Смекни!
smekni.com

Подолання стресових станів за допомогою кольоротерапії (стр. 2 из 8)

Чорний вважався кольором злого чаклунства і знахарства. До «чорних магів» ставилися з острахом і ворожістю. На житла людей, підозрюваних у чаклунстві злом, наносили чорну фарбу. Вислів - «у нього чорна печінка» означає людину зі злими намірами.

Незважаючи на те, що все негативне в житті первісної людини символізувалося чорним, цей колір володів не тільки негативними значеннями, але й позитивними, тобто, на відміну від білого, був амбівалентним символом. Наприклад, у племен посушливих районів Африки чорний шанується як колір дощових хмар, а люди з особливо чорними волоссям вважаються красивими. Цікавий зв'язок чорного з статевим потягом. У Ндембу чорний вважається кольором, що збуджує статеву пристрасть, тому жінки цього племені спеціально чорнять свої статеві органи. У разі вдалого статевого акту в першу шлюбну ніч біля порога молодят розсипають чорний попіл.

Витоки символіки чорного також необхідно шукати в психобіологічному досвіді первісних людей. Чорний - це відсутність світла, ніч, коли активність людини знижена, і він не може добре орієнтуватися в навколишньому, стає беззахисним перед стихіями і хижаками. Чорний - відсутність свідомості, сон, подібний смерті, колір згарища і розпаду. Чорна ріка - річка смерті і забуття. Є.П. Блаватська (1888) і J.G. Frazer (1911) відзначали, що у первісних людей чорний символізує внутрішню чи підземну сферу світу, Приховане Джерело, з якого виходить первісна (чорна, окультна або несвідома) мудрість.

ЧЕРВОНИЙ

Завершує тріаду «основних» кольорів для первісних людей червоний колір. На відміну від білого і чорного він ставиться до хроматичних кольорів і з усіх трьох є найбільш амбівалентним символом. За даними В. Тернера, для Ндембу червоний висловлює так звані «Червоні речі», які зроблені з крові або червоної глини. Символічні значення червоного визначаються «видом» крові:

1. Кров тварин; 2. Кров посліду (породіллі); 3. Кров всіх жінок (менструальна кров); 4. Кров процедури обрізання крайньої плоті; 5. Кров вбивства, 6. Кров чаклунства і знахарства (пов'язана з некрофагів).

Всі «червоні речі» поділяються на дві категорії, залежно від того, чи приносять вони добро чи зло. Але, незалежно від своєї валентності, всі «червоні речі» мають силу, тому що кров - сила, без неї людина помирає.

Сила - головне значення червоного і цим пояснюється його роль в якості магічного. Наприклад, в ритуалі, присвяченому народженню дитини, новонародженому наносилися червоні точки на голову, статеві органи та інші частини тіла для того, щоб він ріс здоровим і сильним (Є. Вундерліх - 1925). На думку цього ж автора малюнок червоної руки перед входом у первісну печеру служив для відлякування злих демонів. Розфарбовування червоною фарбою осіб воїнів, магічно, повинно було надати їм силу і хоробрість і одночасно налякати ворогів. Як символ сили, червоний використовувався і як засіб від пристріту і наклепів.

Вже первісні люди вважали червоний лікувальним кольором, здатним загоювати рани і повертати здоров'я. З цією метою до уражених ділянок тіла прикладалися червоні ганчірки або глина. Також вони наносили кров на предмети, які хотіли пожвавити (Х. Е. Керлот - 1994).

Важливу роль червоний колір грав в обрядах очищення. Члени племені, які брали участь у процедурі обрізання, повинні були протягом певного часу носити на руках і шиї предмети червоного кольору.

У поєднанні з білим кольором червоний складає т.зв. «Життєстверджуючу пару», що символізує добрі сили, могутність, пошану, владу і багатство. У парі з білим нівелюються негативні значення червоного і, навпаки, поєднання червоного і чорного посилює негативні сторони червоного кольору, надає йому зловісний характер, і з точки зору давньої магії, символізує злі сили.

Символічні значення червоного пояснюються його зв'язком у свідомості давніх з кров'ю. Червоний - третя річка верховного Бога, колір однієї з найбільш важливих рідин людського організму. Причому, зв'язок червоного з кров'ю для первісної свідомості більш істотна, ніж з вогнем.

Верховенство білого, чорного і червоного в колірній символіці спостерігається, практично, у всіх нині живих племен Африки з первіснообщинною організацією. Це Догони, Мани, Бакта, семанги, Сакаї та ін. (L. Griale - 1950, В. Тернер - 1983). Схожа картина спостерігається і на Мадагаскарі. У первісних племен цього острова чорний висловлює неприємне, зле; білий - радість, світло, надію, чистоту, червоний - силу, могутність, багатство, успіх (A. Leib - 1946). Печерні розписи австралійських аборигенів також, в основному, виконані цими трьома фарбами. Білий у них символізує воду, а червоний - кров (С. Мountford - 1962). Практично, подібні значення «основних» кольорів спостерігаються і в Північній Америці в індіанців племені чірокі: білий - мир, щастя, червоний - успіх, торжество; чорний - смерть.

У палітрі первісних людей присутні й інші кольори. Зокрема, синій і жовтий. Але ці кольори не є «самостійними». Жовтий «тяжіє» (в символічному плані) до білого, а синій - до чорного.

Принципова подібність колірної символіки у первісних народів різних частин світу дозволяє нам услід за В. Тернером трактувати колірну тріаду як архетип людини. Для первісної людини три «основних» кольори - не просто відмінності в зоровому сприйнятті різних частин спектра, а скорочене або концентроване позначення великих областей його психобіологічного досвіду, що зачіпає як розум, так і всі органи почуттів, і пов'язане з первинними груповими відносинами. Оскільки цей досвід має своїм джерелом саму природу людини, він є загальним для всіх людей як представників людського роду. Тому символічний сенс колірної тріади є принципово схожий у самих різних культурах.

В Індії та Китаї з давніх-давен і по сьогоднішній день існують розвинені системи колірної символіки. Навчання про кольори вважаються езотеричними і в повному обсязі передаються тільки присвяченим. Окремі фрагменти цих навчань містяться в дійшли до нас пам'ятниках філософської та релігійної літератури.

Колірна тріада займає провідне місце в цих навчаннях, а символічні значення кольорів багато в чому схожі з тими, що відзначаються в первісних культурах.

Індія

Ось, що про це йдеться в Чхандогья Упанішаді (коментарі Шанкарачарьі): «червоний колір (матеріального) вогню - колір первовогню, білий колір (матеріального) вогню - колір первісних вод, чорний колір (матеріального) вогню - колір початкової землі. Так у вогні зникає все те, що, звичайно, зветься вогнем, видозміна - це лише ім'я, яке виникає в мові, і тільки три кольори (форми) істинні» (цит. за В. Тернером - 1983). Згідно Чхандогья Упанішаді, весь світ триколірний (тричастинний). Так з'їдена їжа розпадається на три частини: найважча, темна частина (чорний) стає калом; середня частина перетворюється в плоть (червоний), і, нарешті, найбільш легка частина стає думкою (білий). Те ж саме стосується випитої води, що розпадається в організмі людини на три частини: сечу (чорний), кров (червоний) і прану (білий). В іншому філософському творі Санкхьякаріке Ішваракрішни три «основних» кольори відповідають трьом гунам або «ниткам існування світу» - саттва, раджас і тамас. Гуна саттва означає «буття», її колір білий, що символізує чистоту і безтурботність. Друга гуна - раджас (червоний) представляє собою активний початок, що породжує карму. Третя гуна - тамас (чорний) може бути зрозуміла як стан здавленості, загальмованості, схильності до летаргічної апатії. На цих прикладах видно, що в Стародавній Індії "основні" кольори були символами головних світових (космічних) сил, складових частин світобудови (див. також Махабхарату, Рамаяму та ін.) Основа основ для древніх індійців - сонце (Брахман, головна веда і вище божество) не має певного кольору, може осягати тільки в мисленні, а не чуттєво. Воно містить у собі будь-які кольори, точніше, породжує їх. Звідси існує поняття «невидимого світу», «чорного сонця» та ін

Світло і темрява (білий і чорний) розумілися як єдність, темрява була інобуттям світла. У «Рігведі» це єдність виражено наступним чином: вогонь, чистий і яскравий в небі, залишає чорні смуги на землі (або обгорілому предметі); дощ, чорний у небі (у вигляді дощових хмар), стає прозорим на землі (М. Schneider - 1946).

Більш низькі за рангом божества мають певний, стійкий колір (Махабхарата). Колір богині любові - білий, смерті (Калі) - чорний і червоний, богині материнства - червоний, тому що вона пов'язана з принципом творення, активності, який виражається червоним кольором
(H. Zimmer - 1946). У цілому, добрі боги і сили позначалися білим кольором, а злі - чорним або поєднанням чорного і червоного.

Китай

У Стародавньому Китаї колір також розглядався як символ найважливіших сил і стихій. Згідно езотеричним вченням три ряди символів (відтінки кольорів, складові і природні елементи, почуття і реакції) виходять з загального джерела, що діють на найглибших рівнях дійсності (Х. Е. Керлот - 1994). У «Книзі змін» («І цзин») ми знаходимо наступну систему колірної символіки (див. таблицю 1.1.), що виходить із принципів теорії відповідностей.

Таблиця 1.1.

* За Л.П. Сичовим, В.Л. Сичовою (1975).


До переліку «основних» кольорів в Стародавньому Китаї додалися синій (зелений) і жовтий. Л.М. Миронова (1984) вказує, що у стародавніх китайців поняття синього і зеленого були взаємозамінні, а чіткої відмінності в колірних позначеннях цих двох кольорів не було, можливо, тому, що зелений розглядався як породження синього.

Колір і стихія, яка їм символізується, для китайців не були жорстко пов'язані один з одним. В однієї і тієї ж сили могло бути кілька колірних символів в залежності від стану цієї сили чи стихії. Так світло-синій був символом полуденного неба, а чорний з невеликою часткою червоного (Сюань) - досвітнього, означаючи зародження світла в надрах мороку (Щуцький Ю.К. - 1960).