Смекни!
smekni.com

Організація міжнародного туризму в Росії (стр. 2 из 7)

• залежність туристської послуги від таких змінних, як час і простір. Велике значення має фактор сезонності (маркетингові заходи туристської організації будуть відрізнятися в пік сезону і міжсезоння). У міжсезоння необхідні додаткові заходи стимулювання попиту: низькі ціни, різні додаткові послуги і т.д.;

• значний вплив на якість туристської послуги роблять зовнішні фактори, що мають форсмажорних характер, тобто не залежать від волі і дій продавця і покупця: погода, природні умови, політика, міжнародні події і т.д.[12, c.142]

При сегментації споживачів туристського ринку доцільно враховувати ряд особливостей, властивих індустрії туризму:

• в ролі безпосереднього споживача послуг і покупця (замовника) нерідко виступають різні особи (наприклад, бронювання номерів для своїх співробітників компанією);

• рішення про придбання туристських послуг може змінюватися залежно від мети подорожі, наявності вільного часу, тривалості та частоти відпочинку;

• загальний інтерес групових подорожей у ряді випадків відрізняється від потреб і бажань кожного індивідуума (члена групи);

• мотивація туристів відрізняється в залежності від часу, коли приймається рішення про покупку і бронюванні туру (наприклад, мотиви подорожей різні в туристів, які купили тури завчасно, і у тих, хто придбав "горящі путівки").

При виявленні особливостей туристського ринку важливе місце повинно відводитися не тільки категорії "туристське пропозицію" і розгляду поняття "туристська послуга", але і поняттю "туристський попит", в концепції якого пріоритетне місце відводиться споживачу, чиї потреби та бажання туристські організації припускають задовольняти.

Складності функціонування організацій індустрії туризму полягають у тому, що оцінка якості туристських послуг споживачем досить суб'єктивна і залежить від різних факторів: загальноекономічних, культурного та суспільно-психологічного характеру, соціально-демографічних, особистісно-поведінкових.

Значний вплив на попит в сфері туристських послуг надають такі зміни у суспільному психології споживання, як інформованість, високий рівень освіченості, висока вимогливість до комфорту і якості послуг, індивідуалізм, екологізація, мислення споживача, мобільність, фізична та розумова активність на відпочинку, прагнення отримувати калейдоскоп вражень.[7, c.225]

Сукупність усіх цих факторів і визначає виникнення і характер поведінкових особливостей споживачів туристських послуг, які можуть бути виражені такими показниками, як:

- Частотність туризму (кількість туристських поїздок, що здійснюються в досліджуваний період, на душу населення);

- Найбільш краща форма організації туру, категорія готелю;

- Подання туриста про ціну готельної послуги, туру;

- Подання про торгову марку туристської організації;

- Комунікативна поведінка туриста;

- Роль зовнішніх подразників у процесі прийняття рішення про місце проживання (виборі готелю), покупці туру і т.д.

При виборі туристської послуги споживач керується цілим комплексом мотивів, з яких лише деякі мають істотну значущість. Ці мотиви об'єднуються в багатокомпонентні комплекси відчуттів і бажань, значною мірою підсилюють свій вплив на механізм і результат ухвалення споживачем остаточного рішення. Таким чином, потенційним туристом може бути прийнято рішення про придбання туристської послуги, відповідної одночасно декільком мотиваційним наслідків.[11, c.81]

1.2 Методика розрахунку основних економічних показників розвитку туризму в Росії

Ряди динаміки та їх види. Зміна соціально-економічних явищ в часі вивчається статистикою методом побудови і аналізу динамічних рядів. Ряди динаміки - це значення статистичних показників, які представлені у певній хронологічній послідовності.

Кожен динамічний ряд містить дві складові:

1) показники періодів часу (роки, квартали, місяці, дні або дати);

2) показники, що характеризують досліджуваний об'єкт за тимчасові періоди або на відповідні дати, які називають рівнями ряду.

Рівні ряду виражаються як абсолютними, так і середніми або відносними величинами. Залежно від характеру показників будують динамічні ряди абсолютних, відносних і середніх величин. Ряди динаміки з відносних і середніх величин будують на основі похідних рядів абсолютних величин. Розрізняють інтервальні і моментні ряди динаміки.

Динамічний інтервальний ряд містить значення показників за певні періоди часу. У інтервальному ряду рівні можна підсумовувати, отримуючи обсяг явища за більш тривалий період, або так звані накопичені підсумки.

Динамічний моментний ряд відображає значення показників на певний момент часу (дату часу). У моментних рядах дослідника може цікавити тільки різницю явищ, що відображає зміну рівня ряду між певними датами, оскільки сума рівнів тут не має реального змісту. Накопичені підсумки тут не розраховуються. [23]

Найважливішою умовою правильної побудови динамічних рядів є порівнянність рівнів рядів, що відносяться до різних періодів. Рівні повинні бути представлені в однорідних величинах, повинна мати місце однакова повнота охоплення різних частин явища.

Для того, щоб уникнути спотворення реальної динаміки, у статистичному дослідженні проводяться попередні розрахунки (змикання рядів динаміки), які передують статистичного аналізу динамічних рядів. Під змиканням рядів динаміки розуміється об'єднання в один ряд двох і більше рядів, рівні яких розраховані за різною методологією або не відповідають територіальним кордонів і т.д. Змикання рядів динаміки може припускати також приведення абсолютних рівнів рядів динаміки до спільної основи, що нівелює непорівнянність рівнів рядів динаміки. [20, c.88]

Для характеристики інтенсивності розвитку у часі використовуються статистичні показники, одержані порівнянням рівнів між собою, в результаті чого отримуємо систему абсолютних і відносних показників динаміки: абсолютний приріст, коефіцієнт зростання, темп зростання, темп приросту, абсолютне значення 1% приросту. Для характеристики інтенсивності розвитку за тривалий період розраховуються середні показники: середній рівень ряду, середній абсолютний приріст, середній коефіцієнт зростання, середній темп зростання, середній темп приросту, середнє абсолютне значення 1% приросту.

Якщо в ході дослідження необхідно порівняти кілька послідовних рівнів, то можна отримати або порівняння з постійною базою (базисні показники), або порівняння зі змінною базою (ланцюгові показники).

Базисні показники характеризують загальний результат всіх змін у рівнях ряду від періоду базисного рівня до даного (i-го) періоду.

Ланцюгові показники характеризують інтенсивність зміни рівня від одного періоду до іншого в межах того проміжку часу, який досліджується.

У соціально-економічних рядах динаміки можна спостерігати:

• основну тенденцію розвитку (осредненную компоненту динаміки);

• закономірність зміни відхилень фактичних рівнів від тренду;

• автокореляційні залежності.

Основна тенденція розвитку аналітично виражається за допомогою математичної функції, навколо якої варіюють фактичні рівні досліджуваного явища. У даному випадку значення тренда в окремі моменти часу будуть математичними очікуваннями (середніми значеннями) ряду динаміки. Часто основну тенденцію розвитку називають квазі-детермінованої (осредненной) складовою ряду динаміки.

Автокореляційних залежності являють собою тенденцію варіації зв'язку між окремими рівнями ряду динаміки (залежність поточного значення рівнів ряду від попередніх). [22]

Туризм носить комплексний, системний характер. Як соціально-економічна система він прагне до стійкості, рівноважного стану. Однак його досягнення ускладнюється двома обставинами: динамічним взаємодією елементів системи і мінливими умовами зовнішнього середовища. Тому ні одна система, в тому числі туристська, не може постійно перебувати в стані повного рівноваги. У ході поступального розвитку туризму простежуються циклічно-волнове коливання.

Переважній більшості динамічних рядів властиво зміна числових значень статистичного показника (рівнів ряду) протягом тривалого періоду. За допомогою методу рядів динаміки можна прослідкувати зміни в числі тих, хто в'їхав в країну і виїхали з країни громадян, спричинених впливом випадкових факторів, дією сезонності або глибинних причин. У статистиці відповідно розрізняють три компоненти динаміки ряду: тенденцію (довгострокове рух), короткочасне систематичне рух і несистематичні випадкове рух. На російському туристському ринку коливання носять незакономерний характер. Ці зміни відбуваються стихійно. Російський туризм розвивається не плавно, а ривками і поштовхами. У його русі порівняно чітко виражені послідовно повторюються фази кризи, депресії, пожвавлення і піднесення. Всі ці зміни відображають ряди динаміки.

Кореляційний аналіз

Кореляція - статистичний взаємозв'язок двох або декількох випадкових величин (або величин, які можна з деякою допустимої ступенем точності вважати такими). При цьому, зміни однієї або кількох з цих величин призводять до систематичного зміни іншої або інших величин. Математичної мірою кореляції двох випадкових величин служить коефіцієнт кореляції.

Кореляція може бути позитивною і негативною (можлива також ситуація відсутності статистичної взаємозв'язку - наприклад, для незалежних випадкових величин). Негативна кореляція - кореляція, за якої збільшення однієї змінної пов'язане зі зменшенням іншої змінної, при цьому коефіцієнт кореляції від'ємний. Позитивна кореляція - кореляція, за якої збільшення однієї змінної пов'язано зі збільшенням іншої змінної, при цьому коефіцієнт кореляції позитивний.

Кореляційний аналіз - метод обробки статистичних даних, що полягає у вивченні коефіцієнтів (кореляції) між перемінними. При цьому порівнюються коефіцієнти кореляції між однією парою або безліччю пар ознак для встановлення між ними статистичних взаємозв'язків.