Смекни!
smekni.com

Основи обліку в бюджетних організаціях (стр. 60 из 63)

— № 2-валюта «Звіт про використання коштів загального фонду бюджету з міжнародної діяльності України»;

— № 4-1м «Звіт про надходження і використання спеціальних коштів»;

— № 4-2м «Звіт про надходжеіпгя і використання сум за дорученнями»;

— № 4-Зм «Звіт про депозитні суми»;

— № 4-4м «Звіт про рух інших власних надходжень»;

— № 4-5м «Звіт про використання субвенціЙ, одержаних з інших бюджетів»;

— № 4—6м «Звіт про надходження і використання інших доходів (спеціальний фонд)»;

— № 7м «Звіт про заборгованість бюджетних установ»;

— № 8м «Звіт про зобов'язання бюджетних установ».

Усі форми місячної звітності складаються бюджетними установами наростаючим підсумком з початку року в розрізі кодів функціональної та економічної класифікації видатків. При цьому звіт за ф. № 2м складають всі установи, які одержують кошти загального фонд}' Державного бюджету України та/або місцевих бюджетів, а звіт за ф. № 2-валюта — лише ті установи, які одержували кошти загального фонду бюджету в іноземній валюті.

Звіти за ф. № 4м складаються у розрізі видів спеціальних коштів: сум за дорученнями, депозитних еум та ін. Так, ф. № 4-ім складається установами, Ідо отримують доходи від надаїпія платних послуг, виконання робіт, реалізації продукції /а іншої діяльності відповідно до чинного законодавства і викорцс[овують їх за цільовим призначенням згідно ч кошторисом.

Звіт за ф. № 4-2м складають установи, що отримують кошти від юридичних, фізичних осіб та благодійних фондів для виконання окремих доручень згідно п затвердженим кошторисом. Звіти за ф, №4 -Зм, 4-4м, 4 5м та 4-6м складають і подають лише з. і установи, які отримують відповідні кошти.

Звіт (а ф. № 7м складають всі бюджетні установи ни підставі даних бухгалтерського обліку про фактичну дебіторську і кредиторську заборгованість на звітну дату, що виникла як за видатками, так і за нарахованими доходами. Звіт складають у розрізі кодів економічної і функціональної класифікації видатків.

Звіт за ф. № 8м складають всі установи, що отримують асигнування на свою діяльність з Державного бюджету України.

Квартальна фінансова звітність бюджетної установи дещо ширша порівняно з місячною і включає додатково ще такі форми;

— № 1 «Баланс»;

— № 3 «Звіт про виконання плану за штатами і контингентами»;

— № 4-1-їведена «Зведений звіт про надходження ы використання спеціальних коштів»;

— № 4-4-зведена «Зведений звіт про рух інших власних надходжень»;

— пояснювальна записка до звіту.

Зміст і порядок складання квартальної звітпості регламентовано «Інструкцією про порядок складання в 2002 році квартальної фінансової звітності установами та організаціями, які отримують кошти з державного та/або місцевого бюджетів», затвердженою наказом ДКУ від 29.03.2002 р. № 59.

Квартальний баланс скла даєтьсяиа підставі звірених даних про залишки на рахунках аналітичного і синтетичного обліку на кінець кварталу. При цьому слід враховувати, що доходи і видатки у квартальних балансах показуються наростаючими підсумками з початку року, а всі інші статті - етапом на кінець звітного періоду. До балансу додаються довідки «Доходи загального фонду» (за рахунком 70) та «Доходи спеціального фонду» (за рахунком 71 у частині інших доходів).

Звіт за ф. № 3 характеризує показники про штати і контингенти установи. Окремі установи подають цей звіт за спеціально затвердженими формами:

- № 3-1 «Звіт про виконання плану за штатами і контингентами органів державного управління, судів і прокуратури, науково-дослідних установ»;

- № 3-2 «Звіт про виконання плану за штатами і контингентами установ підготовки і підвищення кваліфікації кадрів» (складається окремо за кожним кодом функціональної класифікації: за державним замовленням; за контрактами);

- № 3-4 «Звіт про виконання плану щодо штатів і контингентів установ охорони здоров'я і соціального забезпечення»;

- № 3-19 «Звіт про виконання плану .за штатами і контингентами інших установ і закладів»;

- № 3дс «Звіт про утримання дитячих дошкільних закладів». Звіти за ф. № 4-2-зведена та № 4-4-зведепа складаються окремо з кожного виду спеціальних коштів або інших власних надходжень, але в цілому за всіма функціями. Вони подаються лише установі вищого рівня і не подаються органам Державного казначейства України.

У пояснювальній записці до квартального звіту необхідно відобразити таку інформацію:

- основні фактори, що вплинули на виконання кошторису доходів і видатків;

- зміни у фінансовому стані установи за звітний період;

- заборгованість за виплатами громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- суми коштів спеціального фонд)', використані для погашення заборгованості за соціальними виплатами загального фонду;

- одержана гуманітарна допомога;

- суми сплачених до бюджету штрафів, їх підстави та винні особи;

- суми субвенцій, отримані з інших бюджетів, та ін.

Річний фінансовий звіт бюджетних установ, крім тих форм,

що подаються у складі квартальної звітності, додатково містить форми:

—№ 5 «Звіт про рух необоротних активів»;

—№ б «Звіт про рух матеріалів і продуктів харчування»;

—№ 9 «Звіт про результати фінансової діяльності»;

—№ 15 «Звіт про недостачі та крадіжки грошових коштів і матеріальних цінностей в бюджетних установах».

У звіті за ф. № 5 відображається вартість необоротних активів установи на початок і кінець звітного року та їх рух протягом року. Складають цей звіт на підставі даних окремих субрахунків до синтетичних рахунків 10, 11 і 12.

Звіт за ф. № 6 характеризує- рух за рік окремих видів матеріалів і продуктів харчування та їх залишки на початок і кінець року.

У звіті за ф. № 9 відображають доходи і видатки, а також операції, внаслідок яких ці доходи (видатки) збільшуються або зменшуються. Звіт складається з двох частин: загальний фонд і спеціальний фонд.

Фінансовий результат із загального фонду визначають за таким алгоритмом: до одержаних бюджетних асигнуваш, додають вартість оприбуткованих надлишків матеріалів, суму дооцінки матеріалів, суми централічованого забезпечення Іа інших доходів, суми списаної кредиторської заборгованості; віднімають видатки загального фонду, суми списаних недостач, списаної дебіторської Іборгованості; додають або віднімають результати переоцінок. щалогічним порядком визначають також фінансовий результат за спеціальним фондом.

У звіті за ф. № 15 відображають виявлені протягом звітного року суми недостач, втрат і крадіжок грошей та матеріальних цінностей після заходів, вжитих для усунення їх наслідків: віднесено на винних осіб за рішенням суду, стягнено з винних осіб, списано за рахунок установи, знаходиться у слідчих органах.

До річного звіту, як і до квартального, додається пояснювальна записка.

Інструкції про порядок складання бухгалтерської звітності бюджетних установ переглядаються щорічно і затверджуються ДКУ відповідно до потреб обліку і контролю за виконанням Закону України про Державний бюджет на відповідний рік.

8.2. Податкова і соціальна звітність бюджетних установ

Установи та організації, що утримуються за рахунок бюджетних асигнувань, е: платниками окремих податків і зборів (див. параграф 4.1). передбачених Законом України «Про систему оподаткування» від 25.06.1991 р. № 1251-ХП (зі змінами і доповненнями), а тому вони повинні складати і подавати відповідним органам податкову та соціальну звітність. Перелік форм звітності й терміни її подання наведено у табл. 8.1.

Перелічена податкова звітність (пп. 1—6 табл. 8.1) подається до податкових органів за місцем знаходження бюджетної установи та її реєстрації як платника податку. Соціальна звітність, наведена у пп. 7—11 табл. 8.1, подається до місцевих органів відповідних фондів, де кожна бюджетна установа повинна бути зареєстрована як платник відповідних зборів.

8.3. Статистична звітність

Бюджетні установи, як і підприємства та організації' інших галузей народного господарства та видів (сфер) діяльності, подають установлену нормативними документами статистичну звітність органам державної статистики та вийдім установам відповідного підпорядкування. Склад і зміст цієї статистичної звітності частково визначається специфікою діяльності окремих установ, але більшість форм статистичної звітності є загальнодержавними, обов'язковими дія подання всіма підприємствами, установами та організаціями.

Таблиця 8.1

Склад податкової та соціальної звітності бюджетних установ

Форма звітності

Періодичність подання

Термін подання
1

2

3
1 . Декларація про прибуток підприємства

Щоквартально

До 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом; до 10 лютого — за підсумками минулого року
2. Повідомлення про результати розрахунку авансового внеску податку на прибуток

Щомісячно у міжквартальний період

До 20 числа місяця, наступного за звітним періодом
3. Звіт про використання коштів неприбуткових організацій і установ

Щоквартально

Не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом
4. Податкова декларація з податку на додану вартість

Щоквартально

Не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом
5. Розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів

Щорічно

До 1 березня наступного за звітним року, а з придбаних протягом року засобів — в 10-ден-ний термін після їх реєстрації у відповідних органах
6. Довідка про суми виплачених доходів та утриманих з них податків фізичних осіб (ф. № 8-ДР)

Щоквартально

До 1 5 числа місяця, наступного за звітним кварталом
7. Звіт про нарахування збору на обов'язкове державне пенсійне страхування й Інших надходжень та витрачання коштів Пенсійного фонду (ф. № 4-ПФ)

Щоквартально

До 10 числа місяця, наступного за звітним квартал ом; до 15 січня — за підсумками минулого року
8. Інформація про розрахунки •) Пенсійним фондом України (ф №5-ПФ)

Щомісячно у міжквартальний період

До 10 числа місяця, наступного за звітним періодом
9. Розрахункова відомість про кошти фонду соціального страхування (ф. № 4-ФСС)

Щоквартально

До 12 числа місяця, наступної» за звітним кварталом

Продовження табл. 8.1


1

2

3
10. Розрахункова відомість про нарахування І перерахування збору на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття

Щ о квартально

До 15 числа місяця, наступного за звітним кварталом
1 1 Розрахункова відомість про нарахування І перерахування страхових внесків і витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань

Щоквартально

До 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом; до 15 січня — за підсумками минулого зоку

Згідно із Законом України «Про державну статистику України», який набув чинності з 1 січня 2001 р., респонденти зобов'язані безкоштовно у повному обсязі, за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, у визначені терміни подавати органам державної статистики достовірну статистичну інформацію, у тому числі І обмеженим доступом, і дані бухгалтерського обліку. Первинні дані, отримані органами державної статистики від респондентів піл час проведення статистичних спостережень, е конфіденційною інформацією, яка охороняється законом і використовується виключно для статистичних цілей у зведеному знеособленому вигляді. Поширення статистичної інформації, на підставі якої можна визначити конфіденційну статистичну інформацію щодо конкретного респондента, забороняється.