Смекни!
smekni.com

Державна молодіжна політика (стр. 1 из 3)

Державнамолодіжнаполітика


Зміст

Вступ

1. Сутність і принципи державної молодіжної політики

2. Цілі і завдання організації і здійснення заходів щодо роботи з дітьми та молоддю

3. Пріоритетні напрями організації заходів щодо роботи з дітьми та молоддю

Висновок

Список використаних джерел


Вступ

Різноманіття в дитячому та молодіжному русі - характерна особливість суспільного життя Росії кінця ХХ - початку ХХI століття. Визнання державою дитячих і молодіжних громадських об'єднань як значущого соціального явища виявляється у розробці і здійсненні системних заходів в рамках державної молодіжної політики.

Діалог і конструктивну співпрацю влади та громадських об'єднань передбачає відкритість партнерів, їх готовність до спільного вирішення важливих державних і соціальних проблем для актуалізації потенціалу дітей та молоді у творчій діяльності. Взаємне пізнання сторін - шлях до плідної взаємодії учасників, пошуку оптимальних моделей взаємовідносин.

В даний час діяльність дитячих і молодіжних громадських об'єднань ґрунтується на наступних нормативних і правових актах:

1. Конституція Російської Федерації

2. Цивільний кодекс Російської Федерації

3. Конвенція про права дитини

4. Федеральний закон «Про громадські об'єднання» 19 травня 1995 N82-ФЗ

Предметом регулювання цього Закону є суспільні відносини, що виникають у зв'язку з реалізацією громадянами права на об'єднання, створенням, діяльністю, реорганізацією і (або) ліквідацією громадських об'єднань. Іноземні громадяни та особи без громадянства мають рівні права з громадянами Російської Федерації в сфері відносин, які регулюються цим Законом, за винятком випадків, встановлених федеральними законами чи міжнародними договорами Російської Федерації.

5. Федеральний закон «Про некомерційних організаціях» 12 січня 1996 року N 7-ФЗ

Цей Закон визначає правовий статус, порядок створення, діяльності, реорганізації і ліквідації некомерційних організацій як юридичних осіб, формування та використання майна некомерційних організацій, права і обов'язки їх засновників (учасників), основи управління некомерційними організаціями і можливі форми їх підтримки органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Цей Закон застосовується по відношенню до всіх некомерційним організаціям, створеним чи створюваним на території Російської Федерації, остільки, оскільки інше не встановлено цим Законом та іншими федеральними законами.

Цей Закон визначає порядок створення і діяльності на території Російської Федерації структурних підрозділів іноземних некомерційних неурядових організацій.

6. Федеральний закон «Про державну підтримку молодіжних і дитячих громадських об'єднань» 28 червня 1995 року N 98-ФЗ

Цей Закон визначає загальні принципи, зміст і заходи державної підтримки молодіжних і дитячих громадських об'єднань Російської Федерації (далі - молодіжні та дитячі об'єднання).

Під державною підтримкою молодіжних та дитячих об'єднань розуміється сукупність заходів, що вживаються органами державної влади Російської Федерації відповідно до законодавства Російської Федерації в області державної молодіжної політики з метою створення та забезпечення правових, економічних та організаційних умов діяльності таких об'єднань, спрямованої на соціальне становлення, розвиток і самореалізацію дітей та молоді в суспільному житті, а також з метою охорони і захисту їх прав.

З метою активізації діяльності держави у роботі з молоддю та молодіжними об'єднаннями в 2006 році були затверджені:

1. Стратегія державної молодіжної політики в Російській Федерації (Затверджена розпорядженням Уряду Російської Федерації від 18 грудня 2006 р. N 1760-р)

Стратегія державної молодіжної політики розроблено на період до 2016 року і визначає сукупність пріоритетних напрямів, орієнтованих на молодь, що включають завдання, пов'язані з участю молоді в реалізації пріоритетних національних проектів.

2. Методичні рекомендації з організації роботи органів місцевого самоврядування у вирішенні питань організації та здійснення заходів щодо роботи з дітьми та молоддю (Лист Міністерства освіти та науки від 30 травня 2006 р. N АС-588/06)

Дані методичні рекомендації з організації роботи органів місцевого самоврядування у вирішенні питань організації та здійснення заходів щодо роботи з дітьми та молоддю розроблені Міністерством освіти і науки Російської Федерації на виконання пункту 2 розділу III протоколу наради у Голови Уряду Російської Федерації М.Є. Фрадкова Міністерства освіти та науки Росії з урахуванням положень Федерального закону від 31 грудня 2005 р. N 199-ФЗ "Про внесення змін в окремі законодавчі акти Російської Федерації у зв'язку з удосконаленням розмежування повноважень"

Методичні рекомендації розроблені з метою надання практичної допомоги органам місцевого самоврядування щодо організації роботи з дітьми та молоддю відповідно до Федерального закону від 6 жовтня 2003 р. N 131-ФЗ "Про загальні принципи організації місцевого самоврядування в Російській Федерації"

В даний час на розгляді Державної Думи Російської Федерації знаходиться проект Федерального закону «Про державну молодіжну політику в Російській Федерації».

Даний законопроект передбачає вдосконалення законодавства щодо забезпечення конституційних прав і свобод молодих громадян на федеральному, регіональному та муніципальних рівнях.

На регіональному рівні були розроблені та прийняті наступні закони:

1. Закон Ставропольського краю «Про молодіжну політику в Ставропольському краї» 28 липня 2005 N40-кз

Цей Закон визначає правові засади формування та реалізації в Ставропольському краї молодіжної політики на основі Конституції Російської Федерації, федеральних законів та інших нормативних правових актів Російської Федерації, Статуту (Основного Закону) Ставропольського краю і спрямований на забезпечення гарантій прав і свобод молодих громадян, захист інтересів молоді в галузі освіти, праці, відпочинку та в інших сферах її життя і діяльності.

2. Закон Ставропольського краю «Про наділення органів місцевого самоврядування муніципальних районів і міських округів в Ставропольському краї окремими державними повноваженнями Ставропольського краю в галузі молодіжної політики» від 30 грудня 2005 N81-кз.

Цей Закон розроблений відповідно до федеральних законів "Про загальні принципи організації місцевого самоврядування в Російській Федерації", "Про загальні принципи організації законодавчих (представницьких) і виконавчих органів державної влади суб'єктів Російської Федерації" та законами Ставропольського краю "Про місцеве самоврядування в Ставропольському краї" , "Про молодіжну політику в Ставропольському краї" і спрямований на визначення порядку та умов наділення органів місцевого самоврядування муніципальних районів і міських округів в Ставропольському краї (далі - органи місцевого самоврядування) окремими державними повноваженнями Ставропольського краю в галузі молодіжної політики.

державний молодіжний політика дитина


1. Сутність і принципи державної молодіжної політики

Дефіцит уваги суспільства в поєднанні з недостатньою соціальною незахищеністю перетворюють молодь у дестабілізуючу суспільну силу. Разом з тим мова йде про формування поповнення, здатного взяти на себе турботу про майбутнє країни, тобто необхідності ефективного використання творчого потенціалу молоді.

Соціальна робота з молоддю і в нашій країні, і в багатьох інших країнах є частиною державної молодіжної політики. Державна молодіжна політика - це діяльність держави щодо створення соціально-економічних, правових, організаційних умов і гарантій для соціального становлення та розвитку молодих громадян, якнайповнішої реалізації творчого потенціалу молоді в інтересах всього суспільства.

Об'єктом державної політики є молоді люди віком від 14 до 30 років, молоді сім'ї та молодіжні об'єднання.

Основними цілями державної молодіжної політики є:

• Сприяння соціальному, культурному, культурному і фізичному розвитку молоді;

• Недопущення дискримінації молодих громадян за віковим цензом;

• Створення умов для повної участі молоді у соціально-економічній, політичній і культурного життя суспільства;

• Розширення можливостей молодої людини у виборі свого життєвого шляху, досягненні особистого успіху;

• Реалізація інноваційного потенціалу молоді в інтересах суспільного розвитку і самої молоді.

Реалізація державної молодіжної політики здійснюється на наступних принципах:

• Принцип участі: залучення молодих громадян до безпосередньої участі у формуванні та реалізації політики та програм, що стосуються молоді та громадянського суспільства в цілому;

• Принцип соціальної компенсації: забезпечення соціальної і правової захищеності молодих громадян, необхідної для поповнення обумовленої віком обмеженості їх соціального статусу;

• Принцип гарантій: надання молодому громадянинові гарантованого державою мінімуму соціальних послуг з навчання, виховання, духовного та фізичного розвитку, охорони здоров'я, професійної підготовки та працевлаштування, обсяг, види і якість яких повинні забезпечувати необхідний розвиток особистості та підготовку до самостійного життя;

• Принцип пріоритету: надання переваги громадським ініціативам у порівнянні з відповідною діяльністю державних органів і установ при фінансуванні заходів в галузі молодіжної політики.

Розробка і реалізація державної молодіжної політики здійснюються на двох рівнях: загальнореспубліканському і регіональному.

Основні заходи державної молодіжної політики на федеральному рівні з 1995 року здійснювалися відповідно до федеральною програмою «Молодь Росії», схваленої Президентом РФ Указом № 1992 від 15.09.1994 роках. У рамках цієї програми, що стала нині Президентської, серед пріоритетів виділена завдання, забезпечити молодь інформацією про її права та можливості в найбільш важливих сферах життєдіяльності. Таким чином, вперше закріплено позицію, що, інформаційна підтримка є першоосновою соціального обслуговування молоді.