Смекни!
smekni.com

Склад і елементи фінансової звітності (стр. 2 из 3)

Зміст і форма звіту про рух грошових коштів та загальні вимоги до розкриття його статтей визначено П(с)БО 4 „Звіт про рух грошових коштів”, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31 квітня 1999 №87. Метою складання звіту про рух грошових коштів є надання користувачам фінансової звітності повної, правдивої та неупередженої інформації про зміни, що відбулись у грошових коштах підприємства та їх еквівалентах за звітний період.

У звіті про рух грошових коштів наводять дані про рух грошових коштів протягом звітного періоду в результаті операційної, інвстиційної та фінансової діяльності. Це дає змогу користувачам звітності оцінювати вплив діяльності на фінансовий стан підприємства та суму його грошових коштів.

До звіту не включають внутрішні зміни у складі грошових коштів та їх еквівалентів, бартерні та інші негрошові операції.

Існують два методи трансформації звіту про фінансові результати для отримання інформації про рух грошових коштів:

- прямий метод, що вимагає коригування кожної статті звіту. Грошові надходження від реалізації продукції зменшують на суми, витрачені у зв’язку з придбанням запасів, поточними витратами тощо;

- непрямий метод, згідно з яким трансформується безпосередньо сума чистого прибутку.

Використання зазначених методів приводить до однакових результатів..

У П(с)БО 4 використовується непрямий метод складання звіту про рух грошових коштів.

1.4. Звіт про власний капітал

Звіт про власний капітал містить інформацію про складові власного капіталу і види (причини) змін (збільшення, зменшення) капіталу. Вказівки щодо форми, рекомендації зі складання та подання даного Звіту містяться в П(с)БО 5 „Звіт про власний капітал”, затверджений Міністерством фінансів України від 31 березня 1999р. №87.

Метою складання звіту про власний капітал є розкриття інформації про зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Власний капітал – це власні джерла фінансування підприємства, які без визначення строку повернення внесені його засновниками (учасниками) або залишені ними на підприємстві із чистого прибутку. Тому за формами власний капітал поділяється на дві категорії:

1. інвестований (вкладений або сплачений капітал);

2. прибуток.

За рівнем відповідальності власний капітал поділяється на:

- статутний капітал, сума якого визначається в установчих документах і підлягає обов’язковій реєстрації у державному реєстрі господарюючих одиниць;

- додатковий капітал (нереєстрований) – це додатково вкладений та індексований капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток.

Статутний і додатковий капітал виконують різні функції. Так, статутний капітал – це первісне джерело інвестування та формування майна підприємства. На відміну від додаткового, він забезпечує регулювання відносин власності та управління підприємством, його розмір не може бути меншим за встановлену законодавством суму.

1.5. Примітки до фінансової звітності

Невід’ємна складова фінансової звітності – Примітки. Складання Приміток до фінансової звітності є необхідною умовою дотримання принципів повного висвітлення і послідовності.

Примітки до фінансових звітів – сукупність показників і пояснень, які забезпечують деталізацію і обгрунтованість статей фінансових звітів, а також інша інформація, розкриття якої передбачено положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

У Примітках до фінансових звітів розкривають:

- облікову політику підприємства;

- інформацію, що не наведена безпосередньо у фінансових звітах, але є обов’язковою за відповідними П(с)БО;

- інформацію, в якій міститься додатковий аналіз статей звітності, необхідний для забезпечення її зрозумілості та доречності.

Кожний фінансовий звіт містить дату, станом на яку наведено його показники, або період, який він охоплює. Якщо період, за який складено фінансовий звіт, відрізняється від звітного періоду, причини й наслідки цього повинні бути розкриті у Примітках до фінансової звітності.

При складанні Приміток необхідно, щоб наведена в них інформація відповідала обліковій політиці підприємства.

Якщо в обліковій політиці підприємства протягом звітного періоду відбулися зміни, у Примітках відображають:

- причини і суть змін;

- суму коригування нерозподіленого прибутку на початок звітного періоду або обгрунтування неможливості її достовірного визначення;

- факт повторного надання порівняльної інформації у фінансових звітах або доцільність її перерахунку.

Поряд із змінами облікової політики можуть відбуватися зміни облікової оцінки.

У Примітках до фінансової звітності розкривають інформацію про події, що відбулися після дати Балансу.

2. Елементи фінансової звітності

Елементами фінансової звітності (основні статті, що відбиваються у фінансових звітах) є:

1.Виручка – надходження чистих активів або погашення зобов’язань шляхом реалізації товарів або послуг, що складають основні операції підприємства (продаж товарів за готівку або в кредит).

2.Витрати – відтік або використання активів, або виникнення зобов’язань у зв’язку з доставкою товарів або послуг, чи з іншою діяльністю, що складає основні операції підприємства (заробітня плата працівників, сплачується готівкою або повинна бути сплачена).

3. Прибутки – збільшення чистих активів від випадкових і неосновних операцій та інших видів діяльності, за винятком доходів або інвестицій з власників (продаж ділянки землі за ціну, більшу ціни придбання).

4. Збитки – зменшення чистих активів від випадкових або побічних операцій та інших подій, за винятком видатків або розподілень власникам (продаж ділянки землі за ціну, меншу ціни придбання).

5. Активи – можливі майбутні економічні вигоди, отримані підприємством внаслідок минулих операцій (земля, будівлі, обладнання, патенти).

6. Зобов’язання – можливі майбутні втрати економічних вигод внаслідок минулих операцій; включають передачу активів або послуг (кредит, належний банку, податки належні, але ще не сплачені, невиплачена заробітня плата).

7. Капітал власників – остаточні проценти власників після сплати всіх боргів (тобто Активи – Зобов’язання – Капітал власників) (це випущені акції плюс нерозподілені прибутки).

Фінансові звіти відображають фінансові результати операцій та інших подій, об’єднуючи їх в елементи фінансових звітів. Елементами, що безпосередньо пов’язані з визначенням фінансового стану в балансі, є активи, зобов’язання та власний капітал (схема 1). Елементами, які безпосередньо пов’язані з оцінкою діяльності в звіті про фінансові результати є доходи та витрати (схема 2).



Схема 1. Елементами, що безпосередньо пов’язані з визначенням фінансового стану.

Схема 2. Елементи оцінки діяльності фінансових результатів

Висновки:

В ході аналізу даної роботи можна здійснити наступні висновки:

1. Фінансова (бухгалтерська) звітність – це сукупність форм звітності, складених на основі даних обліку, що містить інформацію про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітній період з метою одержання користувачем узагальненої інформації.

2. Фінансова звітність складається з: балансу, звіту про фінансові результати, звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал і приміток до звітів.

3. Баланс – це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал.

4. Звіт про фінансові результати - це звіт про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства.

5. У звіті про рух грошових коштів наводять дані про рух грошових коштів протягом звітного періоду в результаті операційної, інвстиційної та фінансової діяльності.

6. Звіт про власний капітал містить інформацію про складові власного капіталу і види (причини) змін (збільшення, зменшення) капіталу.

7. Примітки до фінансових звітів – сукупність показників і пояснень, які забезпечують деталізацію і обгрунтованість статей фінансових звітів, а також інша інформація, розкриття якої передбачно положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Список використаної літератури: