Смекни!
smekni.com

Державна молодіжна політика (стр. 2 из 3)

Соціальне призначення систем інформаційного забезпечення молоді визначається розширенням можливостей молоді для самостійних і усвідомлених дій по захисту своїх прав і законних інтересів, вибору професії та видів навчання, працевлаштування, організації відпочинку, рішенням побутових питань і т.д.

Робота зі створення єдиної загальноросійської інформаційної системи для молоді ведеться кілька років поруч федеральних відомств спільно з органами у справах молоді суб'єктів РФ та за участю молодіжних та дитячих громадських об'єднань, наукових колективів. Вперше в практиці Росії передбачається створення великої системи соціальної інформації не тільки для відомчих цілей, але і для самих громадян - молодих людей, їхніх батьків, вчителів, дослідників молодіжних проблем і т.д. Ведеться робота по підключенню російських інформаційних центрів до європейської комп'ютерної інформаційної мережі. З урахуванням того, що близько 70% молодих людей відзначають брак інформації при вирішенні своїх проблем, розвиток інформаційних послуг для молоді є однією з найважливіших державних завдань у галузі соціально-економічного та культурного розвитку Росії.

Проблематичним залишається склад інформаційних послуг. Формування інформаційної системи для молоді як соціальної служби почалося в кінці 80-х років ХХ століття молодіжною громадською організацією - комсомолом - за підтримки держави, але через зміну структури молодіжного руху на початку 90-х років втратила системність. Сучасні молодіжні та дитячі об'єднання не в змозі самостійно вирішувати таку велику задачу.

Тим не менш, перспектива розвитку системи соціального обслуговування молоді бачиться в максимальному наближенні до такого стану, коли значна частина цієї діяльності буде виконуватися молодіжними громадськими об'єднаннями за підтримки органів державної влади та місцевого самоврядування. Це й має скласти важливий принцип державної молодіжної політики, а значить, і соціальної політики в Росії.

Починається рух у цьому напрямку і в суб'єктах РФ. Почала формуватися нормативно-правова база державної підтримки на регіональному рівні соціальних інновацій молодіжних об'єднань (Московська, Волгоградська, Тульська області та ін.)

У цілому ж поки що саме на рівні законодавства суб'єктів РФ отримує закріплення пріоритет інформаційних послуг в системі соціального обслуговування молоді, що відповідає ідеям, що склав концепцію державної молодіжної політики в РФ.

Також у програмі «Молодь Росії» є й інші питання вирішення: шляхи вирішення житлової проблеми; вирішення питань зайнятості молоді; підтримка молодої сім'ї; розвиток системи дитячого, молодіжного та сімейного відпочинку; підтримка талановитої молоді та багато інших питань.

2. Цілі і завдання організації і здійснення заходів по роботі з дітьми і молоддю

Державна молодіжна політика - система державних пріоритетів і заходів, спрямованих на створення умов та можливостей для успішної соціалізації та ефективної самореалізації молоді, розвитку її потенціалу в інтересах Росії. Реалізація державної молодіжної політики виступає інструментом соціально-економічного та культурного розвитку, забезпечення конкурентоспроможності та зміцнення національної безпеки країни;

Існує класифікація об'єктів соціальної роботи:

діти - особи до досягнення ними 18 років;

молодь - громадяни Російської Федерації, включаючи осіб з подвійним громадянством, у віці від 14 до 30 років;

молоді сім'ї - сім'ї в перші три роки після укладення шлюбу (у разі народження дітей - без обмеження тривалості шлюбу), за умови, що один з подружжя не досяг 30-річного віку, а також неповних сімей з дітьми, в яких мати або батько не досягли 30-річного віку;

молодіжне громадське об'єднання - це об'єднання громадян віком до 30 років, що об'єдналися на основі спільності інтересів;

дитяче громадське об'єднання, - це об'єднання громадян, до якого входять громадяни у віці до 18 років та повнолітні громадяни, які об'єдналися для спільної діяльності.

Заходи щодо здійснення роботи з дітьми та молоддю здійснюються у всіх муніципальних утвореннях: поселенні, муніципальному районі та міському окрузі.

Функції по організації заходів по роботі з дітьми здійснюються через галузеві (функціональні) органи місцевої адміністрації (органи управління освітою, культури, фізичної культури і спорту, соціального захисту населення).

Функції по організації заходів по роботі з молоддю повинні здійснюватися через галузеві (функціональні) органи місцевої адміністрації (органи у справах молоді), організаційну структуру і штатну чисельність яких рекомендується визначати в залежності від чисельності молоді, яка проживає на території муніципального освіти і ступеня віддаленості від центру суб'єкта Російської Федерації (приблизна структура додається).

Заходи по роботі з дітьми безпосередньо здійснюють освітні установи, заклади культури, фізичної культури і спорту, соціального обслуговування, соціального захисту населення та ін..

Заходи по роботі з молоддю безпосередньо здійснюють установи органів у справах молоді у взаємодії з молодіжними та дитячими громадськими об'єднаннями.

При організації роботи з дітьми та молоддю рекомендується залучати молодь до формування та реалізації муніципальних (місцевих) програм по роботі з дітьми та молоддю, а також підпрограм по роботі з дітьми та молоддю у відповідних програмах соціально-економічного розвитку муніципальних утворень і суб'єкта Російської Федерації.

Цілі, завдання, пріоритетні напрямки та основний зміст роботи з дітьми та молоддю на муніципальному рівні визначаються відповідно до Програми соціально-економічного розвитку Російської Федерації на середньострокову перспективу (2009-2010 роки), затвердженої розпорядженням Уряду Російської Федерації від 19 січня 2006 р. № 38-р, Федеральної цільової програмою «Діти Росії», Державною програмою патріотичного виховання громадян у Російській Федерації на 2006-2010 роки, Федеральної цільової програмою «Комплексні заходи протидії зловживанню наркотиками та їх незаконному обігу на 2005 - 2009 роки», регіональними та муніципальними (місцевими) програмами соціально-економічного розвитку.

Завданнями в організації роботи в муніципальних утвореннях є:

з дітьми - створення необхідних правових, соціально-економічних, соціокультурних умов для фізичного, психологічного, духовного, соціального, емоційного, пізнавального та культурного розвитку дітей і реальне забезпечення основних гарантій прав дітей, в тому числі, що знаходяться у важкій життєвій ситуації;

з молоддю - залучення молоді в соціальну практику і інформування про потенційні можливості її розвитку в регіоні і Росії; розвиток творчої активності молоді; інтеграція молодих людей, що опинилися у важкій життєвій ситуації, в життя суспільства.

3. Пріоритетні напрямки організації заходів по роботі з дітьми і молоддю

При визначенні функцій органів по роботі з молоддю та установ органів у справах молоді рекомендується враховувати наступні зразкові напрямки роботи:

1. Виховання громадянськості й патріотизму:

організація та проведення масових заходів, присвячених пам'ятним датам історії Росії, державних символів Російської Федерації;

організація та проведення творчих заходів з дітьми та молоддю, сприяють вихованню громадянськості й патріотизму (в тому числі з технічних, туристським, військово-прикладних видів спорту, проведення муніципальних етапів оборонно-спортивної гри «Перемога», змагань за програмою «Школа безпеки», спартакіади допризовної молоді);

проведення муніципальних заходів з дитячим та молодіжним активом громадських цивільно-патріотичних об'єднань та інших організацій, що працюють з дітьми та молоддю, з обміну досвідом роботи;

організація пошукової роботи, діяльності з увічнення пам'яті воїнів, загиблих при захисті Вітчизни.

2. Підтримка талановитої та здібної молоді, дитячих і молодіжних соціальних позитивних ініціатив:

реалізація заходів у рамках пріоритетного національного проекту «Освіта» з підтримки талановитої і здібної молоді;

підтримка об'єднань навчаються в системі додаткової освіти дітей; науково-технічної творчості молоді;

розвиток системи муніципальних культурно-масових закладів дозвілля та спортивних заходів, заснованих на наступності культурно-історичних традицій муніципального освіти та суб'єкта Російської Федерації;

розвиток муніципальної системи заходів заохочення здібної та талановитої молоді (установа стипендій, грантів, премій);

стимулювання діяльності юридичних і фізичних осіб, які надають підтримку здібної і талановитої молоді;

організація проведення загально муніципальних дитячих та молодіжних свят;

підтримка розвитку в освітніх установах об'єднань учнів («малих академій наук», студентських наукових клубів, наукових товариств учнів і т.д.);

розвиток системи конкурсів соціальних проектів серед дітей та молоді та підтримка їх реалізації в муніципальній освіті, за місцем проживання, навчання і т.д.;

розробка та реалізація системи заходів щодо соціально - економічної, організаційної та правової підтримки підприємницької діяльності молоді.

3. Організація роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання:

створення умов для підтримки та розвитку мережі підліткових, молодіжних клубів (центрів) за місцем проживання;

сприяння в організації ігрових та спортивних майданчиків за місцем проживання;