Смекни!
smekni.com

Первинний облік в сільськогосподарському підприємстві (стр. 3 из 6)

1.6 Складання накопичувальних та групувальних відомостей по нарахуванню оплати праці, використання матеріалів та інше

Перевіренні і затверджені документи з обліку праці та її оплати повинні бути узагальнені і згруповані за кожним працівником господарства для організації розрахунків з ними.

На даному підприємстві групування даних про нараховану заробітну плату за кожним працівником проводять у таких реєстрах і документах: Табель обліку робочого часу (Зразок № 2), Накопичувана відомість обліку використання машинно-тракторного парку (ф. № 37а).

Узагальнюючим реєстром, в якому відображаються розрахунки за заробітною платою з кожним працівником, є Платіжнавідомість на видачу авансу/зарплати (ф. № Т-259).

Оплата праці на весняно-польові роботи трактористам-машиністам здійснюється із врахуванням даних з Таблиці №2.

Облікові і дорожні листи трактористів-машиністів (ф.№ 67-б, № 2, № 68) групують у Накопичуваній відомості обліку використання машинно-тракторного парку (ф. № 37а). У ній на кожного тракториста-машиніста відкривається сторінка, на якій послідовно записують: прізвище, ім’я та по батькові механізатора, його класність стаж роботи, марку та господарський номер трактора. В окремих графах на підставі Облікових листів тракториста-машиніста (ф.№ 67-б) і Дорожніх листів трактора (ф. № 68) чи Подорожнього листа вантажного автомобіля (ф. № 2) за кожну дату відображують кількість відпрацьованих машинно-днів, машинно-змін, годин та нараховану заробітну плату.

Накопичувальна відомість обліку роботи вантажного автотранспорту побудована за тим самим принципом, що і Накопичувальна відомість обліку використання машинно-тракторного парку (ф. № 37а). В цій відомості за кожним автомобілем і водієм накопичуються дані з Подорожніх листів про виконані роботи і нараховану заробітну плату. В окремих графах виконані роботи (у тонах і тонно-кілометрах) розподіляють за споживачами послуг автопарку.

Для аналітичного обліку невиданої працівникам заробітної плати ведеться Книга обліку депонованої заробітної плати, де за кожним працівником позиційним способом записують заборгованість, табельний номер, прізвище, ім’я та по батькові, дату, суму, а також роблять відмітку про видачу із каси. Сума не виданої заробітної плати здається в банк у день закриття платіжної відомості.

Замість розрахунково-платіжних відомостей можна вести Книгу обліку розрахунків з оплати праці (ф. № 44), в якій розрахунки записують як за кожний місяць окремо, так і за кілька місяців у двох варіантах. За першим варіантом після запису на першому аркуші прізвищ працівників залишають чистими стільки аркушів, скільки місяців розрахована Книга. У цьому разі прізвища щомісяця не переписують і Книгу використовують як оборотну відомість. За другим варіантом після запису прізвища кожного працівника залишають стільки рядків, на скільки місяців розрахована Книга.

Для видачі з каси сум, що належать працюючим, на підставі записів у Книзі складають Платіжну відомість (ф. № Т-259).


Розділ 2. Первинний облік в структурних підрозділах галузі тваринництва

2.1 Ознайомлення з характером виробничої діяльності та технологією виробництва продукції тваринництва

СП „Прогрес” є племінним репродуктором (див. Додаток № 4).

Виробнича діяльність даного сільськогосподарського підприємства зосереджена на виробництві наступної продукції тваринництва: вирощування великої рогатої худоби (ВРХ): середньорічне поголів'я – 421 (голів), вироблено продукції 977 ц., виробнича собівартість – 793,7 тис. грн.; свиней: середньорічне поголів'я – 182 (голів), вироблено продукції – 112 ц., виробнича собівартість – 103,0 тис. грн.; виробництво молока: поголів'я корів молочного стада на початок звітного року – 212 (голів), вироблено продукції – 9070 ц., виробнича собівартість – 888,9 тис. грн.; інша продукція тваринництва (виробнича собівартість) – 32,4 тис. грн.

Структура виробничої собівартості:

ВРХ: виробнича собівартість – 793,7 тис. грн., прямі матеріальні витрати – 540,9 тис. грн. з них: корми – 408,1, нафтопродукти – 30,2, оплата послуг і робіт сторонніх організацій – 3,8, решта матеріальних витрат – 98,8; прямі витрати на оплату праці – 159,8, інші прямі витрати та загальновиробничі витрати – 93,0 з них: амортизація необоротних активів – 19,8, відрахування на соціальні заходи – 31,1, решта інших прямих та загально виробничих витрат – 42,1.

свиней: виробнича собівартість – 103,0 тис. грн., прямі матеріальні витрати – 65,2 тис. грн. з них: корми – 49,7, нафтопродукти – 6,8, оплата послуг і робіт сторонніх організацій – 1,1, решта матеріальних витрат – 7,6; прямі витрати на оплату праці – 26,3, інші прямі витрати та загальновиробничі витрати – 11,5 з них: амортизація необоротних активів – 2,8, відрахування на соціальні заходи – 4,7, решта інших прямих та загально виробничих витрат – 4,0.

молоко: виробнича собівартість – 888,9 тис. грн., прямі матеріальні витрати – 630,6 тис. грн. з них: корми – 500,8, нафтопродукти – 31,5, оплата послуг і робіт сторонніх організацій – 6,1, решта матеріальних витрат – 92,2; прямі витрати на оплату праці – 171,2, інші прямі витрати та загальновиробничі витрати – 87,1 з них: амортизація необоротних активів – 23,8, відрахування на соціальні заходи – 30,8, решта інших прямих та загально виробничих витрат – 32,5.

2.2 Посадові обов'язки обліковця (зав. фермою в частинні ведення первинного обліку)

Обліковець тваринницької ферми зобов’язаний:

Вести постійний облік виходу продукції та її якості, витрачання кормів, а також облік та нарахування основної та додаткової оплати праці на фермі.

Своєчасно подавати в бухгалтерію підприємства документи і звіти на оприбуткування і витрачання продукції тваринництва (акти на приплід, вибуття тварин, відомість зважування, журнал обліку надою та відомість руху молока, гуртові відомості, дані про переробку продукції, а також табель виходів працівників на роботу.

ЗООТЕХНІК ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ:

Брати участь по здійсненні заходів по зміцненню кормової бази та створенню кормових запасів кормів.

Розробляти та здійснювати заходи по підвищенню продуктивності худоби та птиці збільшенню виробництва і продажу тваринницької продукції, підвищенню її якості та росту ефективності виробництва.

Організовувати правильне утримання, догляд та відтворення стада с/г тварин, перевірку якості, збереження та раціональності використання кормів; складання кормових балансів і раціонів.

Розробляти систему заходів по поліпшенню селекційно-племінної роботи, породних і продуктивних якостей с/г тварин, боротьби з яловістю маточного поголів'я.

Брати участь у розгляді проектів будівництва тваринницьких комплексів, приміщень і споруд, виборі місць їх розміщення; в прийманні об'єктів нового будівництва, а також перевіряти якість капітального і поточного ремонтів.

Забезпечувати чітке ведення зоотехнічної документації, правильне визначення ваги і якості продукції, точний облік заготовлених і витрачених кормів.

Контролювати дотримання працівниками тваринництва правил внутрішнього розпорядку, техніки безпеки і охорони праці.

Постійно вести роботу по підвищенню професійної кваліфікації працівників ферми, готувати матеріали щодо атестації тваринників.

Підводити підсумки виробничої діяльності підрозділів тваринництва.

Організовувати утримання тваринницьких приміщень відповідно до вимог санітарії, гігієни і естетики праці.

Вести книгу обліку руху худоби, слідкувати за нумерацією, контролювати виконання керівними працівниками їх обов'язків.

2.3 Нарахування оплати праці працівникам тваринництва та складання відповідних первинних документів

Основними вимірниками затрат праці є людино-дні і людино-години, а також залежно від виробітку, які характеризують кількість затраченої праці однією людиною відповідно за один день або годину. Тому затрачена в процесі виробництва праця повинна своєчасно оформлятись первинними документами.

Об’єм та якість виконаної роботи визначається залежно від виду роботи. Нарахування оплати праці проводиться на основі первинних документів, після визначення об’єму та якості виконаної роботи, та за відповідними тарифними ставками. Для контролю за використанням робочого часу в сільськогосподарському підприємстві ведуть вище наведений Табель обліку робочого часу (ф. № Т-31). В кінці місяця складається Відомість нарахування заробітної плати (Зразок № 3) за видами робіт.

Наприклад:

нарахування заробітної плати дояркам здійснюється таким чином: визначаємо – перший сорт фізичне молоко, І сорт базисне, вираховуємо заробітну плату: для цього потрібно І сорт базисне помножити на коефіцієнт 8,00 і поділити на 100%.

нарахування заробітної плати телятницям: визначається приріст (4 кг.) і приріст за 1ц. (55,00), також враховується чергування – кількість днів множимо на коефіцієнт 4,48;

нарахування заробітної плати свинарці: визначаємо приріст в кг., множимо його на коефіцієнт 30,00 і ділимо на 100%, догляд – кількість голів множимо на коефіцієнт 4,80, роди – кількість голів множимо на коефіцієнт 0,72, переноска перегону – кількість л. множимо на коефіцієнт 0,50 і ділимо на 100%. В кінці додаємо результати проведених дій.