Смекни!
smekni.com

Типи передач (стр. 5 из 5)

1. проводиться вертикальна вісь sB,мм уздовж якої від довільно обраної точки Во (початок відліку) відкладаються відрізки переміщення т.В, узяті з графіка sB=f(φ1). Масштаб по осі μs* переміщень може дорівнювати масштабу графіка переміщень μs.

2. у кожній з отриманих точок визначають відрізки кінематичних відношень, полічені в масштабі μs*, і відкладають їх під кутом 90º по напрямку обертання кулачка.

мм

Там, де відрізок має максимальне значення, відновлюється перпендикуляр, і під кутом [θ] проводиться промінь.

Якщо враховувати реверс, то другий промінь проводять під кутом [θ] через відрізок кінематичних відношень, відкладений під кутом 90º у напрямку реверса і маючи максимальне значення. Якщо реверс не враховувати, другий промінь проводять через т.Во під кутом [θ]. Якщо допускається позавісність, то вона буде рівна е1*. Якщо позавісність дорівнює нулю, то центр кулачка буде в т.О1:

ro = O1Bo

Якщо позавісність задана в технічному завданні, наприклад ліва, то проводять пряму, рівнобіжну прямої О1Во і віддалена від неї на відстані, рівній величині позавісності е1, з урахуванням масштабу μs*. У підсумку одержують точку О1**.(рис.3.11).

Рис.3.11

б) для кулачка з хитним штовхальником:

Порядок побудови: У довільному місці вибирається точка Со, з якої радіусом, рівним довжині штовхальника, проводять дугу окружності. По хордах відкладають переміщення т.В. Отримані точки послідовно з'єднують з т.Со.

1. На цих прямих і на їхньому продовженні відкладаються відрізки кінематичних відношень, полічені в масштабі μs* по вищенаведеній формулі. Там, де відрізок має максимальне значення, відновлюється перпендикуляр, і під кутом [θ] проводиться промінь.

2. Якщо враховувати реверс, то другий промінь проводять під кутом [θ] через відрізок кінематичних відншень, відкладений під кутом 90º по напрямку реверса і який має максимальне значення. Центр кулачка буде в т.О1*:

ro = O1Bo

Якщо реверс не враховувати, то другий промінь проводять через т.Во під кутом [θ]. Центр кулачка буде в т.О1*: ro = O1*Bo (рис.3.12).

Рис.3.12

3.6.3 Побудова профілю кулачка

а) з поступально рухаючимся штовхальником (рис. 3.13.а):

Дано: ro min, позавісність ліва е, φраб = ψраб, ωк1, sB = f(φ1)

Потрібно побудувати профіль кулачка.

У зверненому русі кулачок обертається з кутовою швидкістю, рівною

ω1 + (–ω1) = 0.

Порядок побудови:

На окружності, радіусом r =ro , проведеній в масштабі μl, з лівої сторони від осі О1 на відстані е вибирається точка Во (перетинання осі штовхальника, що відстає на величину е від точки О1, з окружністю ro min). Точку Во з'єднують з центром О1. Від отриманого променя ВоО1 у напрямку (–ω1) відкладають кут φрабраб і проводять промінь О1В10. Отримана дуга ВоВ10 ділится на 10 рівних частин. В кожній із позицій 1,2… проводиться положення осі штовхальника в зверненому русі, при цьому вісь штовхальника, переміщаючи в напрямку (–ω1), буде увесь час торкатися окружності радіуса е, проведеної з центра О1 з урахуванням масштабу μl. В кожній із позицій від точок 1,2,3… відкладають переміщення т.В штовхальника уздовж осі штовхальника, узяті з графіка переміщень з урахуванням співвідношення масштабів μl і μs. Отримані крапки 1*,2*,3*… з'єднують плавною кривою й одержують центровий чи теоретичний профіль. Для побудови робочого профілю необхідно знати радіус ролика штовхальника. Якщо він не заданий, то його вибирають з конструктивних розумінь:

rp=

ro min

Крім того, радіус ролика повинен бути таким, щоб при побудові профілю кулачка не було загострення у вершині кулачка. Вибравши радіус ролика, з будь-яких точок теоретичного профілю кулачка (чим частіше, тим краще) проводять дуги окружності r=rp внутрішнім чином. Провівши огинаючу до дуг, одержують робочий профіль кулачка. Якщо потрібно побудувати профіль кулачка з поступально рухаючимся штовхальником і позавісністю е=0, тоді порядок побудови профілю буде таким же, тільки вісь штовхальника буде проходити через центр обертання кулачка О1.


рис. 3.13.арис. 3.13.б

б) с хитним штовхальником (рис. 3.13.б):

Дано:

ro min, lт, φраб = ψраб, ωк1, sB = f(φ1),aw (з креслення для визначення ro мin)

Потрібно побудувати профіль кулачка.

Порядок побудови:

У масштабі μl проводяться окружності радіусами ro і aw. У довільному місці окружності з r = aw виберемо т.С0. З'Єднаємо точку С0 з точкою О1. Від отриманого променя в напрямку (–ω1) відкладемо кут φраб = ψраб, одержимо точку С10. Дугу С0С10 розділимо на 10 рівних частин (одержимо точки С123…– положення осі штовхальника в зверненому русі). З отриманих точок проводимо окружності радіусом lт до перетинання з окружністю радіуса ro_min. З отриманих точок 1,2,3... по хордах відповідних дуг відкладають переміщення т.В штовхальника, узятих із графіка переміщення з урахуванням масштабу μl. Отримані точки 1*,2*,3*… з'єднують плавною кривою - теоретичний профіль кулачка. Радіусом ролика проводять дуги в середину і будують огинаюючу лінію. Це і є дійсний профіль кулачка.