Смекни!
smekni.com

Аналіз надходження та руху виробництва (стр. 7 из 8)

На протязі своєї діяльності підприємство повинно постійно звітувати перед державними відділами статистики, вона відображає рівень обсягів виробництва, матеріальні витрати, витрати по оплаті праці та інше.

Виходячи з цього потрібно виявити рівень економії, принцип встановлення норм матеріальних витрат, фактори, які впливають на підвищення або зниження матеріаломісткості, проаналізувати динаміку матеріальних витрат та змін матеріаломісткості окремих видів продукції.

Слід зазначити, що аналіз повинен проводитися не тільки порівнюючи планові і фактичні показники, а й використовувати данні за попередні періоди діяльності підприємства. Це надає можливість більш глибоко проаналізувати причини погіршення або покращення фінансового стану підприємства.

Методика аналізу звітного показника матеріаломісткості мало чим відрізняється від методів розрахунку її на підприємстві ВАТ «ВКП Бучанський завод скловиробів». Разом з тим слід пам’ятати, що на її рівень впливає чимало факторів. Їх слід виділити і виключити із суми матеріальних витрат та обсягу продукції для оцінки рівня матеріаломісткості продукції.

ВАТ "ВКП Бучанський завод скловиробів" особливу увагу приділяє заходам по удосконаленню процесу виготовлення продукції, правильності обліку та збуту товарної продукції. При великих відхиленнях матеріаломісткості на базовому підприємстві проводиться глибока перевірка даних і перегляд всіх статей матеріальних витрат за калькуляцією собівартості продукції. Для формування норм матеріальних витрат рекомендується розраховувати середні витрати за попередній період.

Підвищення ефективності використання матеріалів обумовлює скорочення матеріальних витрат на виробництво продукції, зниження її собівартості та зростання прибутку. При аналізі виявляється, що зміна витрат на модернізацію і оновлення обладнання та технологій виробництва призводить до зменшення витрат сировини і матеріалів.

За результатом 1999-2000 рр. матеріальні витрати скоротилися. Ця результативна зміна обумовлена, за результатами аналізу, підвищенням ефективності використання матеріалів, зниженням об’ємів випуску продукції.

Підприємству необхідно знижувати матеріаломісткість для подальшої ефективної діяльності. Резерви зниження матеріаломісткості обумовлюються збільшенням обсягу виготовленої продукції та зменшенням матеріальних витрат з 0,55 грн. на1 грн. товарної продукції. Для цього вивчають коефіцієнти використання однакових матеріалів в однотипних технологічних режимах їх обробки, що дозволило б базовому підприємству намітити заходи по вдосконаленню технологічних режимів (вдосконалення технології, придбання технологій за кордоном), конструкцій продукції і т.д.

Розмір економії розраховується шляхом множення різниці між фактичним процентом зниження і встановленим завданням по групам матеріалів на норму витрат, визначених на фактичний випуск продукції за нормами попереднього року (табл.6.1)

.

За результатами таблиці 6.1 видно, що в цілому по підприємству зниження норм витрат матеріалів на випуск продукції досягнуто у 2000 році, у порівнянні з 1999 роком на 13,95%, але це відбулося за рахунок зменшення об’ємів випуску продукції. При порівнянні нормативних витрат і фактичних витрат у 2000 році, то цей показник склав 0,02%. Отже підприємство працює над зниженням норм витрат матеріалів, хоча це і відбувається частково за рахунок зниження обсягу випущеної продукції.

На останньому етапі аналізу ефективності використання матеріальних ресурсів необхідно встановити можливості подальшого зниження норм витрат матеріалів і матеріальних витрат, невикористаних у звітному році. Вивчення конкретних умов виробничо-господарської діяльності підприємства, що аналізується, дозволяє зробити висновки про те, що такі можливості на підприємстві є. Існують всі умови для впровадження у виробничий процес нових промислово-технічних заходів по вдосконаленню виробництва, яке б дало можливість знизити витрачання матеріалів.

Аналіз зведених показників матеріаломісткості припускає з'ясовування реальних результатів її зниження та виконання норм матеріальних витрат з метою визначення заходів щодо подальшого їх зниження витрати матеріалів, покупних напівфабрикатів, палива та енергії. При цьому плановане зниження матеріаломісткості повинно бути підкріплено організаційно-технічними заходами, розробленими підприємствами. Все це потребує інформації про рівень матеріаломісткості продукції, що випускається підприємством в цілому і по основних виробах, про ефективність використання матеріальних ресурсів в цілому і по окремих їх видах, відповідності фактично отриманої економії встановленій.

Доцільний також аналіз резервів економії на підприємствах за рахунок скорочення відходів матеріалів і виробничих втрат. Для цього вивчаються коефіцієнти використання однакових матеріалів в однотипних технологічних режимах розробки.

Підводячи підсумки аналізу ефективності надходження та використання матеріалів слід зазначити, що головним є підвищення рівня аналітичної роботи на базовому підприємстві, яке можна вдосконалити за рахунок підвищення рівня автоматизації обліку і аналізу із застосуванням спеціалізованих програм по розрахунку показників використання матеріалів.

Підвищення кваліфікації обліку і аналізу за рахунок даних змін дало б можливість більш оперативно обробляти данні і приймати рішення, які дають можливість завчасно попередити негативні наслідки змін у виробничо-господарській діяльності.


ВИСНОВКИ

На базовому підприємстві ВАТ "ВКП Бучанський завод скловиробів" значну увагу приділяють обліку і аналізу матеріалів. Це досить значний об’єм роботи тому над цим питанням працює велика кількість облікових і аналітичних працівників. Необхідно зазначити, що із своєю роботою вони справляються.

Економічна служба базового підприємства ВАТ "ВКП Бучанський завод скловиробів" виділяє в матеріальних запасах такі наступні складові частини: матеріали і сировина, паливо, запасні частини і малоцінні і швидкозношувані предмети. Дана класифікація повністю відповідає теоретичним науковим визначенням.

Значна увага приділяється питанню організації правильного облікового процесу. Облік матеріалів ведеться у матеріальному відділі бухгалтерії, де ним займаються вузькоспеціалізовані фахівці. Необхідно зазначити, що на базовому підприємстві ВАТ "ВКП Бучанський завод скловиробів", ще не перейшли до національних стандартів бухгалтерського обліку і користуються планом рахунків, що діяв до 1.01.2000р. Нагальною потребою є перехід на план рахунків, що введений з 1.01.2000р. і використанню національних стандартів бухгалтерського обліку, що дасть змогу базовому підприємству ВАТ "ВКП Бучанський завод скловиробів" значно підвищити результативність діяльності матеріального відділу бухгалтерії і полегшити доступ до облікових даних в аналітичних цілях. Для цього необхідно почати підготовку до переходу на національні стандарти і план рахунків, що введений з 1.01.2000р. бухгалтерського обліку.

Першим кроком до вирішення цієї проблеми є зміна програмного забезпечення, що використовується для обліку матеріалів, що досить важко зробити ,враховуючи складність і об’єми роботи.

На основі практично одержаної інформації можна зазначити, що обліковий процес на підприємстві організовано за класичною схемою: від первинних документів до синтетичних реєстрів. Первинними документами по надходженню матеріалів являються товарно-транспортні накладні і рахунки-фактури, потім відбувається оприбуткування матеріалів на склад підприємства з використанням прибуткових ордерів. Всі первинні документи потім передаються в бухгалтерію, де заповнюються відомість аналітичного руху матеріалів на складах і далі дані переносяться до синтетичних регістрів. Важливо зазначити, що найважча частина облікового процесу автоматизована.

З метою досягнення позитивних результатів в обліковій роботі конче необхідна повна автоматизація облікового процесу пов’язаного з обліком матеріалів і залучення нових працівників з навичками роботи з програмним забезпеченням, а також знаннями і практичними навичками по впровадженню і обліковій роботі згідно з національними стандартами бухгалтерського обліку і планом рахунків, що діє з 1.01.2000р..

На базовому підприємстві ВАТ “ВКП Бучанський завод скловиробів” є аналітичний відділ, але що стосується аналізу матеріальних ресурсів, то він проводить не в повному обсязі і тому ефект дає не дуже великий. В інтересах підприємства розширити штат аналітичного відділу, поповнити його новими, свіжими кадрами, забезпечити відповідними технічними і програмними засобами, що в недалекому майбутньому дасть значний економічний ефект.

Аналітичний відділ відповідає за своєчасність отримання результативних показників і коефіцієнтів, які дали б можливість оперативно виявляти і реагувати на зміни в економічних процесах у виробництві і реалізації продукції, закупівлі матеріалів і сировини.

Використання вторинної сировини дозволяє підприємству забезпечити низьку собівартість продукції, уникнути проблеми реалізації відходів виробництва на стороні, в цілому раціоналізувати витрачання матеріалів, що призведе до чималої економії адже сировинні ресурси досить дорого коштують, і тим самим підвищити прибутковість і рентабельність як у цілому по підприємству, так і по окремим видам продукції, що випускається.

Аналіз всього виробництва вимагає підрахунку багатьох показників і розрахунку всіх даних по широкій номенклатурі виробів, на що необхідно досить багато часу і підбір різноманітної інформації. Усереднений вид продукції взято тому, що він має середні, притаманні всьому виробництву, значення в порівнянні з іншими видами продукції. Аналіз надходження і використання матеріалів, які закладено в собівартість цього виду використовуються при виготовленні і інших видів продукції.