Смекни!
smekni.com

Звіт по практиці в ПП Форесс (стр. 7 из 10)


Рис.4.1 Структура заробітної плати

Основна заробітна плата — винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслугову­вання, посадові обов'язки). Вона встановлю­ється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадо­вих окладів для службовців.

Додаткова заробітна плата - винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, га­рантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов'язані з ви­конанням виробничих завдань і функцій.

Інші заохочувальні та компенсаційні виплати — це виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціаль­ними системами і положеннями, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які здійснюються понад встановлені зазначе­ними актами норми.

До фонду основної заробітної плати входять:

- заробітна плата, нарахована за виконану роботу в відповідності з встановленими нормами праці (часу, виробітки, обслуговування), посадовими обов’язками по окремим розцінкам тарифним ставкам робочих і встановленими посадовими окладами незалежно від форм і систем оплати праці, прийнятих на підприємстві;

- суми процентних чи комісійних нарахувань;

- суми авторського гонорару працівників мистецтва, редакцій газет, журналів видавництв.

До фонду додаткової заробітної плати входять :

а) надбавки і доплати до тарифних ставок і посадових окладів в розмірах,

передбачених чинним законодавством :

- кваліфікованим працівникам;

- за класність водіям, робітникам провідних професій;

- за керівництво бригадами;

- персональні надбавки;

- за виконання особливо важливих завдань на час їх виконання;

- за знання іноземних мов;

- за суміщення професій;

- за роботу в тяжких, шкідливих умовах;

- інші надбавки і доплати, передбачені законодавством.

б) премії працівникам, керівникам, спеціалістам та іншим службовцям за виробничі результати, враховуючи за економію конкретних видів матеріальних ресурсів;

в) нагорода (процентні надбавки) за вислугу років, стаж роботи (надбавки за стаж роботи за спеціальністю на даному підприємстві), передбачені чинним законодавством;

г) оплата праці робітників, що не являються штатними працівниками, за виконання робіт за договорами цивільно-правового характеру;

д) оплата праці в вихідні і святкові дні;

е) оплата праці в вихідні і святкові дні;

ж) матеріальна допомога;

з) суму наданих підприємством трудових і соціальних пільг працівникам.

До інших виплат, що не входять в фонд заробітної плати, відносяться:

- суми вихідної допомоги, передбачені чинним законодавством;

- допомога по тимчасові непрацездатності, по вагітності і пологам, одноразова допомога при народженні дитини; пот догляду за дитиною до встановленого законодавством терміну;

- суми виплат щорічної і щомісячної компенсації сім’ям на дітей, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- одноразова допомога і добові, які виплачуються при переводі, зарахуванні і направленні на роботу в іншу місцевість, витрати на відрядження;

- інші виплати.

Розмір заробітної плати залежить від складнос­ті та умов виконуваної роботи, професійно-діло­вих якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

4.2 Системи і види оплати праці

Економічні, правові та організаційні засади оплати праці працівників, які перебувають у трудових відно­синах, на підставі трудового договору з підпри­ємствами, установами, організаціями усіх форм власності та господарювання (далі — підпри­ємства), з окремими громадянами, на сьогодні визначається Законом України “Про оплату праці” від 24.03.95 р. № 108. Крім того цей закон визначає засади оплати праці на підставі сфери державного й договірного регу­лювання оплати праці і спрямований на забез­печення відтворювальної і стимулюючої функ­цій заробітної плати.

Конституція України гарантує право кожного на працю, що включає можливість за­робляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Держа­ва створює умови для здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у ви­борі професії та роду трудової діяльності, реалізує програми професійно-технічного навчання, підго­товки і перепідготовки кадрів відповідно до суспі­льних проблем. Використання примусової праці суворо забороняється.

Організація оплати праці згідно здійснюється на підставі:

- законодавчих та інших нормативних актів;

- генеральної угоди на державному рівні;

- галузевих, регіональних угод;

- трудових договорів;

- колективних договорів.

Суб'єктами організації оплати праці є:

- органи державної влади та місцевого самоврядування;

- власники, об'єднання власників або їх представ­ницькі органи;

- професійні спілки, об'єднання про­фесійних спілок або їх представницькі органи;

- працівники.

Держава встановлює мінімальний розмір заробітної плати. Мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче від якого не може продаватися оплата за виконану працівником місячну, годинну норму праці (обсяг робіт).

До мінімальної заробітної плати не включають доплати, надбавки, заохочувальні та компенсацій­ні виплати. Мінімальна заробітна плата є держав­ною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм вла­сності і господарювання.

Джерелом коштів на оплату праці працівників комерційних підприємств є частина доходу та інші кошти, одержані внаслідок їх господарської дія­льності. Для установ і організацій, що фінансу­ються з бюджету, — це кошти, які виділяються з відповідних бюджетів, а також частина доходу, одержаного внаслідок господарської діяльності та з інших джерел.

Об'єднання громадян оплачують працю найма­них працівників з коштів, які формуються відпо­відно до їх статутів.

Розрізняють дві системи оплати праці, (рис 4.2):

- тарифна;

- безтарифна.


Рис.4.2 Системи оплати праці

Основою організації оплати праці відповідно до ст. 96 КЗпП України є тарифна система, яка включає: тарифні сіт­ки, тарифні ставки, схеми посадових окладів і та­рифно-кваліфікаційні характеристики (довідни­ки). Тарифна система оплати праці використову­ється для розподілу робіт залежно від їх складно­сті, а працівників — залежно від їх кваліфікації та відповідальності за розрядами тарифної сітки. Вона є основою формування та диференціації роз­мірів заробітної плати.

Тарифна сітка (схема посадових окладів) формується на основі: тарифної ставки робітника першого розряду, яка встановлюється у розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати.

Міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів).

Тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники) розробляються Міністерством праці України.

Існують дві основні форми оплати праці в та­рифній системі - це погодинна і відрядна. В разі першої оплачується відпрацьований час, а в разі другої - відрядний обсяг роботи, (рис. 4.3.)


Рис.4.3 Форми і види оплати праці при тарифній системі

Відрядна оплата праці - форма оплати плати, при якій заробіток залежить від обсягів виконаної роботи і розміру розцінки. Проте відрядна оплата праці складається з :

- прямої;

- непрямої;

- прогресивної;

- акордної

- преміальної.

При прямій відрядній формі оплати праця працівника винагороджується по

відрядних розцінках за одиницю обігу незалежно від рівня виконаних норм виробки.

Заробіток визначається помноженням обсягу якісно виконаних робіт на відрядну розцінку.

Непряма відрядна система праці – застосовується для оплати праці допоміжних робітників (підсобників). Заробітна плата підсобників залежить від результатів роботи основних робітників, яких вони обслуговують.

При відрядно-прогресивній оплаті праці робочого, обсяг робіт, виконаний поверх норми, сплачується по збільшених розцінках.

При відрядно-преміальній – виплачуються премії по відрядних розцінках поверх заробітку за досягнуті результати роботи.

Акордна оплата праці – нараховується на весь встановлений (узгоджений) обсяг робіт. Існує також акордно-преміальна оплата праці, при якій виплачуються премії за досягнені показники в роботі.

За формами вираження і оцінки результату праці системи оплати розподіляються на:

- індивідуальні (що базуються на оцінці результатів праці окремого робітника);

- колективні (що базуються на оцінці колективної праці).

При останній заробітна плата за виконані роботи розподіляються між члена-

ми бригади пропорційно розрядам робітників та кількості відпрацьованих нами годин.

Розподіл заробітної плати при відрядній оплаті праці здійснюється трьома методами:

- за коефіцієнтами виробітку;