Смекни!
smekni.com

Особливості організації та функціонування інформаційних систем обліку активів (стр. 7 из 7)


Висновки

В результаті написання даної курсової роботи, ми систематизували та закріпили теоретичних знання з систем автоматизації бухгалтерського обліку, вдосконалили свої навички по вирішенню поставлених завдань за допомогою комп’ютера, а також, узагальнили отриманий на практиці досвід і розробили рекомендацій по підвищенню ефективності облікового процесу.

Під час написання курсової роботи на тему: «Особливості організації та функціонування інформаційних систем обліку активів», на основі програмного забезпечення «Акцент: 6.0», що використовується на ЗАТ «Рівне-борошно», було встановлено, що:

1. Метою діяльності ЗАТ «Рівне-Борошно», де використовується система «Акцент: 6.0», є задоволення суспільних потреб у товарах народного споживання, продукції виробничо-технічного та іншого призначення, роботах, послугах та реалізації на основі одержаного прибутку економічних і соціальних інтересів акціонерів та трудового колективу Товариства.

2. До основних видів діяльності ЗАТ “Рівне-Борошно” належать: виробництво борошна, виробництво готових кормів для тварин, що утримуються на фермах, інші види оптової торгівлі, оптова торгівля зерном та кормами для тварин, роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно з продовольчим асортиментом.

3. Основні техніко-економічні показники діяльності ЗАТ «Рівне-Борошно» за 2008 р. становлять: дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) 55160 тис. грн.; середньооблікова чисельність працюючих в еквіваленті повної зайнятості 168 чол.; фонд оплати праці 2618 тис. грн.; середньорічна вартість основних засобів 9518,5 тис. грн.; середня вартість майна 37529 тис. грн.; операційні витрати 37200 тис. грн.; чистий прибуток (збиток) 2381 тис. грн.; продуктивність праці 1 працівника 328333 грн./чол.; фондовіддача основних засобів 5,79 грн./чол.; середня заробітна плата 1 працівника 15583,33 грн./чол.

4. До основних принципів комп'ютерної форми бухгалтерського обліку відносять: одному журналу хронологічного запису відповідає багато регістрів систематичного запису; накопичення і багаторазове використання облікових даних; один синтетичний рахунок - багато аналітичних рахунків. Кількість рахунків аналітичного обліку залежить від цілей, поставлених керівництвом перед обліком, і нічим не обмежується; автоматичне отримання інформації про відхилення від встановлених норм, нормативів, завдань тощо; отримання звітних показників в інтерактивному режимі; автоматичне формування всіх облікових регістрів і форм звітності на основі даних, відображених в системі рахунків.

5. Для автоматизації бухгалтерського обліку на підприємстві використовується система автоматизованої обробки даних «Акцент: 6.0». Акцент бухгалтерія - це універсальна автоматизована програма для ведення бухгалтерського, управлінського та фінансового обліку на підприємствах, вона забезпечує повноцінний, правильний з бухгалтерської точки зору, багатовимірний та багаторівневий аналітичний і синтетичний облік.

6. Акцент-бухгалтерія версій 6.0 включає: нарахування та виплата зарплат, автоматизований розрахунок різних видів нарахувань і стягнень, облік необоротних активів та балансової вартості основних засобів, облік валових доходів та витрат, розрахунки з бюджетом, розрахунки з підзвітними особами, розрахунки з постачальниками та покупцями, облік банківських та касових операцій, можливість формування, зберігання та друку всіх необхідних документів.

7. При обліку готової продукції в системі «Акцент: 6.0» вирішуються такі задачі: облік надходження готової продукції (прибуткова накладна), облік руху готової продукції (накладна на внутрішнє переміщення), податковий облік (податкова накладна), облік оплати за готову продукцію (платіжне доручення, ПКО, ВКО, рахунок). Після виконання будь-якої з перелічених задач, можна отримати реєстр документів, виписка із журналу реєстрацій проводок та встановити зв'язок документу з іншими документами.

8. Система містить сім довідників. Зокрема такі, як «Документи», «Рахунки», «Контрагенти», «Об’єкти», «Різне», «Подшивання» та «Шаблони».

9. Між синтетичними й аналітичними рахунками існує нерозривний зв’язок, тобто на аналітичних рахунках відображаються ті ж зміни, що й на синтетичних, але більш докладно, значення дебету й кредиту кожного аналітичного рахунку те ж саме, що й синтетичного рахунку; сума сальдо, сума оборотів на дебеті всіх аналітичних рахунків даної групи відповідно дорівнюють сальдо, обороту на дебеті і обороту на кредиті синтетичного рахунка. Тому загальні підсумки записів на аналітичних рахунках мають відповідати сумам, записаним на синтетичних рахунках бухгалтерського обліку.

10. Програма надає можливість створювати такі реєстри: реєстр документів, схема рахунку, оборотна відомість, виписка із журналу операцій, розділ Головної книги, матеріальний звіт, аналітика по кореспондентам, звіт по товару в розрізі партії, шахматка.

11. Акцент-бухгалтерія побудована таким чином, що вона дозволяють швидко створювати досить складні звіти, що вимагають годинника програмування на вбудованій мові інших порівнюваних програм.

12. Було запропоновано розробити та додати в програму новий звіт, який називався б «Розподіл витрат на готову продукцію», в якому б показувались всі витрати ТМЦ, послуг, зарплати, ОС на виробництво конкретної одиниці готової продукції.


Список використаної літератури

1. Бухгалтери! Автоматизуйтеся з українським Акцентом // Дебет-Кредит: Український бухгалтерський тижневик. – 2002. - №37.

2. Настройки «Акцент-аиробництво» - рівноцінний учасник виробничого процесу // Дебет-Кредит: Український бухгалтерський тижневик. – 2002. - №43.

3. Дониченко А. Отягощение выбором // Компьютерное обозрение. – 1999. - №41.

4. Дониченко А. Назад, в 21 век // Компьютерное обозрение. – 2000. - №5.

5. Кухтин А., Дониченко А. Серебряная пуля украинского предпринимателя: мифы и реальность // Компьютерное обозрение. – 2000. - №27.

6. Надежный щит бухгалтера - АКЦЕНТ-бухгалтерия // Баланс. – 2000. - №23.

7. Автоматизовані системи обробки економічної інформації: Підручник / За ред. Г.В, Львівського. К.: Вища школа, 1995. – 287 с.

8. Акцент: мова програмування VBScript. – Донецьк. – 2001р.

9. Багриновський К.А., Хрусталєв Е.Ю. Нові інформаційні технології. - М.: “ЭКО”, 1996 р.

10. Бондарчук Л.В., Попеляр А.В. Сучасна технологія управління.

11. Бутинець Ф.Ф., Івахненко С.В. Інформаційні системи бухгалтерського обліку. Курс лекцій. Навчальний посібник. Житомир: ЖІТІ, 199. -304 с.

12. Завгородний В.П. автоматизация бухгалтерского учета, контроля, анализа и аудита. – К.: «А.С.К.», 1998. – 754 с.

13. Юринець В., Юринець Р., Лордар С. Система інформаційних технологій // Навчальний посібник. – Львів, 2000. – 69 с.

14. Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни «Інформаційні системи і технології обліку» для студентів спеціальності 7.050106 «Облік і аудит» Іващенко А.П., Тимейчк Т.Б. – Рівне: НУВГП, 2005, 16 с.

15. http://www.accent.dp.ua