Смекни!
smekni.com

Вплив вітамінів на організм людини (стр. 3 из 3)


2.9 Структурна формула аскорбінової кислоти

Модель молекули вітаміну С . Чорним позначено карбон, червоним - оксиген, білим - гідроген

Добова потреба вітаміну С складає від 70 до 100-120 мг. Аскорбінова кислота підвищує звертання крові, стимулює регенерацію тканин і вироблення гормонів. При С – гіповітамінозі знижується стійкість організму до різних захворювань. А саме: захворювання ШКТ, органів дихання, виникає кровоточивість ясен, набухання між зубами, випадання зубів, загальна слабкість, втомлюваність, гіпотермія. Аскорбінову кислоту використовують для профілактики та лікування гіпо- та авітамінозів та для терапії різних захворювань.

При гіповітамінозі спостерігається хвороба — цинга. Її ознаки — виснажене обличчя, набряклі, кровоточиві ясна; на тілі безліч червоних плям, синців від крововиливів. Те саме й на внутрішніх органах - серці, печінці,легенях, м'язах, ламкість кісток, втрату апетиту, знижену опірність до інших захворювань, нервово-психічні розлади. Гіповітаміноз найчастіше спостерігається на весні, у зв’язку нестачею продуктів рослинного походження.


3. ЖИРОРОЗЧИННІ ВІТАМІНИ

3.1 Ретинол (А)

Ретинол Вітамін А
C20H30O
Тип: жиророзчинний
Користь для організму: Зір, шкіра, кістки зуби і ясна
Міститься у продуктах: Морква, шпинат, печінка, масло
Норми споживання
Для дітей (7 років) 700 мкг
Для чоловіків 1000 мкг
Для жінок 1000 мкг

Вітамін А (аксерофтол, ретинол) відносять до групи жиророзчинних вітамінів.

Він міститься в деяких продуктах тваринного походження - риб'ячий жир, печінка, молочні продукти (сметана, вершкове масло), курячі яйця. Але тільки половина необхідної для організму людини добової норми вітаміну А задовольняється після їх вживання.

Решта надходить із рослинних продуктів, які містять пігментний каротин. Каротиноїдні (від французького carrot - морква) - оранжево-червоні пігменти, які при попаданні в організм людини мають властивість під впливом ферменту каротинази перетворюватися на вітамін А. Вони містяться в листі, квітках і плодах багатьох рослин, а також у грибах і водоростях. В організмі людини з цих попередників вітамінів у результаті складних окислювальних реакцій утворюється ретинол (вітамін А1), а в організмі прісноводних риб - вітамін А2. Ретинол у вільному стані має кристалічну будову. Його кристали жовтого кольору, розчиняються в жирах, ефірі, ацетоні та інших органічних розчинниках, які є нерозчинними у воді. Оскільки каротин (попередник вітаміну А) втричі слабший від вітаміну А, його необхідно вживати втричі більше. Наприклад, якщо добова норма для організму вітаміну А 1,5 мг, то каротину необхідно 4,5 мг.

Найбагатші на каротин ті частини рослин і плоди, які забарвлені у оранжево-червоний або зелений колір. Багато цієї речовини в моркві, червоному перці, помідорах, кропиві, шпинаті, салаті, гарбузі, зеленій цибулі, петрушці, щавлі, персиках, абрикосах, плодах обліпихи і шипшини.

Функції: — необхідний для росту і диференціювання тканин, впливає на функцію зору (гемералопія), регулює обмін вуглеводів, ліпідів, білків, нуклеїнових кислот, мінеральних солей, обмінні процеси у шкірі, слизових оболонках очей, дихальних і травних шляхів, підвищує опірність організму до інфекцій, впливає на функцію біологічних мембран, ендокринних залоз та тканинне дихання.

Вітамін А і каротин мають чудову властивість накопичуватися в організмі і їх надлишки можуть зберігатися більше року, тому достатньо наситити себе в літньо-осінній період відповідними продуктами, щоб потім цілу зиму потихеньку використовувати ці елементи з "власних" запасів. Резерв вітаміну А може витрачатися впродовж 2-3 років.

Звичайна теплова обробка майже не впливає на вміст у продуктах ретинолу. Засвоєння організмом каротину і перетворенням його в ретинол покращується, якщо овочеві страви готувати з жиром (наприклад, тушкувати моркву зі сметаною).

3.2 Токоферол

Вітамін E (токоферол), що по-грецьки означає «народження немовляти» і указує на роль цього вітаміну в репродукції.

Відомо чотири форми токоферолу – альфа, бета, гамма і дельта. Всі ці близькоспоріднені з'єднання схожі по хімічній структурі з хлорофілом – зеленим пігментом рослин. Найбільш активний альфа-токоферол.

Вітамін E запасається головним чином в жировій тканині.

У концентрованому вигляді токофероли одержують шляхом високовакуумної перегонки природних рослинних масел. Основними природними джерелами вітаміну E служать зелене листя рослин, а також бавовняня, арахісова, соєва і пшенична олії. Хорошим джерелом цього вітаміну є також маргарин, приготований з рослинної олії. Промисловістю випускається і синтетичний альфа-токоферол.

Функція вітаміну E полягає в підтримці м'язового тонусу у молодих тварин. Вітамін E є антиоксидантом і, зокрема, запобігає окисленню і руйнуванню вітаміну A. У людини, особливо у дітей, недостатність вітаміну E приводить до швидкого руйнування еритроцитів і анемії.

Зв'язок між вітаміном E і репродукцією людини не доведений. Рекомендована щоденна доза вітаміну E в перерахунку на альфа-токоферол складає 10 міліграм.

Вітамін Е в дуже високих дозах спричиняє головний біль, утому, шлунково-кишкові проблеми, двоїння в очах і слабкість м’язів. Крім того, у таких кількостях він перешкоджає дії вітамінів А, Д, К і бета-каротину. Курці, що вживали великі дози вітаміну Е, зазначають експерти, частіше помирають від крововиливу в мозок. У сердечників вітамін Е у великих кількостях призводив до нових проблем із серцем, хоча саме його рекомендують сердечникам для профілактики.


3.3 Кальциферол(D)

КальциферолВітамін D
C27H44O
Тип: Жиророзчинний
Користь для організму: регулювання кальцію та фосфору, кістки та зуби, імунна система
Міститься у продуктах: риба, печінка, яєчний жовток, авокадо
Норми споживання
Для дітей (7 років) 2,5 мікрограмів
Для чоловіків 2,5 мікрограмів
Для жінок 2,5 мікрограмів

Вітамін D має кілька своїх форм. Їх називають кальцифероли і представлені вони переважно у вигляді двох речовин: ергокальциферолу (вітаміну D2), що надходить із дріжджів, та холекальциферолу (вітаміну D3), який отримано із тканин тварин. В організмі людини обидві ці речовини перетворюються в активні форми вітаміну. Потреба в кальциферолах складає в середньому 100 МО (міжнародних одиниць) на добу.

Біологічна роль кальциферолів пов'язана з їх активною участю в обміні кальцію. Вони стимулюють засвоєння цього елемента з відкладанням його у кістках. Ось чому основні прояви англійської хвороби проявлялися розм'якшенням кісток.

Отже, за недостатності вітамінів групи D, у дітей переважно перших трьох років життя з'являються ознаки рахіту. В дорослих (особливо у вагітних жінок), які мало перебувають на сонці, не вживають достатньо повноцінної їжі, кісткова тканина втрачає кальцій і кістки розм'якшуються. В цих випадках таке явище називають остеопорозом. Недостатність вітамінів групи D може розвинутись і у дітей старших трьох років, особливо в періоди інтенсивного росту, якщо їх білкове харчування є недостатнім, а також має місце різка зміна кліматичних умов. Крім того, до розвитку D-вітамінної недостатності ведуть хронічна ниркова недостатність, хвороби печінки, тривалий прийом протисудомних препаратів, синдром мальабсорбції (порушеного всмоктування в кишечник.

3.4 Філохінон(К)

Вітамін К підвищує звертання крові, тому вітамін К називають антигеморрагічним (вікасол). Вітамін К стимулює вироблення в печінці фактора – протромбіну. При нестачі вітаміну К підвищується кровоточивість. Кровоточивості під шкіру, суглоби. Можливі носові кровотечі, кровотечі з ясен. Добова потреба вітаміну К – 2 мг, за рахунок вживання рослинної їжі. Частково вітамін К виробляється мікрофлорою кишечника. Продукти багаті на вітамін К: цвітна, білокачанна капуста, шпинат, щавель.


ВИСНОВОК

Вітаміни — це речовини, які необхідні для харчування людей і тварин. Вони беруть активну участь у засвоєнні їжі, підвищують працездатність людини, стійкість організму до захворювань, позитивно впливають на стан шкіри, волосся та нігтів, поліпшують обмін речовин.

Недостача або надлишок вітамінів у організмі людини може спричинити різного виду хвороби. На мою думку, недостачу потрібно поповнювати природним способом, включивши у раціон їжу збагачену певними вітамінами. Адже синтетичні препарати не завжди приносять потрібний результат, а іноді є навіть небезпечними.