Смекни!
smekni.com

Подолання стресових станів за допомогою кольоротерапії (стр. 6 из 8)

В даний час існують різні методи профілактики виникнення стресу і лікування його проявів. До них відносяться сеанси релаксації, психологічні методи «розвантаження» організму, сеанси звукотерапії і аромотерапії, фізичні вправи, планування робочого часу, а також безпосередній вплив на найбільш вразливі органи і системи медикаментозними препаратами. Усе більше визнання останнім часом отримує кольоротерапія - безконтактний метод лікування світлом і кольором. Встановлено, що під впливом кольору в організмі людини відбуваються фізіологічні зміни. Кольори можуть стимулювати, порушувати, придушувати, заспокоювати, підвищувати і придушувати апетит, створювати відчуття холоду або теплоти. Це явище називається «хромодинаміка». Всі кольори мають своє випромінювання, що несе ту чи іншу інформацію. Вплив відповідного кольору може надавати лікувальний ефект на певний внутрішній орган.

2.1 Програма

Перераховані вище властивості кольору використані в інформаційно-консультативній програмі «Кольоропсихосоматика», яка була адаптована нами для виявлення стресових станів в учнів старшої школи. Програма дозволяє швидко і точно визначити психоемоційний і соматичний стан людини, виявити індивідуальні особливості кожного обстеженого і отримати системну психологічну картину, що характеризує весь колектив у цілому. Ця програма використовується для виявлення початкових ознак прояву психосоматичних порушень, психічної дезадаптації та деформації в групі ризику стресу, вивчення особистісних якостей і підбору індивідуальних корекційних заходів.

Програма включає в себе діагностичний та лікувальний блоки. Діагностика психоемоційного стану проводиться за допомогою тестування з використанням тесту Люшера, за яким вибираються кращі для випробуваного кольору, відтінки кольорів, фігури. Крім цього випробуваний відповідає на ряд питань. Враховується також час проведення тестування. За даними тесту складається психологічний портрет випробуваного, визначаються домінуючі негативні емоції і їх вплив на фізичне здоров'я. На підставі комплексної оцінки отриманих результатів, проводиться підбір індивідуального курсу кольорокорекції.

Важливим чинником є можливість визначення ступеня сумісності, прогнозування можливості ефективного міжособистісного взаємодії. На цій основі створюється можливість для досягнення найбільш продуктивних результатів діяльності як групи в цілому, так і кожного окремого представника групи у складі колективу.

2.2 Спосіб застосування методу «корекції»

Кольорокорекція включає в себе базовий курс (30 сеансів). Усього може бути не більше 60 сеансів. Щодня (1-3 рази на день) випробуваний на екрані свого комп'ютера відтворює курс кольоротерапії, який виглядає як пульсуюча колірна гамма, з індивідуальними для кожного випробуваного кольорами, частотою пульсації і тривалістю курсу. У приміщенні не повинно бути сторонніх людей, відволікаючого шуму, бажано, щоб воно було затемнене. На екран комп'ютера ні падати пряме світло. Випробуваний повинен зручно сидіти і, не відволікаючись, дивитися на екран монітора. Щоденна корекція кольору забезпечує кумулятивний ефект, при якому відбувається «біологічне запам'ятовування» і зростання обсягу позитивної реакції організму.

I. Групи ризику

Виявлення груп ризику можливо при зверненні за медичною допомогою, при проведенні періодичних медичних оглядів, додаткової диспансеризації.

II. Виявлення ознак стресу.

В даний час відомий широкий набір діагностичних методик для оцінки стресу, що відрізняються один від одного за діапазоном і застосуванням. Найбільш доступними і простими в інтерпретації є шкала стресу Д. Фонтани (1995 р.) і діагностика рівня емоційного вигорання В.В. Бойко (1996 р.). (Додаток № 1,2).

IІІ. Розподіл за групами

У залежності від ступеня вираженості стресу, факторів ризику, всіх випробовуваних розподіляють за трьома групами:

1 група - відсутні ознаки стресу, відсутні психосоматичні та невротичні розлади, немає ознак виснаження адаптаційних механізмів;

2 група - ознаки стресу проявляються помірно, порушення психоемоційного стану (стомлюваність, порушення травлення, безсоння, дратівливість, неможливість вечорами звільнитися від переживань дня, періодичні запаморочення і серцебиття), відсутні психосоматичні та невротичні розлади, немає ознак виснаження адаптаційних механізмів;

3 група - виражені ознаки стресу, психосоматичні та невротичні розлади, виснаження адаптаційних механізмів.

ІV. Розробка лікувально - профілактичних заходів

1 група: - Створення оптимального режиму праці та відпочинку - наявність регламентованих перерв, мікропауз;

Загальнооздоровчі заходи - формування здорового способу життя.

2 група: - Створення оптимального режиму праці та відпочинку - наявність регламентованих перерв, мікропауз;

Загальнооздоровчі заходи - формування здорового способу життя;

Формування стресостійкості - гідропроцедури, комплекс фізичних вправ. Призначення базового курсу (30 сеансів) «Кольоропсихокорекції»;

Організаційно-психологічні заходи (соціальна підтримка, регулярний контроль функціонального стану перед початком занять, створення центрів відновлення працездатності, кімнат психологічного розвантаження)

3 група. До перерахованих вище рекомендацій додаються:

Консультації вузьких фахівців

Фармакотерапія (антиоксиданти, ноотропи, адаптогени, біостимулятори)

«Кольоропсихокорекції» - базовий (30 сеансів) + курси спрямованої дії на органи і системи, найбільш схильні до впливу негативних емоцій і стресів (після консультації спеціаліста)

2.3 Досвід застосування інформаційно-консультативної програми

Учні _____________, в ході дослідження, присвяченого розробці комплексу профілактичних заходів, спрямованих на виключення або максимальне обмеження причин виникнення стресу і його проявів в учнів старших класів ЗОШ, використовували перероблену нами інформаційно-консультативну програму «Кольоропсихосоматика» та її доповнення «Кольоропсихокорекція».

Перед застосуванням програми «Кольоропсихосоматика» у досліджуваній групі визначалася наявність стресу за допомогою шкали стресу Д. Фонтани, що складається з 22 питань і дозволяє шляхом бальної оцінки отримати уявлення про вираженість стресу у кожного випробуваного. Для більш поглибленого вивчення проявів стресу використовувалася методика «діагностики рівня емоційного вигорання» В. В. Бойко, що дозволяє виявити сформованість фаз стресу і його провідні симптоми.

За результатами дослідження виявлено, що у 46,1% респондентів відзначаються помірно виражені ознаки стресу, а для 30,8% опитаних стрес є безумовною проблемою. Виділено домінуючі сформовані симптоми стресу: редукція обов'язків, що виявляється схильністю спрощувати, скорочувати, обмежувати свої обов'язки, що супроводжуються емоційними витратами. У першу чергу, при цьому страждає успішність, знижується значимість навчання, навчання зводиться до елементарного виконання домашнього завдання, спрощення вирішення завдань, оформлення різних видів роботи. Також виявлені неадекватне виборче емоційне реагування (формування цинічного і байдужого ставлення, як до однокласників, так і до вчителів), емоційно-моральна дезорієнтація, переживання психотравмуючих обставин і формуються психосоматичні та психовегетативні порушення.

За підсумками аналізу анкетування учнів _______________, встановлено, що до числа найбільш значущих чинників, що впливають на формування стресу, відносяться як індивідуальні (стать, сімейний стан, соціально-економічне становище, оцінка себе як підлітка), так і організаційні чинники: часті конфліктні ситуації в школі, проблеми з однокласниками, наявність майбутніх перспектив, дорослішання, вибір життєвого шляху.

Проведене дослідження дозволило підтвердити припущення про наявність факторів стресу в учнів старших класів, дати характеристику рівня стресу, розробити програму корекції психосоматичних та психовегетативних порушень, визначити пріоритетні напрями первинної та вторинної профілактики.

За результатами діагностики фахівців за допомогою програми «Кольоропсихосоматика» у всіх тестованих виявлена висока ймовірність формування психосоматичних захворювань різних органів і систем під впливом негативних емоцій і стресів. Результати діагностики з використанням програми «Кольоропсихосоматика» відповідають даним, отриманим за допомогою стандартних клінічних методів обстеження.

При аналізі проявів особистісних якостей тестованих виявлено низький рівень ступеня «задоволеності виконаннями», здатності до самовіддачі, адекватності реакції на критику, здатність до самодісциплінуванню.

З урахуванням виявлених нозологій та акцентів індивідуальності учням _____________ був призначений курс кольорокорекції.

В учнів, які пройшли курс кольорокорекції, відзначалося зниження проявів стресу, відсутність ознак втоми, рідше виявлялись ознаки вегетативних порушень, збільшився обсяг уваги, підвищився рівень розумової працездатності. За результатами повторної діагностики програмою «Кольоропсихосоматика» виявлено поліпшення позитивно-значущих особистісних якостей, зменшилася ймовірність розвитку психосоматичних захворювань. Сприятливим моментом застосування кольорокорекції стала відсутність побічних ефектів, простота застосування та наявність індивідуальних переваг.