Смекни!
smekni.com

Організація міжнародного туризму в Росії (стр. 6 из 7)

● Формування туристичного продукту для цільових клієнтських груп: з урахуванням планованого обсягу і структури туристичного потоку визначення потреби в створенні різних типів туристичної та базової інфраструктури, сфери послуг.

Низька інвестиційна і туристична привабливість багатьох російських регіонів пов'язана з тим, що ці регіони сьогодні або взагалі не мають стратегічної концепції розвитку туризму, або їх стратегії характеризуються неглибоким рівнем опрацьовування. Регіони стихійно освоюють території, призначені для розвитку туристичної діяльності. У керівництва регіонів немає розуміння потенціалу туристичних прибуттів та їх впливу на розвиток економіки регіону. У багатьох випадках відсутня стратегія, техніко-економічне обгрунтування, цілісний і професійно розроблений план, що дозволяє інвесторам оцінити привабливість і ризики інвестицій в територію.

Російський ринок туризму складає поки що близько 2-3% світового, але розвивається і буде розвиватися в 3-4 рази більшими темпами з приростом обігу близько 2-3 млрд. дол на рік.

Через безліч проблем з туристичною інфраструктурою Росія поки що не може вийти в безумовні лідери світового туризму в найближчі десять років. Однак, за прогнозами Всесвітньої ради з туризму та подорожей (WTTC), ринок країни буде бурхливо розвиватися і в 2006-2014 роках Росія вийде на друге місце в світі з інвестицій.

За даними Всесвітньої туристської організації до 2020 року приїзд до Росії стане одним із самих популярних туристичних напрямків, а росіяни стануть найактивнішими мандрівниками. Також відзначається зміна структури в'їзду-виїзду на користь в'їзду, у співвідношенні 60,7% по в'їзду до 39,3% по виїзду. Це буде сприяти розвитку внутрішнього туризму та поліпшення балансу експортно-імпортних операцій за статтею «туризм».

Слід зазначити, що за сукупністю об'єктивних причин (наявність платоспроможного попиту, обмеження можливості виїзду за кордон значної частини, у тому числі і платоспроможного, населення) послугами виїзного туризму можуть користуватися не більше 1,5% загальної чисельності населення Росії. Тому в даний час для забезпечення конституційного права громадян на відпочинок і вирішення завдань оздоровлення нації все більшого значення набуває внутрішній туризм.

Потенціал туризму в Росії високо оцінюється західними експертами. Всесвітня Рада з подорожей і туризму склав вищу лігу туристських країн світу в 2004 році і в перспективі на 2014 рік Росія увійшла до першої десятки найбільш перспективних країн. Оцінки прибутковості від туризму також досить високі - 7-8 млрд. доларів.

Росія в 1990 році за часткою у світовому туристичному потоці займала 23-е місце, в 1999 році перемістилася на 15-е місце, до 2020 року, за прогнозом СОТ, буде займати 9-е місце у світі як по в'їзду, так і по виїзду .

Високими темпами будуть розвиватися також інфраструктура туризму.

Найбільш динамічне зростання прогнозується для індустрії транспортного обслуговування туристів, зокрема для авіаційного транспорту.


3.3 Державна політика у сфері туризму

Головною метою державної політики в галузі туризму є створення в Російській Федерації сучасного високоефективного і конкурентоспроможного туристичного комплексу, що забезпечує широкі можливості для задоволення потреб російських та іноземних громадян в різноманітних туристичних послугах.

Основним завданням розвитку туризму в Російській Федерації є формування сучасної маркетингової стратегії просування туристичного продукту на внутрішньому та міжнародному ринках відповідно до плану заходів щодо реалізації Концепції згідно з додатком. Виконання зазначеного завдання вимагає:

- розробки і реалізації рекламно-інформаційних програм з в'їзного та внутрішнього туризму, в тому числі створення циклів теле-і радіопрограм для Росії і зарубіжних країн, а також проведення регулярних рекламно-інформаційних кампаній в засобах масової інформації;

- видання каталогів, буклетів, плакатів, карт та іншої рекламно-інформаційної друкованої продукції;

- організації та проведення міжнародних туристичних виставок, у тому числі створення єдиного російського національного стенду із залученням органів виконавчої влади суб'єктів Російської Федерації в сфері туризму;

- забезпечення діяльності загранпредставітельств з туризму, що виконують функції рекламно-інформаційних офісів, в рамках діяльності торгових представництв Російської Федерації;

- підтримки та оновлення офіційного Інтернет-порталу федерального органу виконавчої влади у сфері туризму;

- організації мережі інформаційних центрів для іноземних та російських туристів в місцях проходження найбільших туристичних потоків при інформаційній підтримці федерального органу виконавчої влади у сфері туризму;

- організації презентацій туристичних можливостей Росії в основних країнах, що направляють туристів до Росії;

- формування сучасної статистики туризму, що відповідає міжнародним вимогам в рамках рішень Статистичної комісії ООН, що враховує показники суміжних галузей і визначає сукупний внесок туризму в економіку країни.

Створення організаційно-правових та економічних умов для стимулювання розвитку в'їзного та внутрішнього туризму вимагає:

- певного коригування чинного законодавства в частині, що стосується розвитку туризму, в тому числі внесення змін і доповнень до існуючих нормативно-правові акти у суміжних областях;

- запровадження фінансової відповідальності при здійсненні туроператорської діяльності;

- ефективного управління державною власністю в туристичної індустрії;

- Створення необхідних умов для успішного розвитку готельних засобів розміщення та іншої туристичної інфраструктури;

- створення сприятливого інвестиційного клімату для російських та іноземних компаній, що вкладають кошти в розвиток туристичної інфраструктури в Росії;

- розробки і прийняття нових нормативних актів щодо стандартизації та сертифікації послуг засобів розміщення, у тому числі що регулюють питання класифікації готельних засобів розміщення; наділення відповідними повноваженнями у цій галузі федеральною органу виконавчої влади у сфері туризму;

- вдосконалення візової політики по відношенню до туристів з країн, що не представляють міграційної небезпеки, і разом з тим посилення контролю за видачею віз туристам, які прямують з небезпечних в міграційному для держав;

- розробки механізму посилення відповідальності туристичних організацій за порушення правил в'їзду, виїзду та перебування знаходяться в Росії іноземцями при візової підтримки цих організацій.

- Зміцнення і подальший розвиток міжгалузевої і міжрегіональної координації в цілях підвищення ефективності вітчизняної туристичної індустрії має здійснюватися шляхом:

- створення міжвідомчої комісії при федеральному органі виконавчої влади в сфері туризму з метою вдосконалення міжгалузевої і міжрегіональної координації в цій галузі;

- створення міжвідомчої комісії з впорядкування використання державної власності в туристичної індустрії;

- формування регіональних концепцій розвитку туризму з розробкою економічно обгрунтованих планів їх реалізації, в тому числі в рамках регіональних цільових програм соціально-економічного розвитку.

- Підвищення якості обслуговування в сфері туризму вимагає:

- розробки нових правил стандартизації та сертифікації послуг засобів розміщення;

- розробки і впровадження сучасної класифікації готельних засобів розміщення з урахуванням передового закордонного досвіду;

- створення сучасної системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, включаючи розробку і впровадження сучасних галузевих освітніх стандартів, що базуються на діючих кваліфікаційних вимогах до працівників індустрії туризму;

- створення та реалізації навчальних програм, що відповідають галузевим потребам та передбачають практичне навчання персоналу, у тому числі внутрігостінічний і внутрішньофірмовий тренінг (практику), в межах коштів, передбачених у відповідних бюджетах на освіту;

- реалізації спеціалізованих програм підвищення кваліфікації менеджерів вищої управлінської ланки туристично-готельного бізнесу, у тому числі організації стажувань за кордоном за рахунок позабюджетних джерел;

Для реалізації перелічених у Концепції завдань потрібно передбачити бюджетні видатки на державну підтримку розвитку туризму.

Завдання з розвитку державної політики в галузі туризму, передбачені в Концепції, повинні здійснювався в межах граничної чисельності працівників центрального апарату та представництв федерального органу виконавчої влади у сфері туризму за межами Російської Федерації, а видатки повинні здійснюватися у межах коштів федерального бюджету і бюджетів суб'єктів Російської Федерації , передбачених на відповідний рік.

Необхідність виділення щорічних асигнувань, з федерального бюджету та бюджетів суб'єктів Російської Федерації продиктована перш за все потребою в забезпеченні участі держави у формуванні і просуванні національного туристичного продукту, в тому числі у проведенні маркетингових досліджень, рекламно-інформаційної діяльності, організації та проведення міжнародних туристичних виставок, конференцій , семінарів, організації міжнародного співробітництва, формування базового пакету інвестиційних проектів у галузі розвитку туристичної інфраструктури та ін.

В умовах пріоритетної підтримки розвитку туристичної індустрії з боку держави буде забезпечено більш ефективне використання людських, інформаційних, матеріальних та інших ресурсів з урахуванням ринку праці і завдань соціально-економічного розвитку країни.


Висновок

Туризм відноситься до того виду діяльності людства, чия історія починається задовго до виникнення цивілізованого суспільства. У кожної історичної епохи є такі елементи діяльності людей, які, так чи інакше, потрапляють під категорію туризму.