Смекни!
smekni.com

Результати управлінської діяльності ЗАО "Світ електроніки" (стр. 5 из 6)

Тиск конкурентів вимагає скорочення витрат, а отже, і більш ефективного використання трудових ресурсів. З цією метою на підприємстві пройшли перепідготовку багато працівників. У зв'язку з новими технологіями обслуговування, появою нових конкурентів, кризою 2009 р. і т.д., Товариство мало потребу у кваліфікованих працівниках. Тому в 2009 р. перепідготовку пройшли 5 працівників у м. Києві ( ЦО компанії ). Після перепідготовки двом із них була привласнена посада директорів філій, а іншим був підвищений розряд.

Виробництво требує від працівника постійного удосконалювання теоретичних і практичних знань, підвищення професійної майстерності, освоєння нових технологій, орієнтації праці. Підвищення кваліфікації працівників проводиться один раз у 5 років. За останній рік такі курси пройшли 11 працівників. Вони були організовані в навчальних групах на спеціально створеному для цього навчальному центрі в м. Києві ( в Центральном офісі Товариства ). У грудні 2009 р. планується провести такі курси для бухгалтерів регіонів. Планується проходження практичних курсів цільового призначення для логістів.

Фінансові й економічні труднощі не дозволяють підприємству приймати на роботу нових працівників і збільшувати штат. Тому дирекція підприємства намагається створити умови, сприятливі для навчання всіх працівників, тому що від цього залежить продуктивність праці, якість послуг, економія матеріальних ресурсів. Тому своєчасна й високоякісна підготовка, перепідготовка й підвищення кваліфікації персоналу є найважливішим чинником ефективної роботи ЗАТ " Світ Електроніки".

Підготовці керівних кадрів на підприємстві додається генеральне значення. Її ціль – розвиток навичок і умінь, необхідних службовцем для ефективного виконання своїх посадових обов'язків і цілей. Для успішної підготовки керівних кадрів потрібні ретельний аналіз і планування.

На підприємстві планування підготовки керівних кадрів виконувалося за допомогою оцінки результатів діяльності кожного з керівників. Відповідно до цього для директорів філій було проведено три семінари: грудень 2008 р., червень 2009 р., листопад 2009 р. На цих семінарах начальники відділів підвищують свій кваліфікаційний рівень, уміння працювати з людьми, знайомляться з новими технологіями.

За останні 2 роки на підприємстві кілька разів проводилося переміщення кадрів. В основному переміщалися директора філій з підрозділу у підрозділ на термін від трьох місяців до одного року. Це було зв'язано з метою ознайомлення керівників із багатьма сторонами діяльності. Такі знання потрібні для більш успішної роботи і для підготовки на більш високі посади.

Але товариство зіштовхується і з деякими фінансовими проблемами: не завжди підприємство може оплатити курси, командировочні чи заняття на семінарах. Найчастіше це залежить не стільки від даного підприємства, скільки від зовнішніх факторів, що впливають на прибуток і витрати.


Тема 6. Облік і звітність з питань використання персоналу та оплати його праці

Бухгалтерський облiк в ЗАТ "Світ електроніки" ведеться з використанням пакету прикладних програм "1С.Бухгалтерiя" вiдповiдно до вимог: - Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" № 996-XIV вiд 16.07.99 р.;

- Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку, затверджених наказами МФУ;

- "Плану рахункiв облiку активiв, капiталу, зобов`язань i господарських операцiй пiдприємств, органiзацiй", затвердженого Наказом МФУ вiд 30.11.99 р. № 291.

Система бухгалтерського облiку товариства вiдповiдає його розмiру, структурi i виду дiяльностi, забезпечує регулярний збiр i належну обробку iнформацiї, необхiдної для складання фiнансової звiтностi.

У текучому, 2009 році середньооблікова чисельність штатних працівників ЗАТ "Світ електроніки " склала 696 чоловік, середня чисельність сумiсникiв - 4 чол. ( Додаток D ). Фонд оплати праці склав 8 466 168,86 грн. Позаштатних працiвникiв немає. Працiвникiв, які працюють на умовах неповного робочого часу немає. У 2009 році фонд оплати праці виріс на 71,81%, це зв'язано iз збільшенням кiлькостi працiвникiв, та зростом прожиткового мiнiмуму, згідно існуючого законодавства.

Для обліку праці та її оплати в Товаристві застосовують первинні документи державного зразка.

Для контролю за трудовою дисципліною та аналізу використання робочого часу ведуть Табель використання робочого часу (форма № N П 14) (Додаток С). Він складається в одному примірнику впродовж місяця окремо по виробничих підрозділах і категоріях працюючих. Табельний облік у відділах, філій та інших виробничих підрозділах ведуть спеціально призначені працівники або керівники підрозділів.

В Табелі зазначають підрозділ, на який повинні відноситись затрати праці. У ньому проставляють за датами відпрацьований час, неявки на роботу із зазначенням причин. Табель є підставою для нарахування оплати праці працівникам з погодинною оплатою праці.

В Табелі записується весь особовий склад підрозділу у встановленій послідовності із зазначенням табельних номерів, присвоєних кожному працівникові, які наводяться у всіх документах по обліку праці та її оплати. У випадку звільнення працівника його табельний номер не присвоюється іншому працівникові протягом 1-2 років. Табельний номер є водночас номером особового розрахунку працівника.

Для кожного працівника в табелі відводять окремий рядок, у якому записують кількість відпрацьованих годин, умовними літерами зазначають причини невиходу на роботу, наприклад, вихідні або святкові дні-“В”, дні хвороби-“Х”, відрядження-“СВ”, відпустка-“ЧВ” тощо.

Передають табель в бухгалтерію два рази на місяць:

- для коригування суми виплат за першу половину місяця (авансу);

- для розрахунку заробітної плати за місяць.

Зведеним документом для обліку оплати праці в Товаристві є Розрахунок нарахування оплати праці працівникам тваринництва (форма №69) для обчислення заробітної плати (оплати праці) з урахуванням відпрацьованого часу та обсягу виконаних робіт, на які встановлені відрядні розцінки. На лицьовому боці розрахунку по кожному працівникові окремо вказується прізвище, ім`я та по-батькові працівника, його посаду, професію, категорію, табельний номер, відпрацьований час, розцінку і суму нарахованої заробітної плати, а на зворотному – кількість відпрацьованих кожним з них на складі днів. Складають розрахунок начальник складу та обліковці. Наприкінці місяця документ здають в бухгалтерію для складання розрахунково-платіжної відомості.

Первинний облік оплати праці водіям та облік перевезення вантажів автомобільним транспортом регулюється Інструкцією про порядок виготовлення, зберігання, застосування єдиної транспортної документації для перевезення вантажів автомобільним транспортом та обліку транспортної роботи, затвердженої Наказом Мінстату України та Мінтрансу України від 07.08.1996 року №228/253. Цією Інструкцією затверджені такі форми єдиної первинної документації: Подорожній лист вантажного автомобіля у міжнародному сполученні (форма №1) (міжнародна); Подорожній лист вантажного автомобіля (форма №2) (що діє в межах України). Подорожні листи типових форм, оформлені належним чином, видаються водієві під розпис:

- Подорожній лист вантажного автомобіля у міжнародному сполученні (форма №1) (міжнародна) – на строк відрядження автомобіля і водія для виконання перевезення вантажу у міжнародному сполученні, визначений відповідно до наказу чи розпорядження перевізника;

- Подорожній лист вантажного автомобіля (форма №2) (що діє в межах України) – на один робочий день (зміну) за умови здачі водієм Подорожнього листа за минулий день роботи, на більший строк. Подорожній лист видають тоді, коли водій виконує перевезення вантажів у міжміському сполученні понад одну добу відповідно до наказу підприємства.

Нарахування заробітної плати за чергову або навчальну відпустку, а також звільнення з роботи працівників господарства до закінчення місяця оформляється Розрахунком по заробітній платі (форма №74), де обчислюється середній заробіток за місяць і за день, показуються усі види оплати та утримань, а також визначається сума, що належить до виплати.

Нарахування оплати праці може здійснюватись за трудовими угодами та актами виконаних робіт.

Всі первинні документи по нарахуванню оплати праці підписують керівники структурних підрозділів, в яких виконувались відповідні роботи.

Перевірені і затверджені первинні документи з обліку праці та її оплати повинні бути узагальнені і згруповані по кожному працівнику ЗАТ "Світ Електроніки" для організації розрахунків з ними.

Для прискорення розрахунків з оплати праці, їх контролю, працівникам бухгалтерії доцільно мати таблиці щодо розмірів тарифних ставок і посадових окладів, таблиці для утримання прибуткового податку, копії колективних договорів, Положення про оплату праці, систематизовані збірники по трудовому законодавству та інші нормативні документи, зразки підписів керівників підрозділів, обліковців та інших осіб, які підписують первинні документи для нарахування заробітної плати.

Первинні документи з нарахованої заробітної плати в бухгалтерії господарства перевіряють з формальної сторони, арифметично і по суті. Неправильно оформлені документи повертають у підрозділи підприємства для дооформлення або переоформлення.

Розрахунково-платіжну відомість складають щомісячно по кожной філії, допоміжних і підсобних службах, підрозділах з групуванням прізвищ працюючих у розрізі категорій.

Роботи, які виконали студенти під час практики.

Під час виробничої практики вТоваристві, в мої обов'язки входило:

1.Схоронність товару на складі - відсутність недостачі, надлишків, пересорта: а) Контроль коректності приймання й відвантаження товару ( по накладних з 1- С), перегляд накладних після кожного відвантаження й приймання товару, підтвердження відвантаження й приймання товару в програмі 1- З ( зберігання накладних, правильність заповнення накладних). б) Контроль коректності облікуруху товару (підтвердження магазинів відвантажень складом товару ( у випадку акту - перевірка бази й факту, своєчасне урегулювання), реєстр документів - звірення фактичного руху товару по накладним і базової програми 1- С за попередній день ) в) Здійснення інвентаризації ( планової, позапланової ) в 4 складах ( основний, склад уцінки, сервісний склад, маркетинг )