Смекни!
smekni.com

Система охолодження ВАЗ-2107 (стр. 2 из 6)

Переваги рідинної системи охолодженя: підтримання найбільш ефективної робочої температури двигуна при тривалій роботі,охолоджувана рідина обігріває салон автомобіля, забезпечує більший пробіг за рахунок стабільнішої роботи двигуна.

Недоліки рідинної системи охолодження: ускладнена будова системи порівняно з повітряною системою, що вимагає більшої уваги при ТО та займає більше об’єму в підкапотному просторі автомобіля.

Для повітряних систем охолодження характерна безпосередня передача теплоти в атмосферу. Потрібна інтенсивність охолодження досягається за допомогою охолодних ребер , вентилятора та рефлектора . Витрата охолодного повітря може регулюватися.

Догляд за системою охолодження складається з перевірки і регулювання натягу ременя вентилятора, періодичному очищенню міжреберних просторів циліндрів, головок циліндрів і масляних радіаторів, у періодичному змащенні привода жалюзі.

Натяг ременя вентилятора варто перевіряти перед кожним виїздом автомобіля. Слабкий натяг ременя приводить до пробуксовки, викликаючи перегрівши двигуна через недостатню кількість, що надходить на охолодження повітря і недостатню зарядку акумуляторної батареї. Сильно натягнутий ремінь швидко зношується і викликає передчасний знос підшипників генератора.


/— натискний ковпачок; 2— передня половина шківа; 3— ремінь; 4— задня половина шківа; 5— регулювальні шайби;

6— вал генератора; 7— гайка.

Рисунок -2 Будова вентилятора

Двигун повітряного охолодження при підтіканні олії покривається шаром пилу, що при нагріванні пригоряє, утворити теплоізоляційну кірку, у результаті чого відбувається перегрів двигуна, утрата його потужності і посилений знос деталей. .

Переваги повітряної системи охолодження: проста за будовою та в експлуатації, забезпечує швидке прогрівання двигуна після запуску, має невелику масу

Недоліки повітряної системи охолодження: потрібно постійно підтримувати чистоту двигуна ззовні для кращої тепловіддач; велика потужність, що витрачається на привод вентилятора; шумність роботи; нерівномірність відведення теплоти по висоті циліндра.


2 БУДОВА ТА ПРИНЦИП ДІЇ

Система охолодження двигун-рідинна, закритого типу, із примусовою циркуляцією рідини. Місткість системи 9,85 л.

У систему охолодження входять: насос , радіатор, розширювальний бачок , термостат , чотирьохлопатевий вентилятор з кожухом , сорочка охолодження блоку і голивки блоку циліндра, трубопроводи і шланги.

Система заповнюється охолодною рідиною ТОСОЛ А-40 чи ТОСОЛ А-65 — водяним розчином антифризу ТОСОЛ-А (концентрованого етиленгликоля з антикорозійними і присадками, що антиспінюють, щільністю 1,12-1,14 г/см3); ТОСОЛ А-40 блакитного кольору щільністю 1,075—1,085 г/см3, має температуру початку кристалізації — 40°С. ТОСОЛ А-65 червоного кольору щільністю 1,085—1,095 г/см3, має температуру початку кристалізації — 65°С. Рівень рідини при холодному двигуні повинний бути на 3—4 см вище мітки MIN на розширювальному бачку. Доливати в розширювальний бачок необхідно дистильовану воду або антифриз ТОСОЛ-А в залежності від щільності рідини в системі. Перевірка щільності рідини здійснюється денсиметром при технічному обслуговуванні автомобіля.

Для контролю температури охолодної рідини в головку блоку циліндрів установлений датчик, а на щитку приладів покажчик. При нормальному тепловому режимі роботи двигуна стрілка покажчика повинна розташовуватися в початку червоного полюса шкали в межах +80—+100° C. Підвищений тепловий режим двигуна може бути викликаний неполадками в системі охолодження (недостатня кількість охолодної рідини, ослаблення натягу ременя вентилятора, несправність термостата) чи тяжкими умовами руху (рух по піску, крутому затяжному підйому, буксирування і т.д.).

Злив рідини із системи охолодження здійснюється через зливальні отвори, закриті пробками: одна в лівому куті нижнього бачка радіатора, інша в блоці циліндрів, ліворуч по ходу руху автомобіля.

При роботі двигуна нагріта в сорочці охолодження рідина через випускний патрубок по шлангах і надходить для охолодження в радіатор або термостат у залежності від положення клапанів термостата. Охолоджена рідина насосом по шлангу направляється в сорочку охолодження.

До системи охолодження підключений нагрівник салону автомобіля. Нагріта рідина з голівки циліндрів надходить по шлангу через кран у радіатор нагрівника і по шлангу і трубці відсмоктується насосом .

I - трубка відводу рідини від радіатора нагрівника і сорочки підігріву впускного трубопроводу; 2 — патрубок підведення рідини в радіатор нагрівника; 3 — пропускний шланг; 4 — випускний патрубок сорочки охолодження; 5 — шланг радіатора, що підводить; б - розширювальний бачок; 7 - сорочка охолодження головки і блоку циліндрів; 8 - пробка радіатора; 9 - трубка радіатора; 10 - кожух вентилятора; 11 - вентилятор; 12 - шків привода насоса охолодної рідини; 13 — шланг радіатора, що відводить; 14 - ремінь привода насоса і генератора; 15 - насос охолодної рідини; 16 - шланг подачі охолодної рідини в насос; 17 - термостат.

Рисунок-3 Система охолодження.

Насос охолоджуючої рідини

Насос відцентрового типу. Корпус і кришка відлиті з алюмінієвого сплаву. У підшипнику , що стопориться в кришці гвинтом , установлений валик . Підшипник валика дворядний, нерозбірний, без внутрішньої обойми. Роль внутрішньої обойми виконує валик. Підшипник змащуетъся при збиранні і надалі не змащується. На валик на один кінець напресована чавунна крильчатка , на інший кінець — маточина шківа привода вентилятора і насоса. Торець крильчатки , що стикається з ущільнювальним кільцем, загартований струмами високої частоти на глибину 3 мм.

Сальник насоса нерозбірний, складається з зовнішньої латунної обойми, гумової манжети й ущільнувального кільця, виготовленого з графітової композиції. Ущільнювальне кільце притиснуте через манжету до торця крильчатки. Сальник запресований у кришку насоса.

Корпус насоса має прийомний патрубок і вікно з боку блоку, циліндрів для подачі насосом охолодної рідини.

Насос із приводом клиноподібним ременем від шківа колінчатого вала. На автомобілях ВАЗ-2105, -2104, -2107 і їхніх модифікаціях установлюється насос охолодної рідини двигуна 2101. Відмінною рисою на ВАЗ-2107 і їхніх модифікаціях є наявність електропривода вентилятора. Тому в них вентилятор установлюється не на маточині насоса, а на валу електродвигуна.

На двигунах з Електровентиляторами кожух радіатора і вентилятор конструктивно відрізняються. Електровентилятор у зборі встановлюється на трьох гумових втулках і кріпиться гайками на шпильках кожуха . Крильчатка кріпиться на валу електродвигуна гайкою. Включення і вимикання електровентилятора здійснюються в залежності від температури охолодної рідини датчиком типу ТМ-108, загорненим у нижній бачок радіатора з лівої сторони. Електровентилятор і датчик ТМ-108 узяті з двигуна 2103. Датчик включення електровентилятора можна встановлювати і з двигунів 2108.

система охолодження вентилятор термостат

/ —- крильчатка; 2 — вікно підведення рідини в сорочку блоку; 3 — сальник; 4 — кульковий підшипник; 5 — вал крильчатки; 6 — маточина вентилятора; 7 — кришка насоса; 8 — стопорний гвинт; 9 — обойма сальника; 10 — манжета;11 — корпус насоса; 12 — прийомний патрубок.

Рисунок-4 Відцентровий насос охолоджуючої рідини


1-вентилятор; 2-ступиця шківа ; 3- накладка; 4-валик; 5-шків;6-сопорний гвинт підшипника; 7-підшипник; 8-сальник; 9-крильчатка; 10-корпус; 11-кришка; 12-гайка кріплення кришки насоса. Рисунок-5 Відцентровий насос охолоджуючої рідини

Відрізняються вони трохи підвищеною температурою включення і відключення електровентилятора.

Вентилятор

Вентилятор чотирьохлопатевий, виготовлений із пластмаси і закріплений трьома болтами до маточини вала насоса разом зі шківом привода. Лопати вентилятора виконані з перемінним по радіусі кутом установки і для зменшення шуму з перемінним кроком по втулці.

Для ефективної роботи вентилятор знаходиться в кожусі поліпропілену. Кожух кріпиться чотирма болтами до кронштейнів .

Вентилятор приводиться в дію від шківа колінчатого вала клиновим ременем. Натяг ременя здійснюється поворотом генератора. При нормальному натягу прогин ременя при зусиллі 100 Н повинний бути в межах 10—15 мм.

Радіатор і розширювальний бачок

Радіатор трубчасто-пластинчастий із двома рядами латунних трубок, складається з верхнього і нижнього бачків , трубок і луджених охолодних пластин . Радіатор установлений на дві гумові опори і закріплений чотирма болтами до передка кузова. Наливна горловина радіатора закрита пробкою і з'єднана шлангом з напівпрозорим пластмасовим розширювальним бачком .Пробка радіатора має впускний і випускний клапани. Впускний клапан має зазор (0,5—1,1 мм), через який при нагріванні й охолодженні рідини відбувається впуск і випуск охолодної рідини в розширювальний бачок. При закипанні рідини або різкому збільшенні температури пропускної здатності впускного клапана не вистачає, і під дією зрослого тиску клапан закривається, роз'єднуючи систему з розширювальним бачком. Відкривається випускний клапан і частина охолоджуючої рідини виходить у розширувальний бачок. Розширювальний бачок закритий пробкою з гумовим клапаном, що спрацьовує при тиску, наближеному до атмосферного.