Смекни!
smekni.com

Оперативно-тактичні плани та бюджети як інструменти реалізації стратегічних планів і програм (стр. 7 из 7)

До “собак” відносяться види діяльності з обмеженим об’ємом збуту. Стратегія “собаки” міститься в послабленні зусиль на ринку або ліквідації (продажу).

На рисунку 6 пунктиром показано, що “дикі кішки” при певних умовах можуть стати “зірками”.

“Зірки” з приходом зрілості спочатку перетворяться у “дійних коров”, а потім і в “собак”. Інша лінія показує перерозподіл ресурсів від “дійних корів”.

Для більш повного уявлення про стратегічне становище фірми та обумовленому ним виборі стратегічних рішень для кредитної спілки “Мрія” дасть матриця “МакКинзи”, в ній замість показника росту об’єму використан параметр привабливості СЗГ, а замість відносної частки ринку – майбутній конкурентний статус фірми.

Для прийняття найбільш ефективного стратегічного вибору керівнику необхідно враховувати ряд різноманітних факторів. Приведемо декілька з них.

Ризик. Який рівень ризику керівник вважає припустимим.

Знання минулих стратегій. Часто свідомо або безсвідомо керівник знаходиться під впливом минулих стратегій.

Фактор часу. Реалізація навіть гарної ідеї в невдачний момент може призвести до розпаду організації.

Головна ж умова ефективного функціонування системи стратегічного планування – це постійна увага до нього з боку керівників, вміння доказати ними необхідність планування, залучити до виробітки та реалізації стратегії широке коло співробітників. Після впровадження стратегічного планування, після того як воно підтвердить свою ефективність та число робітників, які зрозуміли його необхідність, зросте, процес управління багато в чому може бути структурован, і в ньому суттєву роль буде грати заохочення робітників за цінні пропозиції по вдосконаленню надаваємих фінансових послуг КС “Мрія”, розробці нових ринків, системи планування, розробці нової стратегії.


ВИСНОВКи

В даний час стратегічний менеджмент є однією з основних напрямків управління підприємством, яким необхідно володіти будь-якому менеджеру. Процес стратегічного планування містить у собі ряд важливих операцій: планування витрат, планування виробництва, планування збуту і, нарешті, фінансове планування (планування прибутку). Стратегічний менеджмент, як наука, дозволяє підприємцю так спланувати діяльність фірми в короткому, середньому і довгому періодах, щоб забезпечити одержання фірмою максимально можливого прибутку з мінімальними витратами в умовах мінливості стану ринку. Звичайно це зв'язано з неминучим фінансовим ризиком, особливо в сучасних українських умовах, але правильно проведене стратегічне планування дозволить звести ризик до мінімуму.

Дана курсова робота мала на меті довести необхідність стратегічного планування діяльності будь-якої фірми, що розраховує на фінансовий успіх у сучасних умовах ринку. Не можна забувати про те, що ми знаходимося в особливо жорстких умовах української економіки, у яких деякі ринкові закони діють з точністю до навпаки, однак, з обліком того, що до перебудови наша країна протягом багатьох літ являла яскравий приклад авторитарної директивно-планової економіки, то процес планування виробничо-комерційної діяльності підприємства й основних ринкових показників має під собою багаторічний досвід.

Зрозуміло, з настанням етапу реформ у нашій державі змінилися як методи планування, так і його задачі. Вони придбали гнучкість, що характеризується тим, що в сучасних умовах стратегічний план володіє можливістю мінятися відповідно до зміни ринкових умов.


перелік літератури

1. Золотогоров В.Г. Организация и планирование производства: Практическое пособие. Минск, 2008.

2. Ильин А.И. Планирование на предприятии. – М., 2000 ч.1.

3. Ефремов В.С. Стратегическое планирование в бизнес-системах. – М.,2005.

4. Кузнецов Ю.В., Подлесных В.И. Менеджмент. Учебное пособие. Санкт-Петербург. 2007.

5. Любанова Т.П. и др. Стратегическое планирование на предприятии. – М., 2005.

6. Оберемчук В.Ф. Стратегія підприємтсва. – К., 2000.

7. Петрович І.М. Економіка виробничого підприємства. – К., 2008.

8. Вісник УАДУ. - 2005. №1.

9. Фінанси України. – 2006. №4.