Смекни!
smekni.com

Організація і методика аудиту фінансової звітності (стр. 8 из 8)

Отже, в результаті проведення аудиторської перевірки, було виявлено порушення в ході формальної перевірки, оскільки було виявлено відсутність підписів посадових осіб та печаток на первинних документах.

Також, при проведенні арифметичної перевірки, було виявлено порушення в оборотно-сальдовій відомості по складу по рахунку 261 «готова продукція - МЛИН».

Проте, було встановлено, що помилки в результаті формальної перевірки і арифметичної перевірки виникли в результаті автоматизованої обробки даних. Проте, оскільки, первинні документи без підписів та печаток підприємств вважаються невірними, рекомендуємо в подальшому виправити дані помилки та подавати документи відповідним особам для проставлення підписів та печаток.

В результаті зустрічної перевірки та перевірки за змістом, ніяких відхилені в документації виявлено не було.

Висновки

В результаті написання даної курсової роботи, ми встановили, що аудит – це перевірка даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності суб’єкта господарювання з метою висловлення незалежної думки аудитора про її достовірність в усіх суттєвих аспектах та відповідність вимогам Законів України, П(С)БО, або іншим правилам (внутрішнім положенням суб’єкта господарювання) згідно із вимогами. На сьогоднішній день аудит стає невід`ємною часткою фінансового життя країни. Успішна робота сучасного підприємства неможлива без знання його реального виробничого та фінансового стану та конкурентного становища на ринку, на основі чого здійснюється планування подальшої діяльності.

Тому, в курсовій роботі ми розглянули операції щодо вилученого капіталу, готової продукції, адміністративних витрат, статутного капіталу, а також розглянули внутрішній аудит ЗАТ «Рівне-борошно».

Отже:

1. Вилучений капітал – це вартість акцій власної емісії, або часток викуплених товарів у його учасників. При визначенні власного капіталу, сума вилученого капіталу підлягає вирахуванню. Метою аудиту вилученого капіталу є встановлення законності здійснених операцій щодо вилученого капіталу.

2. Внутрішній аудит – це процес, яки забезпечує відповідність функціонування конкретного об’єкта прийнятим управлінським рішенням і спрямований на успішне досягнення мети. Система внутрішнього аудит ЗАТ «Рівне-Борошно» включає в себе такі процедури, як: система внутрішнього контролю (зовнішні фактори (стан економіки країни, нестабільність законодавства, регулювання обліку), внутрішні фактори (нестабільність законодавства, регулювання обліку)), середовище контролю (облікова політика, форми обліку, спосіб обробки облікової інформації), система бухгалтерського обліку (інвентаризація, санкціонування, обмеження доступу до активів, розподіл обов’язків, робочий план рахунків).

3. Адміністративні витрати – це загальногосподарські витрати які спрямовані на обслуговування та управління підприємством. Зокрема: загально-корпоративні витрати, витрати на службове відрядження, на утримання апарату управління, на утримання основних засобів загального призначення, на зв'язок, податки, збори, платежі, плата за розрахунково-касове обслуговування та ін. Мета аудиту адміністративних витрат — підтвердити достовірність формування та правильність відображення в обліку адміністративних витрат.

4. Основними завданнями внутрішнього аудиту адміністративних витрат є: формування ефективних інформаційних потоків; забезпечення адекватного розподілу адміністративних витрат між конкретними видами продукції для потреб управлінського обліку; забезпечення достовірного відображення в оперативному, управлінському та фінансовому обліку, а також у внутрішньогосподарській звітності фактичної величини адміністративних витрат як в цілому по підприємству, так і за місцями виникнення та центрами відповідальності; формування інформації для вдосконалення процесу планування адміністративних витрат; контроль за непродуктивними і нераціональними адміністративними витратами з метою виявлення внутрішньогосподарських резервів їх зниження.

5. Статутний капітал – це сума, зафіксована в установчих документах, як загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства. Статутний капітал є одним із предметів аудиту власного капіталу. Розмір статутного капіталу фіксується в установчих документах і будь-які зміни його розміру повинні відображатися в обліку та звітності тільки після внесення відповідних змін в установчі документи підприємства.

6. В результаті арифметичної перевірку, перевірки за змістом та зустрічної перевірки річної фінансової звітності ЗАТ «Рівне-Борошно», зокрема. Ф. № 1 «Баланс», Ф. № 2 «Звіт про фінансові результати», Ф. № 4 «Звіт про власний капітал» та Ф. № 5 «Примітки до річної фінансової звітності», можна сказати, що фінансова звітність справедливо й достовірно відображає фінансовий стан Товариства на 31 грудня 2007 р. та його фінансові результати за 2007 рік.

Проте, оскільки в результаті формальної перевірки у всіх звітностях було виявлено відсутність підписів керівника і головного бухгалтера, дана звітність не повністю відповідає вимогам діючих нормативно-правових актів України та Положенням (стандартам) бухгалтерського обліку. Але, також було встановлено, що дане відхилення пов’язане в зв’язку з автоматизованою обробкою даних, та було порекомендовано надалі виправити дану помилку та подавати документацію на підписи відповідальним особам.

7. В результаті формальної перевірку, арифметичної перевірку, перевірки за змістом та зустрічної перевірку комплекту облікових документів по продажу готової продукції ЗАТ «Рівнем-Борошно» ВАТ «Рівнехолоду» 21 червня 2007 р. було виявлено порушення в ході формальної перевірки, оскільки виявлено відсутність підписів посадових осіб та печаток на первинних документах. Також, при проведенні арифметичної перевірки, було виявлено порушення в оборотно-сальдовій відомості по складу по рахунку 261 «готова продукція - МЛИН».

Проте, було встановлено, що помилки в результаті формальної перевірки і арифметичної перевірки виникли в результаті автоматизованої обробки даних. Але, оскільки, первинні документи без підписів та печаток підприємств вважаються невірними, рекомендуємо в подальшому виправити дані помилки та подавати документи відповідним особам для проставлення підписів та печаток.

В результаті зустрічної перевірки та перевірки за змістом даних документів, ніяких відхилені виявлено не було.

Список використаної літератури

1. Закон України № 44 – Про внесення змін до Закону України від 14.09.06 р. № 44 «Про аудиторську діяльність».

2. Закон №996. - Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

3. П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». – «Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. N 87.

4. П(С)БО 2 “Баланс”. - "Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 "Баланс", затверджене наказом Мінфіну України від 31.03.99 р. №87.

5. П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати». - "Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. N 87

6. П(С)БО 4 «Звіт про рух грошових коштів». - "Положення (стандарт) бухгалтерського обліку «Звіт про рух грошових коштів», затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. N 87

7. П(С)БО 5 «Звіт про власний капітал». - "Положення (стандарт) бухгалтерського обліку «Звіт про власний капітал», затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. N 87

8. П(С)БО 9 "Запаси". - Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 "Запаси", затверджене наказом Мінфіну України від 20.10.99 р. №246.

9. П(С)БО 16 “Витрати”. - "Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 "Витрати", затверджене наказом Мінфіну України від 31.12.99 р. № 318.

10. Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни «Організація і методика аудиту» студентам факультету економіки і підприємництва, Інституту довузівської підготовки та післядипломної освіти НУВГП, навчальним консультаційним центрам НУВГП спеціальності «Облік і аудит» денної та заочної форми навчання/Суха О. Р., Рівне: НУВГП, 2007. – 32 с.

11. Суха О. Р., Стрибулевич Т. О. Організація і методика аудиту. Інтерактивний комплекс навчально-методичного забезпечення. – Рівне: НУВГП, 2008. – 163 с.

12. Кулаковська Л. П., Піча Ю. В. Основи аудиту: Навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти. – К. : «Каравелла»; Львів: «Новий світ - 2000», 2002. – 504 с.