Смекни!
smekni.com

Фінансова стратегія підприемства (стр. 10 из 12)

Таблиця 3.11.

Сильні і слабкі сторони підприємства

Сильні сторони підприємства

Бал

Слабкі сторони підприємства

Бал

1. Висока якість продукції, що сприяє зміцненню здоров'я людини; 10 1. Відсутність вільних оборотних фінансових засобів у підприємства в даний момент; 9
2. Давній досвід роботи на ринку даної галузі в різноманітних умовах; 9 2. Низький рівень життя великої маси населення країни та низька платоспроможність українського споживача; 10
3. Власна сировинна база для виробництва основної продукції підприємства; 10 3. Сильний податковий тиск на підприємство через існуюче законодавство України; 9
4. Можливість надання послуг з доставки продукції для посередників підприємства; 8 4. Незадовільний стан навколишнього середовища в державі; 7
5. Планування здійснення активної маркетингової політики керівництвом; 7 5. Залежність об'ємів продукції, що продається, від часу року, а так же природних і кліматичних змін на території; 7

Продовження Таблиці 3.11.

6. Розташування підприємства недалеко від найбільшого транспортного вузла – міста Полтави; 7 6. Не достатньо широкий асортимент продукції; 7
Разом 51 Разом 49

Складаємо матрицю взаємозв'язків сильних і слабких сторін, можливостей і загроз. Розглянути всі можливі парні комбінації та виділити ті, які необхідно врахувати при розробці стратегії підприємства.

Таблиця 3.12

Матриця взаємозв'язків сильних і слабких сторін, можливостей і загроз

Можливості 1. Економічне зростання країни 2. Ослаблення позицій конкурентів 3. Зниження постачальниками цін на матеріали Загрози 1. Підвищення податкового тиску 2. Екомічний спад 3. Уповільнення зростання ринку
Сильні сторони: 1. Висока якість продукції, що сприяє зміцненню здоров'я людини; 2. Давній досвід роботи на ринку даної галузі в різноманітних умовах; 3. Власна сировинна база для виробництва основної продукції підприємства; Поле С і М Висока якість продукції, що випускається, в сукупності з низькою ціною привертають велику частину споживачів. Власна сировинна база для виробництва основної продукції підприємства при зниженні витрат на виробництво дозволяє знижувати і робити більш конкурентоздатною ціну реалізації і збільшити прибутковість виробництва. Поле С і 3 Екомічний спад може понизити прибутковість виробництва через коливання цін на покупні матеріали, а підвищення податкового тиску послабить фінансове снановище підприемства. Уповільнення зростання рину зумовить сповільнення розвітку та конкурентоспроможності підприємства.
Слабкі сторони: 1. Відсутність вільних оборотних фінансових засобів у підприємства в даний момент; 2. Низький рівень життя великої маси населення країни та низька платоспроможність українського споживача; 3. Сильний податковий тиск на підприємство через існуюче законодавство України; 4. Незадовільний стан навколишнього середовища в державі; 5. Залежність об'ємів продукції, що продається, від часу року, а так же природних і кліматичних змін на території; 6. Не достатньо широкий асортимент продукції; Поле СЛ і М Низька платоспроможність українського споживача і низький рівень життя основної маси населення країни не дають можливості істотно підвищувати ціну. Не високий технологічний рівень виробничої бази обмежує можливості. Стратегія «Міні-Максі» Поле СЛ і 3 Зниження цін конкурентами, при не достатньо широкому асортименті продукції може залучити значну частину клієнтів підприємства, а в сукупності з чинником появою у них нових технологій може спричинити за собою провал виробничої стратегії заводу. Стратегія «Міні-Міні»

На підстві проведеного стратегічного аналізу формуємо прозиції щодо подальшого напрямку розвитку.

В ході цього анлаізу були оцінені сильні та слабкі сторони підприємства, його можливості та загрози і була побудована матриця SWOT. Були оцінені можливості та загрози підприємства. Загальна кількість балів у можливостей - 42, а у загроз - 36. Були також оцінені сильні та слабкі сторони підприємства. Сильні отримали 51 балл, а слабкі - 49.

З цього всього можна зробити висновок, що загроз у нас більше ніж можливостей, а слабких сторін порівняно з сильними менше. Отже для ЗАТ Полтавський завод продтоварів «Світанок» необхідно використати стратегію «Максі-Міні».

Стратегія «Максі-Міні» використовує сильні сторони фірми для знешкодження загроз, тобто це стратегія оборони.
4. Вибір та формування стратегічного набору підприємства

Враховуючи багатоплановий характер діяльності підприємств, пропонується формування певного переліку взаємопов'язаних стратегій, з яких складається «стратегічний набір». Побудова стратегічного набору підприємства є діяльністю, що здійснюється на всіх рівнях управлінської ієрархії.

Під стратегічним набором підприємства розумлоть систему стратегій різного типу, що їх розробляє підприємство на певний відрізок часу, яка відбиває специфіку його функціонування та розвитку, а також рівень його претендування на місце і роль у зовнішньому середовищі.

4.1. Вибір та формування фінансової стратегії підприємства.

Для вибору фінансової стратегії в курсовій роботі використовується модель Бостонської Консалтингової Групи (матриця БКГ). Необхідно визначити стратегічної позиції кожного виду бізнесу підприємства на ринку, перенести до таблиці вихідних даних.

Таблиця 4.1.

Вихідні дані

№ з/п Вид бізнесу Річні темпи росту ринку. % Ємність ринку, тис.грн. Обсяг реалізації послуг підприємства, тис.грн.
Всього в тому числі:
підприємства найбільшого конкурента

Продовження Таблиці 4.1.

1

1

7,9

131,3

131,3

19,7

15,7

2

2

15,6

100,8

100,8

37,3

25,2

3

3

9,3

1720,0

1720,0

86,0

137,6

4

4

18,0

188,1

188,1

60,2

35,7

5

5

14,1

870,0

870,0

113,1

147,9

6

6

4,5

60,4

60,4

1,8

0,96

Розраховуємо відносну доля ринку підприємства за кожним видом бізнесу:

(4.1)

де d - відносна доля підприємства на відповідному сегменті ринку; Qn,Qk - обсяг реалізації продукції (послуг), відповідно, підприємства і найбільшого конкурента.

Види бізнесу на матриці зображуємо у вигляді кола, величина якого пропорційна загальному обсягу сегменту ринку. Радіус кола розраховуємо за формулою:

(4.2)

де Ri - радіус кола і-го виду оізнесу, см.; Rmin - радіус кола мінімального за обсягом реалізації бізнесу, см.; Qpi - загальний обсяг реалізації продукції (послуг) на і-му сегменті ринку (ємність сегменту), тис.грн.; Qpmin - мінімальний обсяг реалізації продукції (послуг) серед усіх сегмент ринку, тис.грн.

Радіус кола мінімального за обсягом реалізації бізнесу прийняти 0,25 см. Долю підприємства у кожному сегменті ринку позначити у вигляді сегмента, величина якого у градусах розраховується по формулі:

(4.3)

де Qn,Qp - обсяг реалізації підприємства і ємність окремого сегменту ринку, тис.грн.

Результати розрахунків надаємо у вигляді таблиці 7.

Таблиця 4.2.

Результати розрахунків

Показники

Види бізнесу

1

2

3

4

5

6

Річні темпи зростання ринку, %

7,9

15,6

9,3

18,0

14,1

4,5

Відносна доля ринку підприємства, долі од.

1,25

1,48

0,63

1,69

0,76

1,88


Продовження Таблиці 4.2.