Смекни!
smekni.com

Первинний облік в сільськогосподарському підприємстві (стр. 5 из 6)

3) машинно-тракторний парк;

4) жива тягова сила;

5) електропостачання;

Основними задачами обліку затрат допоміжних виробництв є:

- чітке виділення затрат по кожному виду допоміжних виробництв і відокремлення їх від затрат основного виробництва;

- точне обрахування вказаних виробничих затрат по їх окремих статтях;

- правильне відображення послуг допоміжних виробництв по окремих споживачах;

- правильне обчислення собівартості продукції і послуг допоміжних виробництв;

- правильний розподіл витрат по допоміжних виробництвах між окремими споживачами.

Для обліку витрат по допоміжних виробництвам передбачений рахунок 23 „Допоміжні виробництва” в складі якого виділяються субрахунки по кожному із зазначених вище видів допоміжних виробництв крім машинно-тракторного парку, утримання і експлуатація якого відображається окремо на рахунку 24 „Утримання і експлуатація основних засобів”.

По дебету цих рахунків надходять відображення витрат в розрізі окремих статей, а по кредиту – виконання послуг кожним допоміжним виробництвом для відповідного споживача.

Подорожній лист вантажного автомобіля (ф. № 2) складається для документального відображення роботи водія та автомобіля, руху пального, завдання водія і послідовності його виконання тощо.

Дорожній лист тракториста (ф. № 68) складається аналогічно вищезазначеному листу вантажного автомобіля: для відображення завдання тракториста, видача пального, виконання завдання тощо.

Сучасне сільськогосподарське виробництво характеризується великою кількістю використання електроенергії. Для обліку затрат, зв’язаних з електропостачанням, призначений наступний субрахунок до рахунка №23 „Виробництво”.

Загальна сума затрат, зв’язаних з виробництвом власної електроенергії, отриманням електроенергії зі сторони і утриманням внутрішньогосподарських електромереж, відображається на аналітичному рахунку „Загальні затрати по електропостачанню”.

Собівартість однієї кіловат-години являється калькуляційною одиницею електропостачання.

При журнально-ордерній формі облік затрат по електропостачанню попередньо систематизують в Журналі обліку роботи електроенергії (ф. № 128) або інших накопичувальних регістрах, висновки яких переносяться щомісячно у виробничий звіт (по формі № 18в).

Дані цих звітів переносять в Журнал-ордер № 10/2, висновки якого в свою чергу відображаються у Головній книзі.

Ремонтно-механізовані майстерні є самий поширений вид допоміжних виробництв. Їх головною задачею є виконання різного роду ремонтних і підсобних робіт з метою підтримання в робочому стані машинно-тракторного парку, обладнання і інших засобів механізації виробничих процесів.

Журнал обліку витрат в ремонтній майстерні не ведеться на даному підприємстві.


Розділ 4. Первинний облік на складах, токах та вагових

4.1 Організація складського обліку господарства: наявність складських приміщень, їх призначення і обладнання, режим роботи. Порядок приймання товарно-матеріальних цінностей на склад та відпуску зі складу

На підприємстві є такі складські приміщення:

1. зернотік – призначений для зберігання зерна, його сушіння, сортування, очистки і подальшого зберігання для продажу. Обладнання: транспортери зерна, очисні і сушильні установки (зерноочисна машина СМ-4, очищувач фуражу ОВС-25) тощо. Найбільш інтенсивний режим роботи в сезон збирання зерна.

2. склад запасних частин – призначений для зберігання: запасних частин – для машинно-тракторного парку, та іншої техніки на підприємстві. Режим роботи триває протягом робочого дня машинно-тракторного парку.

3. склад паливо-мастильних матеріалів (нафтопродуктів) – призначений для зберігання паливо-мастильних матеріалів тощо. Режим роботи пов’язаний з режимом роботи машинно-тракторного парку.

4.2 Обов'язки матеріально-відповідальних осіб по веденню обліку

Матеріально-відповідальні особи зобов’язанні:

- вчасно і відповідно складати первинні документи;

- чітко дотримуватись правил експлуатації тих чи інших матеріалів;

- використовувати матеріали за призначенням;

- виявляти пошкодження, недоліки тощо і обліковувати їх;

- вести облік матеріальних цінностей тощо.


4.3Проведення записів в книги (карточки) складського обліку по різних видах матеріалів с/г продукції, матеріалів, нафтопродуктів, запасних частин, інвентарю і інше. Порядок проведення контролю за веденням складського обліку

Книга складського обліку (ф. № ВЗСГ-10). Використовується щоб забезпечити збереження сільськогосподарської продукції та інших товарно-матеріальних цінностей на складах, у коморах та інших призначених для цього місцях.

Заповнюють книгу матеріально відповідальні особи: зав складів і комірників.

Облік сільгосппродукції та запасів ведуть за їх видами, сортами згідно з правилами їх зберігання.

Кількісно виражають надходження й витрачання медикаментів (крім спирту, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів), також інших лікувально-профілактичних засобів і матеріалів. Окрім того щомісяця спеціаліст ветслужби на підставі первинних документів (накладних, рахунків, актів, рецептів тощо) складає й подає в бухгалтерію Звіт про рух матеріальних цінностей по рахунку по ветмедикаментах.

Отруйні та сильнодіючі речовини обліковують у кількісних показниках за спеціальними вказівками, розробленими МОЗ України. Для цього використовують книги складського обліку, які мають бути пронумеровані, прошнуровані, скріплені сургучною печаткою підприємства і підписані головним лікарем ветмедицини та головним бухгалтером.

Облік бланків суворої звітності ведуть за кожним найменуванням за кількістю та номінальною вартістю. Надходження та витрачання зазначених бланків оформляють, як і операції з надходження та витрачання коштів.

По нафтопродуктах: при видачі нафтопродуктів (пального) – заповнюють бланк суворої звітності – Довіреність (ф. № М-2), в якій зазначається перелік цінностей які видаються, п., і., по б., одержувача тощо.

В кінці місяця складають Журнал обліку довіреностей (Зразок №5).

4.4 Обов'язки вагаря, проведення зважування вантажів. Зміст і техніка складання облікових документів на вагових господарства

Обов'язки вагаря:

ã правильно проводити зважування вантажів;

ã здійснювати записи в Книгу вагаря;

ã приймати талони при привезенні зерна з поля;

ã заповняти Реєстр приймання зерна вагарем (ф. № 78а);

ã вчасно подавати вищезазначені документи в бухгалтерію.

Книга вагаря – складається для відображення таких даних: дата, № машини (трактора), вага (маса), № поля, назва вантажу, комбайнер, водій, всього за день, всього з початку тощо.

4.5 На зернотоку складання документів по прийманню зерна від урожаю, на сортування та сушіння продукції, на відправку зерна для продажу, на складське зберігання. Значення документів, які підтверджують сортову якість насіннєвого зерна

Реєстр приймання зерна вагарем (ф. № 78а) – складається вагарем для документального відображення приймання зерна з поля на зернотік. В цьому документі зазначається: дата, місце зберігання, культура (сорт), матеріально-відповідальна особа, звідки надійшло, № талонів комбайнера, п., і., по б. шофера (тракториста), маса тощо. Тобто при відправці зерна на складське зберігання заповняється Реєстр приймання зерна вагарем (ф. № 78а).

Посвідчення про кондиційність насіння (див. Додаток №5). Складається при проведенні кондиції (сушіння продукції) зерна.

Карантинний сертифікат (див. Додаток №2). Складається Державною інспекцією з карантину рослин.

На кожну партію зерна, що відправляється на заготівельні пункти, за талонами комбайнера і шофера (ф. № 77в) – виписують Товарно-транспортну накладну на перевезення зерна (ф. 1-сх)

4.6 Первинні документи на оприбуткування на склади та видачу зі складів різних виробничих запасів

облік первинний рослинництво тваринництво

При прийманні товарно-матеріальних цінностей на склад і відпуску зі складу використовують документи: Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф. № ОЗСГ-1). Він згодиться щоб:

- оформити зарахування до складу ОЗ окремих об'єктів та введення їх в експлуатацію;

- перемістити ОЗ з одного структурного підрозділу в інший;

- передати ОЗ зі складу (із запасу) в експлуатацію, крім випадків, коли введення об'єктів у дію за законодавством слід оформляти в особливому порядку;

- виключити зі складу ОЗ при передачі іншому підприємству (організації) за плату, без оплати та за договорами оренди.

Акт формує приймальна комісія, призначена розпорядженням керівника сільгосппідприємства.

Аби оформити приймання ОЗ, документ складають в одному примірнику на кожен окремий об'єкт. Акт, яким оформляють приймання кількох об'єктів ОЗ, допускається лише при обліку госпінвентарю, інструмента, обладнання тощо, якщо ці об'єкти однотипні, мають однакову вартість та прийняті в одному календарному місяці.

При внутрішньому переміщенні ОЗ Акт у двох примірниках виписує працівник структурного підрозділу – здавальника. Перший примірник з розпискою одержувача та здавальника передають до бухгалтерії, а другий – структурному підрозділу – здавальнику.

В Акті приймання-передачі (внутрішнього переміщення) ОЗ зазначають стислу характеристику об’єкта, його первісну (переоцінену) вартість та суму амортизації з моменту введення об’єкта в експлуатацію.

До Акта додають технічну документацію даного об’єкта (об'єктів) та відносять до бухгалтерії. Там його підписує головний бухгалтер і потім затверджує керівник підприємства.

Лімітно-забірна картка на отримання матеріальних цінностей (ф. № 117). Для оформлення відпуску матеріалів, кормів, насіння, мінеральних добрив тощо.