Смекни!
smekni.com

Документальне оформлення автомобільних перевезень (стр. 3 из 3)

У залежності від виду вантажу до основних документів прикладаються інші (ветеринарні, санітарні і якісні - сертифікати, свідчення, довідки, паспорти), перелік яких визначається правилами перевезення названих вантажів.

Документообіг на автотранспортному підприємстві багато в чому залежить від наявності складу паливно-мастильних матеріалів, автозаправної станції, наявності спеціальних ємностей для збереження паливно-мастильних матеріалів у гаражі, автозаправних машин та інших умов.

Незалежно від умов, тільки чітко побудована система документообігу й оформлена первинна документація може забезпечити достовірний облік і контроль за автомобільними перевезеннями.

Відповідальність за неправдивість, неточність відомостей, зазначених відповідальними особами в первинній транспортній документації, призначеній для оформлення перевезення вантажів автомобільним транспортом приведення розрахунків за транспортну роботу, несуть перевізник, виробник і одержувач.

Особи, відповідальні за оформлення первинної транспортної документації несуть персональну відповідальність за правдивість зазначених у цих документах даних, а заподіяні збитки відшкодовуються ними в порядку установленому законодавством.


Список використаної літератури

1. Кім Г., Сопко В.В., Кім С.Г. Бухгалтерський облік: первинні документи та їх заповнення: Навчальний посібник. К.: Університет економіки та права “Крок”, 2004. – 437 с.

2. Інструкція про порядок виготовлення, збереження, застосування первинної транспортної документації для перевезення вантажів автомобільним транспортом і обліку транспортної роботи. Затверджено наказом Міністерства статистики і Міністерства транспорту України від 07.08.96 р. №228/253.

3. Лень В.С. Організація бухгалтерського обліку. Навчальний посібник / за редакцією В.С. Леня. – К.: Центр начальної літератури, 2006. – 696 с.

4. Бутинець Ф.Ф., Олійник О.В., Шигун М.М., Шулепова С.М. Організація бухгалтерського обліку: Навчальний посібник. – 2-ге вид. перероб. і доп. – Житомир: ЖІТІ, 2002. – 576 с.

5. Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку. Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. №88.

6. Про затвердження типових форм первинного обліку. Затверджено наказом Міністерства статистики України від 09.10.95 р. №253.