Смекни!
smekni.com

Особливості організації та функціонування інформаційних систем обліку активів (стр. 3 из 7)

Модуль в Акцент являє собою програму, яка виконується незалежно від інших. Модуль може включати процедури і функції. Крім того, у модуля є «тіло». Це частина програми, яка знаходиться поза будь-яких процедур або функцій. Тіло модуля виконується безпосередньо після його завантаження і запуску.

Існує можливість запустити модуль спеціальним чином, при якому виконується тільки задана процедура. Для цього використовується метод RunModule об'єкту Application.

Форма в середовищі Акцент являє собою аналог друкарського документа, але з можливістю введення інформації. Форма повністю програмований об'єкт і містить всередині програмний модуль на VBScript.

При роботі з формами використовуються наступні клавішні команди:

1. Перемикання на наступну сторінку форми Ctrl+Tab або Ctrl + PgDn;

2. Перемикання на попередню сторінку форми Ctrl+Shift + Tab або Ctrl+PgUp;

3. Переміщення до наступного елементу форми Tab;

4. Переміщення до попереднього елементу форми Shift + Tab;

5. Виклик вікна властивостей (тільки конструктор) F4;

6. Виклик вікна з програмою (тільки конструктор) F7;

7. Закрити форму Ctrl+F4;

8. Друк форми Ctrl+P;

9. Виклик діалогу управління вікнами Ctrl+W;

10. Перемикання в режим конструктора і назад Ctrl+Shift+D.

Структура програми в модулі форми визначається принципами програмування, побудованого на обробці подій. Іншими словами, процедури в модулі виконуються не самі по собі, а тільки у відповідь на події, що відбуваються в системі. Подію може ініціювати як користувач (наприклад, натиснувши клавішу на клавіатурі) або сама програма (приклад – завантаження форми). Події властиві як самій формі, так і елементам управління, які на ній розташовані.

Діалоги, як і форми включають в себе модуль, що містить обробники подій як самого діалогу, так і елементів управління, розташованих на панелі діалогу.

Так само як і форми й діалоги, електронна таблиця містить обробники подій є ще одне місце, де використовується VBScript. Це формули в осередках робочого листа. Формулами є звичайні вирази мови, в яких допустиме використання адрес осередків. Формули завжди починаються із знаку рівності (=). Напріклад, вираз =A1+B1 означає підсумовування значень осередків A1 і B1.

Модуль Workarea – один з модулів програми Акцент, який має специфічне призначення. Цей модуль пов'язаний з об'єктом Workarea. Об'єкт Wokrarea є робочою відкритою базою даних. Зв'язок модуля з об'єктом означає, що він містить обробники подій, пов'язаних з роботою бази даних [4].

Фактично, цей модуль починає діяти при завантаженні бази даних і припиняє своє виконання тільки при її закритті. Проте це не означає, що модуль Workarea є глобальним модулем. Він все одно існує сам по собі. Іншими словами, змінні, оголошені в цьому модулі не будуть видні в інших завантажених модулях, формах, діалогах і електронних таблицях.

Щоб пов'язати модуль з базою даних, його потрібно спеціальним чином помітити. Це робиться у вікні проекту поточної бази даних.

Акцент-бухгалтерія версій 6.0 включає:

1. Нарахування та виплата зарплати.

2. Автоматизований розрахунок різних видів нарахувань і стягнень:

· основні нарахування, які використовуються при розрахунку заробітної плати (за окладом та погодинним тарифом);

· нарахування прогресивок та різних видів премій;

· нарахування обов’язкових утримань при розрахунку зарплати та нарахування на ФОП (фонд оплати праці);

· оплата за лікарняним листом;

· оплата різних видів відпусток;

· доплати до МЗП;

· облік наказів довгострокової дії, виконавчого листа, наказів на доплату, наказів на внутрішнє сумісництво;

· формування розрахункових листків як по всій формі так і для кожного співробітника, розрахунково-платіжних відомостей, звітів для подання в податкові та статистичні органи.

3. Облік необоротних активів та балансової вартості основних засобів:

· інвентаризація;

· амортизація.

4. Облік валових доходів та витрат.

5. Розрахунки з бюджетом.

6. Розрахунки з підзвітними особами.

7. Розрахунки з постачальниками та покупцями.

8. Облік банківських та касових операцій.

9. Можливість формування, зберігання та друку всіх необхідних документів:

· платіжних доручень;

· прибуткових та видаткових ордерів;

· касових книг;

· авансових звітів;

· накладних;

· інших документів.

В програмі можуть виконуватись різні типові дії. Типові дії – дії, які доступні більшості розділів програми (додавання, виправлення, видалення та ін.). вони можуть виконуватись наступним чином:

- правка (пункт основного меню);

- використовуючи кнопки панелі інструментів основного вікна;

- використовуючи контекстне меню у вікні розділу;

- використовуючи функціональні клавіші клавіатури.

Програма Акцент орієнтована на бухгалтера, для нього – це інструмент з допомогою якого, він може поміняти правила облікової політики, змінити план рахунків, або сформувати новий звіт. Акцент не ховає правила формування проводок, всі цифри як на долоні. Акцент не примушує жити бухгалтери по власних правилах. Правила встановлює користувач.

Також, програма є гнучким інструментом для програміста. Для розробки використовується стандартна мова програмування Visual BASIC Script, а стандартна база даних з вивіреною і документованою структурою дозволяє працювати максимально зручно і писати максимально оптимальні застосування. Об'єктна модель програми струнка і зрозуміла. Конструктори форм первинних документів, діалогів, вбудованої електронної таблиці максимально наближені до Visual Studio. Це ж середовище можна використовувати як відладчик кодів.


2. Технологія обробки даних в інформаційних системах з обліку оборотних активів на прикладі ЗАТ «Рівне-Борошно»

2.1 Задачі, що вирішуються в умовах функціонування інформаційних систем обліку

Оборотні активи – це грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

До складу оборотних активів відносяться: виробничі запаси; тварини на вирощування та відгодівлю; незавершене виробництво; готова продукція; товари; векселі одержані; дебіторська заборгованість за товари, роботи та послуги, чиста реалізаційна вартість, первинна вартість, резерв сумнівних боргів; дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом, за виданими авансами, з нарахованих доходів, із внутрішніх розрахунків; інша поточна дебіторська заборгованість; поточні фінансові інвестиції; грошові кошти та їх еквіваленти; інші оборотні активи.

Одним із головних елементів оборотних активів є готова продукція, оскільки, завдяки готовій продукції, підприємство отримує прибуток та може здійснювати свою діяльність.

Взагалі, готова продукція - це запаси виробів на складі, обробка яких закінчена та які пройшли випробування, приймання, укомплектовані згідно з умовами договорів із замовниками та відповідають технічним умовам та стандартам.

Програма «Акцент 6.0» містить довідник «Документи», який надає нам дерево документів що може сформувати програма, а також панель інструментів списку бухгалтерських документів. На даній панелі розміщуються такі закладки, як:

1. Документи – надає список сформованих бухгалтерських документів в робочому періоді, які відповідають виділеному в дереві документів документу;

2. Журнал – надає список операцій у вигляді журналу;

3. Звіти – надає список звітів, які можна сформувати по вибраному документу, наприклад Реєстр документів, Виписка із журналу;

4. Інше – надає список зовнішніх документів, які відповідають виділеному документу [3].

Всі документи програми, в дереві документів, сформовані по групам, зокрема існують такі групи, як: банківські операції, бухгалтерська довідка, зарплата, касові операції, накладні, податкові накладні, операції з матеріалами, основні засоби, рахунки, торгівля, послуги, незакінчені, видалені, всі в робочому періоді.

Розглянемо деякі задачі, що вирішуються при обліку готової продукції в системі «Акцент: 6.0»:

- облік надходження готової продукції (прибуткова накладна);

- облік руху готової продукції (накладна на внутрішнє переміщення);

- податковий облік (податкова накладна);

- облік оплати за готову продукцію (платіжне доручення, ПКО, ВКО, рахунок).

Після виконання будь-якої з перелічених задач, можна отримати реєстр документів, виписка із журналу реєстрацій проводок та встановити зв'язок документу з іншими документами.

2.2 Нормативно-довідкова інформація

Програмне забезпечення «Акцент: 6.0» містить в собі довідників, які пов’язані між собою за деякими реквізитами, тому при їх заповненні треба дотримуватись визначеної послідовності.

Внесення інформації в довідники здійснюється таким чином:

5. використовуючи кнопки панелі інструментів;

6. використовуючи контекстне меню;

7. використовуючи пункти основного меню вікна довідника;

8. використвуючи клавіши клавіатури.

Для того, щоб скористатися тим чи іншим довідником, використовуються панель управління у лівій частині вікна на якій розташовані великі кнопки управління режимами роботи програми. Щоб перемкнутися у відповідний режим (скористатися потрібним довідником) просто натисніть потрібну кнопку. Для переходу в потрібний режим за допомогою клавіатури використовуються певні поєднання клавіш.

У програмі існує сім довідників (див. рис. 2.1.):

Рис. 2.1. робоча база даних системи «Акцент: 6.0»

1. «Документи» - містить всі необхідні документи, представлені у вигляді «дерева». Призначений для зберігання, створення, видалення та друку первинних документів;

2. «Рахунки» - містить план рахунків з яким працює програма. План рахунків представлений у вигляді "дерева" з головними рахунками і субрахунками. Кожен рахунок має код і найменування. Допустимі вісім рівнів субрахунків;