Смекни!
smekni.com

Організація обліку на підприємстві ТОВ "ВІРКО" (стр. 4 из 7)

3. переоцінена сума зносу комп’ютера :

ПΣЗоз = ΣЗ * ІП = 8000* 0,6 = 480грн.

4. Переоцінена залишкова вартість комп’ютера:

ППВ = ПΣЗ = 1680 – 480 = 1200грн.

5. Сума уцінки залишкової вартості:

ЗВ-СП = 2000 – 1200 = 800грн.

6. Сума уцінки зносу залишкової вартості:

З – ПΣЗоз = 800 – 480 = 320грн.

Всі вище перераховані операції бухгалтер відображає у обліку наступним чином:

1. Сума уцінки зносу комп’ютеру:

Дт 131 „Знос (амортизація) основних засобів” – 320грн

Кт 104 „Машини та обладнання” – 320грн.

2. Одночасне віднесення суми уцінки на витрати:

Дт 975 „Уцінка необоротних активів” – 800грн

Кт 104 „Машини та обладнання” – 800грн.

Бухгалтерський облік зносу основних засобів ведеться на пасивному рахунку №13 „Знос (амортизація) необоротних активів”. Нарахування амортизації проводиться за рахунок витрат виробництва.

Розглянемо розрахунок амортизації основних фондів за податковим законодавством. Базою для нарахування амортизації є балансова (залишкова) вартість відповідної групи основних фондів на початок кварталу.

Балансова вартість групи основних фондів на початок розрахункового кварталу визначається за формулою:

Ба = Б(а-1) + П(а-1) – В(а-1) – А(а-1),

Де Ба – балансова вартість групи на початок розрахункового періоду;

Б(а-1) – балансова вартість групи на початок кварталу, що передував розрахунковому;

П(а-1) – сума витрат, понесених на придбання основних фондів, здійснення капітального ремонту, реконструкцій, модернізацій та інших поліпшень основних фондів, що підлягають амортизації, протягом кварталу, що передував розрахунковому;

А(а-1) – сума амортизаційних відрахувань, нарахованих у кварталі, що передував розрахунковому.

Суми амортизаційних відрахувань кварталу, щодо якого проводяться розрахунки, визначаються шляхом застосування норм амортизації до балансової вартості груп основних фондів на початок такого розрахункового кварталу. Норми амортизації встановлюються у відсотках до балансової вартості кожної з груп основних фондів на початок звітного періоду.

Нові норми амортизації Закону України „Про оподаткування прибутку підприємств” з розрахунку на податковий квартал становлять:

- для основних фондів групи 1 (будівлі, споруди, їх структурні компоненти та передавальні пристрої) – 2%;

- для основних фондів групи 2 (автомобільний транспорт та вузли. Запасні частини до нього; меблі, електронні, оптичні, електротехнічні прилади та інструменти) – 10%;

- для основних фондів групи 3 (інші основні фонди, які не входять до груп 1,2,4) – 6%;

- для основних фондів групи 4 (електронно-обчислювальні машини, програмне забезпечення, засоби зчитування та друку інформації, телефони, рації, мікрофони) – 15%.

Амортизація основних засобів за бухгалтерським обліком. Нарахування амортизації здійснюється протягом терміну корисного використання (експлуатації) об’єкта, який встановлюється підприємством при визнанні цього об’єкта активом, і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

На ТОВ ”ВІРКО” бухгалтери використовують прямолінійний метод нарахування амортизації, за яким річна сума амортизації визначається діленням вартості, яка амортизується на термін корисного використання об’єкта основних засобів.

Синтетичний облік основних засобів ведеться на рахунку №10 «Основні засоби». По Дт рахунка №10 «Основні засоби» відображається собівартість основних засобів, що надійшли у звітному періоді, а на Кт рахунка 10 – собівартість основних засобів, що вибули у звітному періоді. Дебетове сальдо означає суму на звітну дату собівартості власних об’єктів основних засобів, що знаходяться у розпорядженні підприємства.

До рахунку 10 «Основні засоби» на ТОВ «ВІРКО» застосовуються такі субрахунки:

- субрахунок №103 «Будинки та споруди», де ведеться облік руху та наявності будівель, споруд, їх структурних компонентів та передавальних пристроїв, включаючи частини будівель;

- субрахунок№104 «Машини та обладнання», де ведеться облік наявності та руху машин та обладнання;

- субрахунок №105 «Транспортні засоби», де ведеться облік руху та наявності автомобілів, включаючи вузли і запасні частини, якими вони комплектуються ( двигуни, мости, запасні колеса, підйомники тощо );

- субрахунок №106 «Інструменти, прилади та інвентар», де ведеться облік руху та наявності меблів, побутових електронних, оптичних, електромеханічних приладів та інструментів, електронно-обчислювальних та інших машин для автоматичної обробки інформації, інформаційних систем, телефонів, рацій, іншого конторського ( офісного) обладнання, устаткування та приладдя тощо;

- субрахунок №109 «Інші основні засоби», де ведеться облік руху і наявності інших основних засобів, що не відображені на субрахунках №101-№108.

Крім обліку основних засобів на ТОВ «ВІРКО» ведеться облік нематеріальних активів на рахунку №122 «Права користування майном», де ведеться облік права на користування будівлею, на оренду будівель та на інші аналогічні права;

- субрахунок №123 «Права на знаки для товарів і послуг», де відображаються права даного підприємства на товарні знаки і на фірмову назву;

- субрахунок №124 «Права на об’єкти промислової власності», де відображаються права підприємства на корисні моделі, на ноу-хау.

Облік нематеріальних активів на даному підприємстві ведеться згідно з Положенням ( стандартом) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи» №242 від 18.10.99р.

Придбаний або отриманий нематеріальний актив відображається в Балансі, якщо існує імовірність одержання майбутніх економічних вигод, пов’язаних з його вартість може бути достовірно визначена.

Придбані ( створені) нематеріальні активи зараховуються на Баланс підприємства за первісною вартістю.

Амортизація нематеріального активу на ТОВ «ВІРКО» нараховується із застосуванням прямолінійного методу.

По всіх нематеріальних активах перевіряється наявність розпорядчих документів керівника підприємства щодо затвердження термінів їх корисного використання і норми зносу даних об’єктів.

Таким чином, всі господарські операції на ТОВ «ВІРКО», пов’язані з обліком руху та наявності необоротних активів оформлюються документально в первинних документах, а також в регістрах аналогічного та синтетичного обліку.

2.2 Облік витрат на виробництво

На ТОВ „ВІРКО” до виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) включаються:

- прямі матеріальні витрати;

- прямі витрати на оплату праці;

- інші прямі витрати;

- загально виробничі витрати.

До складу прямих матеріальних витрат включаються вартості:

- сировина та основних матеріалів, що утворюють основу вироблюваної продукції;

- купівельних напівфабрикатів і комплектуючих виробів;

- допоміжний та інший матеріали, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат.

До складу прямих витрат на оплату праці включаються заробітна плата та інші виплати робітникам, зайнятим у виробництві продукції, виконанні робіт або наданні послуг, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат.

До складу інших прямих витрат включаються всі інші виробничі витрати, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат, зокрема:

- відрахування на соціальні заходи;

- плата за оренду земельних майнових паїв;

- амортизація, втрати від браку, які складаються з вартості остаточно забракованої з технологічних причин продукції (виробів, вузлів, напівфабрикатів), зменшеної на її справедливу вартість, та витрат на виправлення такого технічного неминучого браку.

На ТОВ „ВІРКО” для обліку використовуються такі види витрат:

- собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг);

- витрати на утримання адміністративно-управлінського персоналу;

- витрати на маркетинг;

- визнані штрафи та пені;

- витрати на дослідження та розробки;

- витрати на відсотки;

- зарплата, податки, збори, відрахування на обов’язкове соціальне страхування;

- транспортні витрати, послуги сторонніх організацій;

- амортизація основних засобів, нематеріальних активів;

- витрати на ремонт, на охорону праці, на комунальні послуги; на вдосконалення технологій;

- собівартість реалізованих необоротних активів та майна підприємства;

- втрати і витрати, пов’язані з подіями або операціями, які відрізняються від звичайної діяльності підприємства, не очікується, що вони повторюватимуся періодично.

Калькуляція складається на підприємстві встановленим переліком статей витрат. Витрати, пов’язані з виробництвом продукції (робіт, послуг) групуються за відповідними статтями калькуляції.

2.3 Виробнича собівартість продукції

1. Сировина і матеріали.

2. Комплектуючі вироби, роботи і послуги виробничого характеру сторонніх підприємств і організацій.

3. Паливо і енергія на технологічні цілі.

4. Зворотні відходи.

5. Основна заробітна плата.

6. Додаткова заробітна плата.

7. Відрахування на соціальне страхування.

8. Витрати на утримання та експлуатацію.

9. Загально виробничі витрати.

10. Витрати від браку.

11. Інші виробничі витрати.

12. Попутна продукція (вираховується).

На ТОВ „ВІРКО” складають планові калькуляції на основі прогресивних норм витрачення засобів виробництва та робочого часу й використовують як вихідні дані при встановленні цін; а також звітні, які складаються за даними бухгалтерського обліку, відображають фактичні витрати (потрібні для контролю за виконанням управлінських рішень собівартості продукції та для виявлення резервів подальшого зменшення витрат).

На ТОВ „ВІРКО” використовуються рахунки класу 9 „Витрати діяльності” для узагальнення про витрати операційної, фінансової діяльності та витрати на запобігання надзвичайним подіям і ліквідацію їх наслідків.

На даному підприємстві ведеться облік по рахунку №90 „Собівартість реалізації”, який призначений для узагальнення інформації про собівартість реалізованої готової продукції. Товарів, виконаних робіт.