Смекни!
smekni.com

Скорочення стратегічних наступальних озброєнь (стр. 3 из 5)

Носії ВТО для поразки стаціонарних МБР

Якщо мінімальний калібр ВТО, здатного вражати ШПУ МБР, складе 2 т., то скритна доставка ВТО зможе здійснюватися лише стратегічними бомбардувальниками B-2 (по 8 авіабомб). При мінімальній кількості одиниць ВТО від 2 до 4, що вимагаються для поразки ШПУ з високою вірогідністю, весь перспективний парк бомбардувальників B-2 зможе уразити в одному бойовому вильоті не більше 42-84 цілей. Враховуючи те, що бази стаціонарних МБР знаходитимуться на значному видаленні один від одного, а обеззброюючий удар потрібно буде провести в стислі терміни, кількість уражених цілей, ймовірно, виявиться меншою.

Якщо мінімальний калібр ВТО, здатного вражати ШПУ МБР, складе 0.5-1 т, стратегічні бомбардувальники B-2 будуть здатні вражати до 84-168 цілей. Окрім них для нанесення скритного удару можна буде використовувати КРМБ на підводних човнах, а в деяких випадках - КРВБ і тактичні малопомітні бомбардувальники.

Слід зазначити, що питома вага тактичної авіації буде мала в порівнянні із стратегічними носіями, оскільки винищувачі володіють невеликим навантаженням (1-2 одиниці ВТО). Проте, при глибоких скороченнях стратегічних наступальних озброєнь, які супроводжуватимуться ліквідацією носіїв, включаючи і КРМБ, внесок контрсилового потенціалу тактичної авіації стане визначаючим.

Балістичні ракети, що володіють точністю краще 6-8 м здатні кардинальним чином збільшити контрсиловий потенціал ВТО. Не порушуючи Договору СНВ-1, на БРПЛ "Trident II" можна буде розмістити до 8 звичайних боєзарядів, а на МБР "Minuteman III" - до 3.

Носії ВТО для поразки мобільних МБР

Мабуть, слід припускати, що у разі нанесення обеззброюючого удару об'єктами атаки стануть не тільки ПГРК, що знаходяться на марші, але також і всі стаціонарні укриття ПГРК, а також об'єкти, замасковані під ПГРК. Сумарна кількість потенційних об'єктів атаки може виявитися в 3-4 рази більшою, ніж фактична кількість розгорнених ПГРК. Проте, можна чекати, що більшість з них розташовуватиметься на невеликому видаленні один від одного – в гарнізонах (як, наприклад, укриття ПГРК) або поблизу гарнізонів, – що дозволить застосовувати одні і ті ж носії для атаки групи цілей.

Оптимальними платформами для поразки ПГРК на марші є КР морського і повітряного базування великої дальності за умови, що останні володітимуть здатністю перенацілюватися у польоті. Дальність перспективних КРМБ і КРВБ з корисним навантаженням, достатнім для поразки мобільних ракет, може досягати 3-4 тис. км. Крилаті ракети великої дальності можуть також використовуватися і для поразки стаціонарних укриттів. Як показують прості оцінки, тільки розгорненої кількості КРМБ на підводних човнах в звичайному оснащенні буде достатньо для поразки до 1400 цілей (350 ПГРК при 3 "помилкових" цілях на кожний ПГРК), а з урахуванням розгорнених КРВБ можна буде уразити в сукупності удвічі більше цілей.

Поразка стаціонарних укриттів ПГРК може здійснюватися і бомбардувальниками B-2, МБР і БРПЛ в звичайному спорядженні, а також тактичними малопомітними бомбардувальниками. Проте, навряд чи високоточні балістичні ракети з неядерними боєзарядами будуть ефективними проти ПГРК, що знаходяться на марші.

Контрсиловий потенціал решти носіїв ВТО

Можливий спектр носіїв ВТО, здатних загрожувати стратегічним комплексам, багато разів зросте, якщо потенціал ППО і ВМФ ВС РФ впаде до такого ступеня, що супротивник зможе добитися панування в повітрі над територією РФ і на морі поблизу меж Росії. В цьому випадку для нанесення обеззброюючого удару можуть бути застосовані додатково стратегічні бомбардувальники B-1B, КРМБ корабельного базування, палубна авіація ВМС США, тактична авіація НАТО (при базуванні в Прибалтиці або Закавказзі). Зокрема, одні лише стратегічні бомбардувальники B-1B будуть здатні доставити 2256 (94 x 24) одиниць ВТО до цілей.

Приведені оцінки виразно показують, що якщо не вводити обмежень на кількість стратегічних носіїв (МБР наземного базування, БРПЛ, бомбардувальників) в звичайному оснащенні, то в перспективі існуючої кількості носіїв США може виявитися достатнім для нанесення обеззброюючого удару по ракетах наземного базування РФ.

Не дивлячись на те, що ВТО супротивника володітиме значним контрсиловим потенціалом, його ефективність може бути істотно понижена, якщо прийняти комплекс заходів протидії. Навіть якщо супротивник спробує нанести обеззброюючий удар скритно, приготування до удару приховати буде практично неможливо.

Зокрема, про приготування до операції свідчитиме активність супротивника по корекції орбіт розвідувальних космічних апаратів. Практично дуже складним буде приховати і присутність над територією РФ розвідувальних безпілотних літальних апаратів, особливо якщо БЛА здійснюватимуть передачу інформації в пункти управління або вестимуть нагляд в активному режимі. Представляється, що БЛА увійдуть до повітряного простору РФ і підлетять до цілей щонайменше за декілька годин до нанесення удару. Ймовірно, на приготування до удару також указуватиме і збільшення кількості багатоцільових ПЛА в Баренцевом і японському морях, а також більш висока активність підводних сил супротивника (більше, ніж звичайно, кількість підводних човнів, що знаходяться в морі).

Теоретично можливо припустити, що стратегічні бомбардувальники B-2 і крилаті ракети зможуть підлетіти до районів базування МБР, залишившися непоміченими, але практично це буде важко здійснити. Будучи малопомітними для наземних РЛС, ці носії, проте, можуть бути знайдені літаками дальнього огляду радіолокації на великому видаленні. Оскільки час прольоту носіїв ВТО над територією РФ до районів розташовує цілей складатиме щонайменше 3-4 години, цього часу цілком може вистачити для того, щоб удар супротивника не виявився несподіваним.

Мабуть, навряд чи удар буде скоординованим настільки, що істотна частина стратегічних комплексів буде знищена протягом 15-30 мін після першого ракетного або бомбового удару, після чого операція перестане залишатися скритною. У разі використовування супротивником балістичних ракет, пуск яких реєструється СПРН, у керівництва ВС РФ також буде щонайменше 15-20 мін для нанесення у відповідь-стрічного удару.

Завдяки маскуванню можна істотно підвищити мінімальну кількість одиниць ВТО, необхідних для поразки всього угрупування МБР. Зокрема, можна замаскувати ШПУ, розкидавши навколо камуфляж і накривши їм захисний дах. В зимовий час захисний дах знаходитиметься під снігом, і вона не буде помітна на навколишньому фоні. Для маскування від РЛС можна застосувати металеві відбивачі, розташовані навколо шахти МБР. Якщо супротивник використовує ВТО з наведенням від КРНС GPS, то, створюючи радіоперешкоди, можна значно понизити точність ВТО, так що воно перестане бути ефективним.

Ефективність ВТО проти ШПУ МБР може бути понижена і завдяки посиленню захисних властивостей даху ШПУ. Зокрема, можливе вживання динамічного захисту (ДЗ), дія якої заснована на руйнуванні кумулятивного струменя ВТО. Проте, ДЗ не захистить від могутніх кумулятивних боєзарядів тандемного типа і високоточних боєголовок балістичних ракет. До певного ступеня можуть виявитися ефективними і системи активного захисту (АЗ), призначені для знищення боєзарядів ВТО при підльоті до мети. Обмеженням цих систем, мабуть, буде нездатність перехоплення боєзарядів при високій густині удару (при атаці мети більш, ніж 10 одиницями ВТО).

Маскування ПГРК може бути досягнута завдяки частим їх переміщенням. Оптимально здійснювати переміщення тоді, коли район розгортання ПГРК неприступний для нагляду розвідувальними супутниками. Проте, при розгортанні угрупування НО, дозволяючої здійснювати нагляд районів, що цікавлять, в квазібезперервному режимі, повністю приховати пересування буде складним. Для маскування ПГРК і їх стаціонарних укриттів від виявлення у видимому або інфрачервоному діапазоні можна також використовувати камуфляж, а від виявлення в радіодіапазоні - металеві відбивачі. Окрім цього, ефективним може виявитися і використовування муляжів ПГРК.

Як показує проведений аналіз, в перспективі США можуть володіти могутнім контрсиловим потенціалом ВТО, який складатиме серйозну загрозу для російських СЯС. Представляється, що таке положення справ дестабілізує обстановку в світі. Тому важливо зробити висновки про те, якій винна бути політика Росії в області контролю над озброєннями в майбутньому для того, щоб зберегти поступальний рух до створення безпечного і стабільного миру і в той же час не допустити значного дисбалансу в стратегічних озброєннях з США.

Контрсиловий потенціал ВТО і процес СНВ

Подальший процес скорочення СНВ важливий і вигідний для Росії, оскільки в перспективі Росія не буде в змозі зберігати рівень СЯС, що дозволяється договорами СНВ-1 і СНВ-2. Доцільно добиватися подальших взаємних скорочень СНВ Росії і США до рівнів 1500 розгорнених боєзарядів, а можливо, і нижче.

Проте, в переговорах по СНВ-3 і більш глибоким скороченням Росія винна послідовно добиватися, щоб скорочення СНВ супроводжувалися ліквідацією стратегічних носіїв. Особливо, це торкається міжконтинентальних балістичних ракет наземного і морського базування. Як відомо, цю лінію Росії не завжди вдавалося відстояти. Наприклад, в Договорі СНВ-2 із застою виключені стратегічні бомбардувальники B-1B. США в тому ж договорі вдалося настояти на пониженні зараховуваних боєзарядів на МБР і БРПЛ для того, щоб зберегти стратегічні системи доставки і в той же час добитися більш низьких рівнів розгорнених боєзарядів. Насторожує також і настирне бажання США знищувати лише перший ступінь ракети MX, хоча, згідно процедурам СНВ-1, ліквідації винна піддаватися вся ракета.

Представляється, що в майбутньому політика США на переговорах буде, як і раніше, направлена на збереження стратегічних носіїв під приводом "переорієнтації їх під неядерні задачі". Не менше небезпечна і інша поступка Росії - "розвантаження носіїв". Як добре відомо, саме в результаті цієї поступки США володітимуть значним "поворотним потенціалом" в рамках СНВ-2, що з'явилося однією з основних перешкод при розгляді Договору російським парламентом. Окрім цього, в світлі зробленого аналізу перспектив розвитку ВТО, представляється, що "розвантаження носіїв" є лише способом, дозволяючим США дещо відтягнути "переорієнтацію носіїв під неядерні задачі", що буде зроблене при більш сприятливій для них зовнішньополітичній ситуації, а також у міру підвищення точності доставки боєзарядів МБР і БРПЛ.