Смекни!
smekni.com

Стуктура апарату Кіровської районної ради (стр. 5 из 7)


Рис. 2.2 Структура перевезень пасажирів

У цілому рівень забезпечення населення пасажирськими перевезеннями за основними показниками є задовільний, перевищуючий рівень, досягнутий в інших містах України.

За останні п'ять років вдалося стабілізувати роботу міськелектро- і автотранспорту, значно збільшилася кількість графіків, на яких автобуси працюють в "звичайному" режимі руху.

Великим досягненням є так само створення комунального комерційного підприємства ДГС "Донелектроавтотранс", на базі трамвайно-тролейбусного керування, а так само збільшення кількості диспетчерських пунктів ДГКП "Донгорпастранс", що забезпечують диспетчерське керування й регулювання руху пасажирського автотранспорту.

Вимагає вдосконалювання перевезення легковими таксомоторами. Так, з 32 служб, що здійснюють свою діяльність на ринку надання послуг з перевезення автомобілями таксі в міському реєстрі серед підприємств даної галузі зареєстровано всього 4 служби, що нараховують 211 автомобілів або 14%, це:

- "Міське таксі";

- "Таксі Гірник";

- "Муніципальне таксі";

- "Таксі Люкс".

Інші служби зареєстровані як довідково - інформаційні, і роблять послуги з передачі інформації про прийняті заявки від населення міста на перевезення "таксі" як фізичним, так і юридичним особам.

Спостерігається тенденція зниження рівня безпеки і якості перевезень. Так, якщо в 2002р. на території м. Донецька було зафіксовано 602 дорожньо-транспортні випадки, то в 2006р. вже - 1621 або в 2,7 рази більше. При цьому слід зазначити, що з вини водіїв індивідуального транспорту в 2002р. було зроблено 312 дорожньо-транспортних випадків (52%), з вини водіїв підприємств і організацій усього 10 (1,6%). В 2006м ці показники склали: - з вини водіїв індивідуального транспорту було зроблено 1018 дорожньо-транспортних випадків (62,8%), з вини водіїв підприємств і організацій - 37 (2,2%). Ріст дорожньо-транспортних випадків відбувається через збільшення кількості транспортних засобів на дорогах міста, зниження відсутності в перевізників власних або орендованих виробничих баз, кваліфікованих кадрів, недотримання водіями режиму праці й відпочинку, невідповідності на маршрутах транспорту відповідного класу й типу, формального виконання договорів на стоянку й зберігання автотранспорту, технічне обслуговування й ремонт автомобілів і т.д.; недостатнього розвитку інфраструктури (автоматичних систем керування дорожнім рухом, автоматизованих систем диспетчерського контролю й керування, диспетчерських пунктів, площадок для розвороту, багаторівневих розв'язок, зупинних комплексів, розширення проїзної частини вулиць, формування пішохідних зон, упорядкування паркувань і стоянок, будівництво паркінгов і ін.).

Ще одним елементом транспортної системи міста Донецька є Донецький аеропорт і Донецький залізничний вокзал.

Залізничний вокзал, відзначивши свій піввіковий ювілей, після ґрунтовного капітального ремонту знайшов другу молодість. Ж/Д станція Донецьк щорічно обслуговує близько 7 млн. пасажирів.


2.2 Система транспортного обслуговування Кіровського району м. Донецька

В районі діють 3 тролейбусні маршрути: №17 (у центр міста) та № 20, 21(по районі); 3 трамвайні маршрути: № 5, 8 (у центр міста), № 16 (із центра району до бавовняного комбінату на границі з Петровським районом).

Мережа автобусів і маршрутних таксі представлена такими маршрутами:

- 8 – АС Абакумова – АС Критий ринок;

- 22 б – АС Абакумова – АС Залізничний вокзал;

- 35 а – мкр.Широкий – АС Залізничний вокзал;

- 41 – АС Абакумова – АС Центр;

- 41 а – АС Абакумова – пл.Свободи;

- 42 – АС Трудовська – АС Центр;

- 42 а – лікарня № 14 – АС Центр;

- 57 – мкр.Широкий – з-д Ізоляційних матеріалів;

- 58 – АС Трудовська – вул.Текстильщиків;

- 63 – вул.Черемховська – АС Критий ринок;

- 64 – АС Трудовська – пл..Свободи;

- 66 – АС Абакумова - ст. Рутченково - ХБК

- 73 а – мкр.Широкий – Аеропорт;

- 77 – вул..Пінтера – АС Критий ринок;

- 85 – вул..Пінтера – АС Центр;

- 87 – мкр.Широкий – вул.Тексильщиків;

- 87 а – вул.Текстильщиків – вул.Пухова;

- 88 - АС Абакумова - пл.Свободи - вул.Бахмет'єва.

В районі діє автостанція Абакумова, яка здійснює міські та приміські маршрути.


Таблиця 2.1

ИНФОРМАЦИЯ О КОЛИЧЕСТВЕ АВТОМОБИЛЕЙ И РЕЖИМЕ РАБОТЫ НА МАРШРУТАХ С АС АБАКУМОВА

№ п/п № марш-рута Наименование маршрута Протяж км Факт. раб. Ст-ть проезда Первое отправ. Послед. отправл. Интервал движения, мин
авт а/м авт а/м
1 8 АС Крытый рынок- АС Абакумова 20,5 3 2 0,75 1,50 5:56 19:25 7-15
2 22-б Ж/Д Вокзал - АС Абакумова 17,3 3 - 1,00 - 6:00 18:50 18-36
3 41 АС Абакумова - АС Центр 20,7 13 - 1,00 - 5:16 20:16 5-10
4 41-а АС Абакумова - пл. Свободы 13,8 - 13 - 1,00 6:00 20:50 5-10
5 64 АС Абакумова - АС Трудовская 16,7 1 - 0,75 - 6:18 17:10 113
6 66 АС Абакумова - ст. Рутченково - ХБК 15,6 1 - 0,50 - 6:28 17:25 114
7 88 АС Абакумова - пл. Свободы - ул. Бахметьева 18,9 - 4 - 1,00 6:30 18:30 15-30
Итого: 21 19
Пригородные маршруты
1 127а АС Абакумова-г.Красногоровка 8 - 5 - 0,75 5:30 20:22 8-15
Всего: 5 112

Інформація про кількість автомобілів і режим роботи на маршрутах з АС Абакумова


Рис.2.3 Схема напрямку руху автомобільного транспорту від АС Абакумова

Основні автомагістралі району:

- вул. Петровського,

- вул. Кірова,

-вул. Купріна,

-вул. Текстильщиків,

-вул. Комунарів,

- вул. Пінтера,

-вул. Терешкової,

-вул. Кронштадтська,

-вул. Карла Маркса,

-вул. Вузлова,

-просп. Семашко.

Донецький метрополітен.

Будівництво розпочато в 1993 році, запуск першої лінії планувався на 2005 рік, але через систематичне недофінансування строки проекту змініются. Передбачається, що першою гілкою метро буде «Пролетарсько-Київська», що буде складатися з 10 км залізничного полотна й комунікацій (4 км із яких на поверхні, 6 км — під землею), шести станцій, депо й інженерного корпусу — ділянка зв'яже центр міста з великим житловим масивом «Східний».

У Кіровському районі плануються станції: "Маріупольська", "Кіровьска", "Площа Свободи", "Озерна", "Текстильщик", "Рутченково".

Через район також проходять 2 залізничні станції: Рутченково та Мандрикіно.

2.3 Проблеми транспортного обслуговування міста

Аналіз стану міських пасажирських перевезень у місті Донецьку показав, що основними проблемами вдосконалювання системи міських пасажирських перевезень є:

1. Недосконалість існуючої маршрутної мережі й структури рухливого складу. Більше 10 років на маршрутній мережі міста не проводиться комплексне обстеження пасажиропотоків і факторів, які впливають на його зміну. Зниження кількості маршрутів, що обслуговуються транспортом у режимі "звичайний". Нераціональне співвідношення між різними видами й типами рухливого складу, які обслуговують міські автобусні маршрути. Відсутність динаміки нарощування кількості рухливого складу міськелектро- і автотранспорту великої й середньої місткості. Недостатнє відновлення рухливого складу міськелектротранспорту.

2. Зниження безпеки і якості пасажирських перевезень. Ріст дорожньо-транспортних випадків. Відсутність у місті швидкісного виду транспорту (метро, швидкісного трамвая).

3. Необхідність удосконалювання системи сформованих економічних відносин на ринку послуг пасажирського автомобільного транспорту.

4. Необхідність удосконалення тарифної політики в області пасажирських перевезень.

5. Регулювання й контроль на пасажирському транспорті.

6. Поліпшення екологічної ситуації в місті, зниження рівня забруднення навколишнього середовища.

7. Неефективність механізму керування транспортними підприємствами (відсутність єдиної диспетчерської служби й Керування транспортним комплексом).

8. Необхідність удосконалювання організації надання населенню послуг легковими таксомоторами. З відносини довідково - інформаційних служб із перевізниками легковими таксі.

9. Необхідність формування кадрової й соціальної політики на автомобільному транспорті.

Одним з важливих питань у розвитку системи міських пасажирських перевезень є кваліфікаційний рівень працівників підприємства-перевізників. Відсутність належного кваліфікаційного рівня може створювати наступні проблеми:

- ріст аварійності й травматизму;

- ріст собівартості перевезень;

- зниження якості обслуговування;

- зниження готовності до дій у надзвичайних ситуаціях та ін.;

- зниження рівня технічного обслуговування рухливого складу.

2.4 Рекомендації щодо удосконалення транспортної системи м.Донецька, в тому числі Кіровського району

1. Удосконалення маршрутної мережі. Першочерговими завданнями вдосконалювання маршрутної мережі є постійний моніторинг її стану, визначення й уточнення пасажиропотоків на різних напрямках і її поточному коректуванні з обліком того, щоб кожне з напрямків в обов'язковому порядку обслуговувалося транспортом, що працює у всіх режимах руху. У результаті, на кожному з напрямків, всі категорії пасажирів зможуть задовольнити власну потребу в пасажирських перевезеннях, обравши той вид транспорту (міськелектротранспорт, автобуси великого класу "звичайного" режиму руху, автобуси великого, середнього й малого класу, що працюють у режимі "маршрутного таксі"), і який найбільше влаштовує їх за співвідношенням "час поїздки - комфортність - ціна". Мається на увазі, що на кожному напрямку в обов'язковому порядку функціонують як маршрути міськелектротранспорту або автотранспорту "звичайного" режиму руху (мінімальна вартість проїзду, перевезення всіх "пільгових категорій" пасажирів, більше високі витрати часу на поїздку й відносно більш низька її комфортність), так і маршрутні таксі (відносно висока вартість поїздки, скорочена кількість "пільгових пасажирів", мінімальний час поїздки й більш високий рівень комфорту).