ринкової ніши аптеки №27 (стр. 7 из 11)

Зовнішнє середовище включає: споживачів, конкурентів, постачальників, закони і органи державного регулювання. Аптека № 27 працює практично на всі сегменти ринку, незалежно від віку і положення клієнтів. Споживачами є не лише окремі фізичні особи, але також юридичні особи: поліклініки, лікарні, стоматологічні і діагностичні центри, а також санепідемстанції,

Конкурентами є державні і спільні приватні підприємства цього профілю. Важливо відмітити діяльність конкурентів і прийняти відповідні заходи для утримання частки ринку і завоювання нових сегментів.

Постачальники. Деякі організації залежать від безупинного припливу матеріалів, тобто тут виявляється залежність від цін, термінів, ритмічності, якості і т.д. Причому, залежність ця останнім часом зростає з поглибленням поділу праці і розвитку кооперації. Разом з тим, у відносинах між фірмами-покупцями і фірмами-постачальниками відбуваються зміни, що базуються на японській системі субпідряду, організації ефективної системи постачань. При цьому, постачальниками передаються додаткові повноваження і відповідальність, як в області проектування, так і в області виробництва продукції, що дозволяє говорити вже про керування постачальниками.

Постачальниками є фірми . що постачають сировину для виробництва ліків. Аптека №27 працює безпосередньо в більш, ніж 100 фірм постачальників по всій Україні. Це: "Меридіан", "Ба ДМ", фармацевтична корпорація "Херсонфарм", "Істочник - Плюс", "Дарниця", "Київмед-препарат", ТД "Вітаміни" та ін. Така кількість постачальників обумовлена тим, що компанія робить спеціалізовані постачання оптом і в роздріб: лікарської сировини, медикаментів, предметів санітарії та гігієни.

Споживачі. Необхідність задоволення потреб споживачів впливає на взаємодію організації з постачальниками матеріалів і трудових ресурсів. Багато організацій орієнтують свої структури на великі групи споживачів від яких вони в найбільшій мірі залежать.

Споживачами аптеки №27 є всі верстви населення міста Каховки, тому що аптека пропонує широкий вибір фармацевтичної продукції. У наш час важливого значення набувають різні асоціації споживачів, що мають вплив не лише на попит, але й на імідж фірми. Необхідно враховувати фактори, що впливають на поводження споживачів на їх попит. Також споживачами аптеки являються не тільки фізичні особи а і юридичні: лікарні, стоматологічні та діагностичні центри, санепідемстанція, поліклініки. Невідмінно від інших аптек які працюють в цій області, аптека має перевагу тим, що дозволяє встановлювати помірні ціни на різни види ліків так як аптека практично працює без посередників. Провидиця робота з лікарями, котрі дають безкоштовні консультації в визначенні дні, допомагають підібрати споживачам необхідний препарат і пояснюють його дію. Крім перелічуваного вище аптека має гнучку систему скидок пенсіонерам, інвалідам, учасникам війни, чорнобильцям, дітям до трьох років і онко хворим.

Конкуренти. Впливає на організацію також фактор як конкуренція неможливо заперечувати. У багатьох випадках не споживачі, а саме конкуренти визначають, якого роду результати діяльності можна продати і яку можна запросити.

Недооцінка конкурентів і переоцінка ринка приводять навіть найбільші компанії до значних втрат і до криз. Важливо розуміти, що споживачі - не єдиний об'єкт суперництва організації. Останні можуть також вести конкурентну боротьбу за трудові ресурси, матеріали, капітал і право використовувати визначенні технічні нововведення. Від реакції на конкуренцію залежать такі внутрішні фактори, як умови роботи, оплата праці і характер відносин керівників з підлеглими.

На основі вищесказаного можна скласти СВОТ - аналіз аптеки №27, що буде відображати поточне положення аптеки на ринку фармацевтичної продукції, її переваги і недоліки, а також погрози і можливості:

Сильні сторони:

- багаторічний досвід роботи;

- широка мережа постачальників;

- добра структура і бистрий обернений зв'язок;

- задовольняння потреби споживачів в ліках;

- широкий та різноманітний асортимент;

- кваліфікований персонал аптеки;

- достатній імідж;

- здобне місце розташування аптеки;

- діяльність не через посередників, що дає можливість утримувати порівняльно помірні ціни на деякі виду товару;

- налагоджена збутова мережа;

- швидке та якісне обслуговування покупців. Слабкі сторони:

- недостатки можливості точно прогнозувати майбутні проблеми із-за нестійкого економічного положення в країні;

- недоліки в рекламній політиці;

- не можливість знизити ціну на деякі дорогі ліки за великих витрат. Ризики:

- поява нових фірм на ринку;

- збільшення конкурентних переваг з боку конкурентів;

- ріст темпів інфляції. Можливості:

- удосконалення менеджменту;

- вихід на нові ринки і пошуки нових сегментів;

- збільшення товарів і послуг;

У закінченні можна зробити висновки, що аптека №27 має сильну позицію на ринку медичних препаратів. її слабкі сторони не мають вираженого негативного впливу на діяльність аптеки, а сильні сторони позитивні впливають на її роботу в цілому.

Для аналізу ефективної діяльності аптеки №27 необхідно розглянути економічні показники аптеки. Цей аналіз буде розглянутий у наступному пункті.

2.2 Економічний аналіз діяльності підприємства

Прибуткова діяльність любого підприємства визначає її економічні показники. Ці показники дають змогу як контролювати підприємство в цілому, так оперувати ними в цілях збільшення прибутку компанії.

Метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності є надання повної правдивої інформації про фінансовий стан, результатів діяльності і рух засобів підприємства. На основі даних бухгалтерського обліку підприємство зобов'язане скласти фінансову звітність, що підписує керівник і головний бухгалтер. Фінансова звітність підприємства включає: баланс, звіт про фінансові результати, про рух коштів, про власний капітал і приміткам до звітів. Аптека № 27 у звіті про фінансові результати вказує інформацію про свою діяльність по наступним статтям:

- доход (виторг) від реалізації продукції;

- ПДВ із вартості реалізованої продукції;

- чистий доход від реалізації;

- валовий (збиток) прибуток;

- адміністративні витрати;

- фінансовий результат і т.д.

Фінансова звітність складається як для внутрішнього вивчення так і для зовнішнього, тобто подається в статистичне керування. Частота складання періодично на регулярній основі, тобто один раз у квартал, шість місяців, дев'ять місяців і рік.

Господарська діяльність є ефективної, якщо підприємство

- раціональне використовує активи;

- вчасно погашає зобов'язання;

- рентабельно.

Використовуючи статті фінансової звітності балансу (форма № 1) і звіту про фінансові результати (форма № 2),проведемо аналіз ефективної господарської діяльності аптеки № 27. Метою аналізу є проста і наочна оцінка динаміки розвитку підприємства, його фінансовий стан. Аналіз із застосуванням коефіцієнтів полягає в тому. Що оцінку фінансового стану проводять за допомогою фінансових коефіцієнтів, розрахованих на підставі показників балансу і звіту про фінансові результати [додаток 2.3].

Ліквідності підприємства означає здатність перетворити актив у гроші і без зменшення його ринкової вартості.

Оцінюючи ліквідність аптеки № 27, аналізують достатність поточних активів для погашення поточних зобов'язань - короткострокової дебіторської заборгованості. Показник ліквідності характеризують три коефіцієнти: коефіцієнт покриття, коефіцієнт швидкої ліквідності, коефіцієнт абсолютної ліквідності.

1. Коефіцієнт покриття - (коефіцієнт загальної ліквідності, коефіцієнт поточної ліквідності), він дає загальну оцінку ліквідності активів, показує скількох гривень поточних активів підприємства приходиться на одну гривню поточних зобов'язань.

Коефіцієнт розраховується по формулі.

коэф. покриття = оборотні активи + витрати майбутніх періодів (2.1)
поточні зобов’язання ++ доходи майбутніх періодів

2. Коефіцієнт швидкої ліквідності. У відмінності від попереднього, він враховує якість оборотних активів і є більш строгим показником ліквідності, тому що при його розрахунку враховуються найбільш ліквідні поточні активи. Коефіцієнт швидкої ліквідності розраховується по формулі:

коеф. швидкої ліквідності = оборотні активи + запаси + +витрати майбутніх періодів (2.2)
поточні зобов’язання + доходимайбутніх періодів.

3. Коефіцієнт абсолютної ліквідності. Показує, яка частина поточних зобов'язань може бути погашена негайно, і розраховується по формулі:

коеф. абсолютної ліквідності = грошові засоби та їх еквіваленти (2.3)
поточні зобов’язання + доходи майбутніх періодів

Крім поточних зобов’язань підприємство має тож і довгострокові зобов’язання, строк погашення яких складає більше 12 місяців з дати балансу. У зв’язку з цим розглянемо наступну групу коефіцієнтів, з допомогою яких аналізується можливість погашення довгострокових зобов’язань і оцінюється здатність підприємства функціонувати довгий період часу. Джерелами засобів аптеки є власний і позиковий капітал.

Співвідношення між ними дозволить оцінити довгострокову платоспроможність.

Розглянемо наступні коефіцієнт, які можна використовувати для аналізу: коефіцієнт концентрації власного капіталу, коефіцієнт концентрації позикового капіталу, співвідношення позикового і власного капіталу.