Смекни!
smekni.com

Розробка методики керування проектом міжнародних морських фрахтових перевезень (стр. 6 из 8)

- забезпечує розробку і впровадження нормативів для оперативного календарного планування;

- забезпечує оперативний контроль за забезпеченням виробництва технічної документації, матеріалами, устаткуванням;

- забезпечує своєчасне оформлення, облік і регулювання замовлень по міжцеховій кооперації;

- забезпечує функціонування систем сіткового планування;

- контролює хід виконання планів.

Перший заступник директора:

- забезпечує технічний стан судів;

- забезпечує роботу з комплексного обслуговування флоту;

- контролює своєчасне одержання від замовників документів, необхідних для висновку контракту на вантажоперевезення.

Головний бухгалтер-начальник бухгалтерсько-фінансової служби:

- забезпечує своєчасне надання адміністрації підприємства й уповноваженим органам документації про фінансове положення підприємства;

- своєчасне складання бухгалтерської звітності;

- своєчасна подача документів у податкову адміністрацію.

Заступник директора по роботі з персоналом і соціальними питаннями:

- забезпечує соціально – економічну діяльність підприємства;

- вирішує комунальну проблему помешкань працівників підприємства;

- забезпечує роботу пунктів харчування й охорони здоров'я на підприємстві.

2.2.1 Судноремонт

Основним видом діяльності підприємства «Укррічфлот» є судноремонт.

Підприємство здійснює усі види ремонту морських, річкових, рибальських судів. Також робить переустаткування і модернізацію судів, заміну зовнішнього обшивання, очищення і фарбування підвідної частини корпуса, ремонт гвинтового комплексу і донно-забортної арматури, ремонт окремих механізмів і пристроїв, ремонт суднового електроустаткування, радіонавігаційної і рибопошукової апаратури, установка на судах сучасної супутникової телекомунікаційної апаратури, відновлення деталей суднових технічних засобів, виготовлення нестандартного оснащення для ремонту судів. Підприємство може робити ремонт судів, як вітчизняної, так і закордонної будівлі.

Судна приймаються на ремонт за стандартно відпрацьованою схемою:

1. Полягає контракт на ремонт судна (додаток 1).

2. Судно приходить у Херсон, проходить митна «очистка», для цього необхідні документи:

- ремонтна відомість (додаток 2);

- митна декларація (імпортна №31) (додаток 3);

- рахунок проформа про балансову вартість судна;

– акт приймання судна в ремонт (додаток 4).

3. Після закінчення ремонтних робіт заповнюється декларація (експортна №31) плюс ремонтна відомість, акт виконання робіт.

2.2.2 Морські фрахтові перевезення

Другим основним видом діяльності підприємства «Укррічфлот» є надання своїх судів (судна на балансі підприємства) у чартер, тобто під фрахт.

За договором морського перевезення вантажу перевізник (судновласник) зобов'язується доставити вантаж, що йому передасть відправник (вантажовласник), у порт призначення і видати його уповноваженій на одержання вантажу особі, фрахтувальник зобов'язується сплатити за перевезення встановлену плату (фрахт).

Договір морського перевезення вантажу може бути укладений:

1. З умовою надання для морського перевезення вантажу всього судна, частини його чи визначених суднових приміщень (чартер).

2. Без такої умови.

Чартер фрахт буває двох видів:

1) договір щодо фрахтування судна на час (тайм-чартер)

2) договір щодо фрахтування судна без екіпажа (бербоут-чартер)

За договором фрахтування судна на час (тайм – чартер) судновласник зобов'язується за обумовлену плату (фрахт) надати фрахтувальнику судно і послуги членів екіпажа судна в користуванні на певний строк для перевезення вантажів, чи пасажирів для інших цілей торгового мореплавання.

За договором фрахтування судна без екіпажа (бербоут – чартер) судновласник зобов'язується за обумовлену плату (фрахт) надати фрахтувальнику в користування його володіння на певний строк, не укомплектоване екіпажем і неспоряджене судно для перевезення вантажу, чи пасажирів для інших цілей торгового мореплавання.

2.3 Умови господарювання в макросередовищі

Макросередовище в широкому змісті являє собою відносини Укррічфлоту із державою в особі її органів: податковими органами, Державною митною службою, а також керуванням з питань ЗЕД при обласній адміністрації, що безпосередньо впливають на діяльність підприємства на українському фрахтовому ринку.

Умови господарювання підприємства в мікросередовищі мають на увазі взаємодію його з конкурентами, споживачами, уповноваженим банком.

Власниками морських суден в Україні є 70 юридичних осіб, у т.ч. 13 судноплавних компаній, 19 морських торгових і 3 морських рибних порти, 15 рибальських підприємств, 8 науково-дослідницьких об'єднань, 6 промислових (включаючи суднобудівні) підприємств і стільки ж організацій по обслуговуванню морських шляхів і акваторій портів. Усі вони розташовані в регіоні Азово-Чорноморського басейну.

Споживачі підприємства – це вантажовласники, яки хочуть зафрахтувати судно підприємства або судновласники, які бажають провести судноремонт.

Уповноваженим банком підприємства «Укррічфлот» є «Укрсоцбанк», який знаходиться за адресою: м. Херсон вул. 21 Січня.

2.5 Фінансово-економічна діяльність

Найважливішими характеристиками фінансово-економічної діяльності підприємства є платоспроможність і фінансова стійкість. Якщо підприємство платоспроможне і фінансово стійке, воно має перевагу перед іншими підприємствами того ж профілю в залученні інвестицій, в одержанні кредитів, у виборі постачальників і найманні високо кваліфікованих кадрів. Крім того, підприємство не вступає в конфлікт із державою і суспільством, тому що вчасно виплачує податки в бюджет, заробітну плату, дивіденди, відсотки по кредитах і т.д. У літературі по аналізу фінансово-економічного стану підприємства розрізняють два види оцінки фінансово-економічної діяльності підприємства:

1. Оцінка платоспроможності.

2. Оцінка фінансової стійкості.

Фінансова стійкість підприємства – це гарантована в часі платоспроможність, незалежність від випадків ринкової кон'юнктури і поводження партнерів.

Платоспроможність – це достатність ліквідних активів для погашення в будь-який момент усіх своїх короткострокових зобов'язань перед кредиторами. До ліквідних активів відносяться: кошти (у касі, на розрахунковому і валютному рахунку, чекові книжки, акредитиви), а також легко реалізовані фінансові активи (депозити – внески в банках під відсотки; державні казначейські зобов'язання; облігації й інші цінні папери, що вільно купуються і продаються, котируються на біржі).

Одночасний аналіз платоспроможності і фінансової стійкості містить у собі інтегральна бальна оцінка фінансово-економічного стану підприємства. Сутність методики полягає в класифікації підприємств по ступені ризику, виходячи з фактичного рівня показників (коефіцієнтів) і рейтингу кожного показника:

1 Клас – підприємства з великим запасом фінансової стійкості.

2 Клас – підприємства з деяким ступенем ризику по заборгованості, але ще не ризиковані.

3 Клас – проблемні підприємства із середнім ступенем ризику.

4 Клас – підприємства з високим ризиком банкрутства.

5 Клас – підприємства найвищого ризику.

6 Клас – практично неспроможні підприємства (банкрути).

Таблиця 2.1. Класифікація підприємств за критеріями фінансового стану

Показник Кордони
1 клас, бал 2 клас, бал 3 клас, бал 4 клас, бал 5 клас, бал 6 клас, бал
1 2 3 4 5 6 7
Коефіцієнт абсолютної ліквідності 0,25 ібільше –20 6. 0,2–16 6. 0,15–12 6. 8 6. 0,05–46. менше0,05-0 6.
Коефіцієнтшвидкоїліквідності 1,0 ібільше –18 6. 0,9–15 6. 0,8-12 6. 0,7-9 6. 0,6-6 6. менше0,5–0 6.
Коефіцієнтпоточноїліквідності 2,0 ібільше –16,5 б. 1,9 1,7-від 15 до12 6. 1,6.. 1,4-від 10,5до 7,5 б. 1,3. 1,1 –від 6 до3 6. 1,0-1,5 6. менше1,0–0,6.
Коефіцієнтфінансовоїнезалежності 0,6 ібільше –17,6. 0,59…0,54-15–12 6. 0,53…0,43-11,4–7,46. 0,42…0,41-6,6–1,86. 0,4-16. менше0,4-0 6.
Коефіцієнтзабезпеченості власнимиобіговимизасобами 0,5 ібільше –15 6. 0,4-12 6. 0,3-9 6. 0,2-6 6. 0,1-3 6. менше0,1-0 6.
коефіцієнткапіталізації 0,1 інижче-15 6. 0,2-12 6. 0,3-9 6. 0,4-6 6. 0,5-3 6. більше0,5–0 6.
МінімальнезначенняМежі 100 85–64 63,9-56,9 41,6-28,3 18 -

Коефіцієнт абсолютної ліквідності (КАЛ) визначається як відношення суми коштів і короткострокових фінансових вкладень до величини короткострокової заборгованості.

Коефіцієнт швидкої ліквідності (КШЛ) визначається як відношення суми ліквідних активів і дебіторської заборгованості (3 розділ активу балансу) до величини короткострокової заборгованості.

Коефіцієнт поточної ліквідності (КПЛ) визначається як відношення суми ліквідних активів, дебіторської заборгованості і запасів (сума 2 і 3 розділів активу балансу) до величини короткострокової заборгованості.

Коефіцієнт фінансової незалежності (КФН) показує частку власних засобів (капіталу і резервів по 1 розділу пасиву балансу) у валюті балансу, тобто у всій вартості майна.

Коефіцієнт забезпеченості власними обіговими коштами (КОСС) визначається як відношення, у чисельнику якого стоїть різниця поточних активів (сума 2 і 3 розділів активу балансу) і поточних пасивів (3 розділ пасиву балансу), а в знаменнику – величина поточних активів.