Смекни!
smekni.com

Вплив вітамінів на організм людини (стр. 2 из 3)

2.3 Застосування рибофлавіну медицині

У лікувальних цілях рибофлавін застосовують при гипо- і арибофлавинозе, при захворюванні очей, при лікуванні ран і виразок, що довго не загоюються, при променевій хворобі, порушенні функції кишковика, гіпо- а арібофлавиноз тощо.Рибофлавін також призначається при: • кон’юнктивітах, іритах, кератитах, виразках роговиці, катаракті;• довгостроково незагойних ранах і виразках;• хронічному гепатиті;• хронічному коліті й ентероколіті;• порушеннях функції кишечника;• загальних порушеннях харчування;• променевої хвороби;• астенії;• хвороби Боткіна;• ревматизмі;• недостатності кровообігу;• Eддісонової хвороби;• тиреотоксикозі;• людям, що працюють із промисловими отрутами й солями важких металів.


2.4 Нікотинова кислота (В3)

Ніацин Нікотинова кислота, вітамін РР, вітамін В3
C6H5NO2
Тип: водорозчинний
Користь для організму: запобігання пелагрі
Міститься у продуктах: житній хліб, гречка, квасоля, м'ясо, печінка, нирки
Норми споживання
Для дітей (7 років) 2-12 мг
Для чоловіків 16 мг
Для жінок 14 мг

Нікоти́нова кислота́ (ніацин, вітамін PP, вітамін B3 – С6Н5NО2) — розчинний у воді вітамін. Ніацин відіграє значну роль у обмінних процесах (білків, жирів, вуглеводів, амінокислот, піримідинів, холестерину), прискорює окисно-відновні реакції, входить до складу коферментів НАД і НАДФ, впливає на діяльність серцево-судинної, нервової і травної систем. Він життєво необхідний для синтезу статевих гормонів. Основними представниками цієї групи є нікотинова кислота і нікотинамід. Основними джерелами вітаміну РР є такі продукти, як хліб з борошна грубого помелу, бобові, м’ясо, риба, субпродукти, дріжджі, рослинна олія, яйця, крупи, сушені гриби, арахіс, овочі (картопля, томати, зелений горошок, солодкий перець).


2.5 Біосинтез

Біосинтез: Триптофан → кинуренін → ніацин

В організмі людини вітамін РР поступає в основному з їжею і частково за рахунок всмоктування нікотинової кислоти і нікотинаміду мікрофлори кишечника. Добова потреба вітаміну РР 15-20 мг. В залежності від фізичної та психологічної нагрузки.

Нестача цього вітаміну призводить до підвищеної дратівливості, порушень сну, а також спричинює таке захворювання як пелагра (авітамінозне захворювання шкіри).

Причинами розвитку гіповітамінозу РР є: одноманітне харчування (особливо кукурудзою), тривала терапія сульфаніламідними препаратами, естрогенами, тубазидом, фтивазидом, циклосерином тощо, хронічні захворювання ШКТ (ентерити, коліти), які порушують усмоктування вітаміну РР, та хронічний алкоголізм.

Признаки пелагри: розлади шлунково-кишкового тракту – діарея (поноси), ураження шкіри – дерматит. Запалення слизових – гіпертрофія сосочків язика. Деменція, втрата пам‘яті. Ерітема тильної сторони рук, шиї. Неврастенія, різке зниження шлункової секреції.


2.6 Пантенова кислота(В5)

Пантотенова кислотаВітамін В5
C9H17NO5
Тип: водорозчинний
Користь для організму: запобігання дерматитам, невритам, загальним розладам обміну речовин
Міститься у продуктах: дріжджі, печінка, яйця, зелені рослини, молоко, морква, капуста
Норми споживання
Для дітей (7 років) 2-5 мг
Для чоловіків 10 мг
Для жінок 6-7 мг

Пантоте́нова кислота́ - антидерматитний фактор, вітамін B5, пантотенат. За хімічною будовою — дипептид, що складається із залишків амінокислоти бета-аланін та D-пантоєвої кислоти. Молекулярна маса 219,235 грамів у молі речовини (g/mol).

У клітинах тварин та рослин пантотенова кислота є складовою частиною кофермента A (СoA), що бере участь у найважливіших реакціях обміну речовин.

Добова потреба людини у пантотеновій кислоті складає 5-10 мг. Щоб задовільнити цю потребу, достатньо збалансованого харчування. Пантотенова кислота міститься у значних кількостях у дріжджах, печінці великої рогатої худоби, яйцях, зелених частинах рослин, молоці, моркві, капусті тощо. Пантотенову кислоту також синтезує мікрофлора кишок.

При недостатньому забезпеченні організму вітаміном В5 спостерігається порушення обміну речовин, розвивається дерматит, депігментація та втрата волосяного покриву, шерсті чи пір'я; припиняється ріст, спостерігаються зміни у роботі нервової системи, розлади у координації рухів, порушення функціонування серця, нирок, шлунку, кишечнику.

Пантотенову кислоту застосовують для усунення атонії кишечника після операцій на шлунково-кишковому тракті. Кальцієву сіль цієї кислоти використовують з лікувальною метою

2.7 Піридоксин(В6)

Піридоксин Вітамін В6
C8H11NO3
Тип: водорозчинний
Користь для організму: Утворення червоних кров'яних тілець, здоровий стан нервової системи, зубів, ясен; метаболізм білків та амінокислот
Норми споживання
Для дітей (7 років) мг
Для чоловіків 1,6-1,8 мг
Для жінок мг

Вітамін В6 (одна з його хімічних форм - піридоксин) необхідний для засвоєння білків та жирів, сприяє утворенню червоних кров'яних тілець, регулює обмін амінокислот і бере участь у процесі жирового обміну. Регулює стан нервової системи, попереджує запалення шкіри, підтримує здоров'я зубів та ясен. Важливий у метаболізмі білків та амінокислот. Вітамін В6 в організмі людини частково виробляється в кишечнику мікрофлорою. Найбільше вітаміну В6 в таких продуктах: печінка, м‘ясо, квасоля, гречка, пшоно, дріджі, картопля, мука грубого помолу, шпинат. Добова потреба вітаміну – 2-2,5 мг. При В6 – гіповітамінозі відмічається тошнота, запальні прояви шкіри та слизових (дерматит лиця, волосся, заїди, географічний язик, відбиття зубів, неврастенія, анемія, шлунково-кишкові розлади). У дітей затримка росту.

Вітаміни групи В6:

- 4,5-Біс(гідроксиметил)- 2-метил-3-піридинол (Піридоксин)

- 3-Гідрокси-5-гідрокси- метил-2-метил-4-піридин- карбальдегід (Піридоксаль)

- 4-(Амінометил)-5-гідрокси- 6-метил-3-піридинметанол (Піридоксамін)

2.8 Біотин(Н або В7)

Структурна формула біотину

Біотин (вітамін H або B7) С10Н16О3N2S — один з вітамінів комплексу В; входить до складу багатьох важливих ферментів. Може синтезуватися кишковими бактеріями. Необхідний для синтезу аскорбінової кислоти. Нестача біотину в їжі спричиняє ураження шкіри, м'язову кволість, зменшення числа червоних кров’яних тілець. В найбільшій кількості біотин міститься в помідорах, горосі, дріжджах, яєчному жовтку, печищі. Одержаний синтетично.

Добова норма для дорослих – 100-300 мкг.

Функції: підтримує шкіру здоровою, усуває признаки екземи і дерматиту, допомагає при профілактиці облисіння, полегшує біль у м’язах.

Фолієва кислота(В9)

Вітамін В9 (фолієва кислота) - водорозчинний. Необхідний для формування еритроцитів, сприяє метаболізму білків, необхідний для поділу клітин, засвоєння цукру та амінокислот.

Добова доза для дорослих - 180-200 мкг.

Функції: підтримує шкіру здоровою, покращує виділення молока, захищає від кишкових паразитів і харчових отруєнь, покращує апетит при виснаженні.

Міститься в: темно-зелених овочах, моркві, печінці, яєчному жовтку, абрикосах, гарбузах, авокадо, бобах, різноманітних видах муки.

Ціанокобаламін(В12)

Потрапляє вітамін В12 в організм людини з їжею тваринного походження (печінка, м‘ясо, риба, сир, нирки, яйця). Єдиний вітамін, що містить мінеральні елементи.Недостатність цього вітаміну призводить до розвитку злоякісних анемій, пораження нервової системи аж до паралічів. Порушення зі сторони шлунково-кишкового тракту – стійкі проноси. Запальні процеси слизових – яскраво-червоний язик, гладкий без сосочків. Приймають вітамін В12 для лікування печінки (захворювання Боткіна, цироз) і нервової системи (радикуліти і пієлонефрити).

Добова норма: для дорослих - 2 мкг, для вагітних – 2,2 мкг, в період лактації – 2,6 мкг.

Функції В12: формує і відновлює еритроцити, у дітей сприяє росту і покращення апетиту, підтримує здоровий стан нервової системи, покращує пам’ять та концентрацію.


2.9 Аскорбінова кислота(С)

Аскорбінова кислота Вітамін С
C6H8O6
Тип: водорозчинний
Користь для організму: імунна система, кістки, розщеплення холестерину у печінці.
Міститься у продуктах: лимон, перець, плодах шипшини, цитрусові, листові овочі, зеленої цибулі
Норми споживання
Для дітей (7 років) 55 мг
Для чоловіків 80 мг
Для жінок 70 мг

Аскорбінова кислота (C6H8O6 або вітамін C) - відносно проста органічна кислота. В організмі людини вітаміну немає. Він поступає з продуктами рослинного походження: шипшина, чорна смородина, цитрусові, солодкий перець, обліпиха, кріп, петрушка в овочах. Розчиняється у воді і руйнується при тривалому кип'ятінні, тому вимочування або переробка овочів знижує вміст у них вітаміну С. Нестача аскорбінової кислоти може привести до цинги. Отримана 1897 Тадеушом Рейштейном, швейцарським хіміком, лауреатом Нобелівської премії.